Ford zařízne další dostupný model, pro obyčejné lidi brzy nebude mít v nabídce vůbec nic

Modrý ovál se rozhodl pro radikální transformaci, která mu má snížit náklady a zvýšit zisk. Zda se to může povést, je otázkou, jistě ale povede k razantnímu propadu prodejů možná až na úroveň, kterou mu kdysi zabezpečoval jediný model.
  1. Autoforum.cz
  2. Rubriky a sekce
  3. Představení

Ford zařízne další dostupný model, pro obyčejné lidi brzy nebude mít v nabídce vůbec nic

30.3.2023 | Petr Prokopec

Ford zařízne další dostupný model, pro obyčejné lidi brzy nebude mít v nabídce vůbec nic

/

Foto: Ford

Modrý ovál se rozhodl pro radikální transformaci, která mu má snížit náklady a zvýšit zisk. Zda se to může povést, je otázkou, jistě ale povede k razantnímu propadu prodejů možná až na úroveň, kterou mu kdysi zabezpečoval jediný model.

V roce 1923 překonal Ford vůbec poprvé metu dvou milionu prodaných aut během dvanácti měsíců. Automobilce k tomu tehdy stačil jeden jediný vůz, a to legendární Model T. Důvodem byla pochopitelně jeho cena, základní provedení totiž startovalo na 364 dolarech. Tato částka odpovídá dnešním 5 789 USD (cca 126 tisíc Kč), dnes za ni ovšem u modrého oválu nepořídíte vůbec nic. I na základní osobní vůz, kterým je v USA Ecosport, totiž potřebujete čtyřikrát víc peněz.

Tato situace je nicméně dočasná, Ford i tento model hodlá poslat do důchodu. Jeho americká nabídka tak bude začínat u sportovního kupé Mustang, na jehož koupi je třeba alespoň 27 770 USD (asi 605 tisíc Kč). To je na Spojené státy poměrně vysoká suma. Tedy nikoliv v případě tak ikonického vozu, v případě základního modelu však stoprocentně. Automobilka tak razantním způsobem mění strategii, díky které se před sto lety stala vedle General Motors a Chrysleru jedním ze tří největších výrobců aut.

Čistka, se kterou značka začala již v roce 2018, má dle nových informací navíc pokračovat. Letošní rok je totiž vůbec posledním, kdy je v zámoří k dispozici Transit Connect. Podle Fordu za tím stojí „snaha zredukovat globální výrobní náklady a komplexnost, stejně jako klesající poptávka po kompaktních dodávkách“. Ač se tedy ještě nedávno mluvilo o nové generaci, která by místo ve španělské Valencii byla produkována v Mexiku, nakonec vůz zamíří v USA na věčnost jako Focus či Fiesta.

Oba tyto modely čeká konec také v Evropě, přičemž menší hatchback sjede z montážních linek letos v létě, zatímco ten větší v roce 2025. Transit Connect ovšem na starém kontinentu ještě nějaký ten pátek vydrží, ostatně zmiňovaná nová generace je k mání teprve od roku 2021. Modrý ovál navíc dodal, že v případě užitkových aut hodlá zůstat i součástí níže položených segmentů. Očekávat tedy máme rovněž druhou generaci modelu Transit Courier (zvanou též Tourneo Courier).

Novinka bude mít pro evropskou divizi značky nečekaně velký význam, neboť bude jejím novým základním modelem. Zaskočit má přitom jak za Fiestu a Focus, tak i za zmíněný Ecosport. Z toho důvodu u vozu dojde na zásadní změny. Výraznější bude design, čekat lze i nárůst rozměrů. Ostatně sesterským modelem vozu se stane Puma. Transit Courier díky tomu vyfasuje i mild-hybridní jednotky a dokonce i elektrické ústrojí. S tím ovšem koresponduje cenový nárůst.

Pokud se přitom má jednat o nový základní model značky, pak Ford skutečně již nebude značkou pro každého, jako tomu bylo před sto lety. Místo toho zvládne oslovovat pouze movitější klientelu. Zakrátko tak možná bude zpátky na oněch dvou milionech registrací ročně, ovšem nikoli s jedním vozem, nýbrž s celým portfoliem. Ostatně loni značka prodala po celém světě jen dvakrát víc aut všech typů než v roce 1923 jediného modelu...


Ford zařízne další dostupný model, pro obyčejné lidi brzy nebude mít v nabídce vůbec nic - 1 - Ford Transit Connect 2012 ilustracni foto 01Ford zařízne další dostupný model, pro obyčejné lidi brzy nebude mít v nabídce vůbec nic - 2 - Ford Transit Connect 2012 ilustracni foto 02Ford zařízne další dostupný model, pro obyčejné lidi brzy nebude mít v nabídce vůbec nic - 3 - Ford Transit Connect 2012 ilustracni foto 03
Druhá generace Transitu Connect přišla na svět v roce 2012, přičemž o dva roky později zamířila také do Spojených států. V zámoří ovšem letos skončí bez nástupce, i když značka počítala s tím, že by se třetí generace vyráběla v Mexiku. Pro Ford je to další krok k tomu, aby se stal značkou jen pro vyvolené. Foto: Ford

Zdroje: Auto News, Autocar

Petr Prokopec

Všechny články na Autoforum.cz jsou komentáře vyjadřující stanovisko redakce či autora. Vyjma článků označených jako inzerce není obsah sponzorován ani jinak obdobně ovlivněn třetími stranami.