Bachmut nikdo neopustí

Přidat na Seznam.cz

Město Bachmut v Doněcké oblasti získalo špatnou pověst. Už několik měsíců se o něj vedou tvrdé boje, při kterých dochází k velkým ztrátám na obou stranách. Nyní promluvil přímo jeden z ukrajinských obránců, kteří bojují o rozbombardované město.

Ponuré hlášení podal na svém Telegramu jeden z obránců, člověk s krycím jménem Démon Bachmutu. „Vážné boje pokračují o Ivanivske a v ulicích Bachmutu. Dochází k intenzivnímu ostřelování a dělostřelecké palbě. Rád bych vám řekl něco, co vám vyrazí dech, ale válka o Bachmut je mlýnek na maso. Zdravotníci jsou naši hrdinové. Útočné operace Rusů nejsou úspěšné,“ napsal.

Děsivý vzkaz

V dalším příspěvku přidal vzkaz, ze kterého mrazí. „Bachmut nikdo neopustí,“ napsal pod příspěvek a není jasné, jak to myslel. Mohlo to být ujištění, že ukrajinští obránci budou Bachmut bránit, dokud to bude potřeba, a město v Doněcké oblasti neopustí.

Nebo to bylo myšleno tak, že bitva je tak tvrdá, krvavá a nebezpečná, že z Bachmutský mlýnek na maso nikdo nepřežije, nikdo z něj tudíž neodejde. Ani Rusové, ani Ukrajinci.

Mlýnek na maso

Rusové v dlouho trvající bitvě o město ztratili údajně mezi 20 a 30 tisíci vojáky, uvádí BBC s odvoláním na informace západních špionážních služeb. Velice těžkou situaci v Bachmutu přiznal i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, uvádí deník Kyiv Independent.

Prohlásil, že bachmutská pevnost stojí, její stěny jsou však bohužel ze živých lidí. „Tato válka nás stojí velice mnoho. Je to drahá válka pro historii naší země,“ řekl prezident ponurým tónem a naznačil tak, že i Ukrajinci mají vysoké ztráty v tvrdých bojích o každý metr čtvereční rozstřílené hlíny a zborcených trosek.

Zdroje: BBC, Kyiv Independent, Démon Bachmutu, redakce