Ruský herec si v divadle na protest podřezal žíly na jevišti

Přidat na Seznam.cz

Artur Šuvalov, herec Ruského dramatického divadla v Ulan-Ude v Burjatsku, během představení oznámil divákům, že na něj byl vyvíjen nátlak. Poté vytáhl ostrý předmět a před zraky diváků si podřezal žíly. Ke krvavému incidentu došlo 29. března 2023, tedy ve stejný den, kdy byla propuštěna jeho manželka, informuje Russianfreepress.

Představení s názvem „Divadlo. Odhalení‘ proběhlo bez problémů. Diváci tleskali a herci se během ovací vyšli na jeviště uklonit. Pak Artur Šuvalov udělal něco, co nebylo v žádném scénáři. Umělec šokoval publikum děsivým výstupem, informuje deník Theins.

Vystoupil doprostřed jeviště a informoval diváky, jaká odveta mu hrozí od vedení divadla. Diváci jako zhypnotizovaní sledovali, jak vytáhl ostrý předmět a s vysvětlením, co dělá, si podřezal žíly. Zdůraznil, že to byl akt protestu proti vedení divadla.

Dramatické gesto ruského herce. Na pozadí konfliktu o Ukrajinu
Podle zpráv nezávislých ruských médií Šuvalov a další herci divadla již dříve požadovali návrat uměleckého ředitele Sergeje Levického, který byl v roce 2022 propuštěn za své protiválečné postoje. Na protest herci sepsali stížnost na nového uměleckého ředitele Vjačeslava Ďačenka a z budovy divadla odstranili transparent s písmenem Z. Djačenko reagoval v rozhovoru, v němž herce označil za prostituty a oznámil, že hodlá inscenovat hry „jednodušší a srozumitelnější pro obyčejné lidi“.

„Už rok se mě snaží z tohoto divadla vyhodit, ponižují mě, připravují mě o práci a peníze. Dnes podepsali dokument a vyhodili mou ženu Světlanu Poljanskou. Nechci se s tím smířit. Ale už nemám sílu a nemám na výběr. Nechci slyšet, že umělci jsou podobní prostitutkám. A věřím, že naši diváci si zaslouží moudré vedení, ne to, co říká náš umělecký ředitel. Ještě jednou mi prosím odpusťte. Jsem unavený. Už nemám na výběr,“ řekl Šuvalov z jeviště, načež se několikrát řízl nožem do ruky.

Diváci zprvu nevěřili svým očím. Diváci byli přesvědčeni, že to, co se děje, je součástí inscenace. Když si uvědomili, že krev je maximálně skutečná, byli v šoku.

Herec si přímo na jevišti podřezal žíly. Trpí rakovinou
Ministerstvo kultury Burjatska uvádí, že po incidentu byla herci rána na pohotovosti sešita a v současné době není jeho zdraví ohroženo. Ministerstvo slíbilo, že provede oficiální vyšetřování.

Artur Šuvalov působil v Ruském divadle v Ulan-Ude 14 let. Podle ruských médií herec trpí rakovinou a s manželkou vychovává malé dítě.

Zdroj: Russianfreepress, Theins