Lymfodrenážní masáž uleví od otoků, únavy a zmírní celulitidu. Dá se provádět z pohodlí domova

Fotografie: Depositphotos

Pokud lymfa nemůže v těle správně proudit, snižuje to účinnost imunitního systému, jste častěji unavení a nemocní. Lymfodrenáž vám pomůže lymfu opět rozproudit.

Trápí vás otoky nohou, únava a časté nemoci? Na vině může být narušený tok lymfy. V takovém případě začněte tento problém řešit co nejdříve. Možností máte hned několik, od přístrojové lymfodrenáže přes masáže až po změny životního stylu. Při správné péči se vaše otoky brzy zmírní, lymfa bude opět dobře proudit a vy se tak vyhnete zbytečným zdravotním komplikacím, říká doktor Kevin Martinez.

Co je lymfatický systém a proč je důležitý

Lymfatický systém je součástí imunitního systému a slouží k ochraně těla před infekcemi a nemocemi. Tento systém tvoří síť lymfatických cév a uzlin, které propojují jednotlivé orgány a tkáně a umožňují proudění lymfy, což je tekutina, jež obsahuje bílé krvinky a další obranné buňky.

Fotografie: Depositphotos

Lymfatický systém hraje klíčovou roli v obraně těla před infekcemi a chorobami tím, že neustále odstraňuje odpadní látky, infekce, rakovinné buňky a jiné nežádoucí látky z těla. Kromě toho lymfatický systém také pomáhá udržovat rovnováhu tekutin v těle a hraje důležitou roli v trávení tuků.

O lymfatický systém je důležité správně pečovat

Poruchy lymfatického systému mohou mít vážné následky pro zdraví. Například narušení toku lymfy může vést k otokům, infekcím, chronickým zánětům, poruchám imunitního systému, nebo dokonce k rozvoji lymfatických nádorů. Proto je důležité o lymfatický systém pečovat, například cvičením, zdravou výživou a dostatečným pitným režimem.

Lymfodrenáž a další možnosti, jak podpořit tok lymfy

Lymfodrenáž je technika, která se používá k podpoře průtoku lymfy v těle a ke snížení otoků v nohou. Pokud je totiž tok lymfy nějak narušen, může se tekutina hromadit v nohách a způsobovat otoky. Nejjednodušším způsobem lymfodrenáže je zajít k masérovi, který se lymfodrenáží zabývá, provádí se buď manuálně, nebo přístrojově, pomocí speciálních masážních kalhot. Podpořit tok lymfy však můžete i sami doma. Zde je několik způsobů, jak na lymfodrenáž nohou:

  • Masáž: Lymfatická masáž je technika, která se používá k podpoře průtoku lymfy. Naučit se ji můžete buď od maséra, či na masérském kurzu, nebo si můžete vyhledat návody a instruktážní videa online.
  • Cvičení: Cvičení je poměrně jednoduchý způsob, jak podpořit tok lymfy. Vhodná je například chůze, jízda na kole, plavání a jóga.
  • Kompresní punčochy: Kompresní punčochy jsou speciální punčochy, které pomáhají podpořit průtok lymfy v nohách. Tyto punčochy jsou k dispozici v různých velikostech a tloušťkách a zakoupíte je například v prodejnách zdravotnických potřeb.
  • Změna životního stylu: Změna životního stylu může také pomoci snížit otoky v nohách. Zahrnuje například změnu stravy, zvýšení pohybu, snížení příjmu soli a alkoholu a omezení (ideálně úplného přestání) kouření.

Lymfodrenáž je vhodné provádět pouze v době, kdy jste zdraví, vyhněte se jí, i když jste pouze nachlazení. A pokud máte zdravotní potíže, jako jsou například křečové žíly nebo infekce, měli byste se před zahájením jakéhokoli cvičení nebo masáže poradit s lékařem.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]