Haldun Firat Köktürk, generálny riaditeľ spoločnosti Limak, ktorá bola poverená rekonštrukciou Camp Nou, poskytol rozhovor pre katalánsky denník Mundo Deportivo, v ktorom predstavuje svoju spoločnosť a hovorí o projekte Espai Barça.

"Toto je náš debut na západoeurópskom trhu, ktorý môže spoločnosti Limak poskytnúť veľkú konkurenčnú výhodu pre budúce projekty v regióne. Okrem toho ide o jeden z najdôležitejších a najikonickejších štadiónov na svete. Keďže sa projekt nachádza v Španielsku, je to veľká výhoda aj pre budúcu expanziu na latinskoamerickom trhu."

"Vývoj tohto projektu je tiež v súlade s našou politikou udržateľnosti, keďže na streche štadióna budú solárne panely. V skutočnosti sme už postavili najväčšiu budovu s certifikátom LEED pre istanbulské letisko, jedno z najväčších letísk na svete s ročnou kapacitou 90 miliónov cestujúcich. Okrem toho spoločnosť Limak postavila významné projekty, ako sú letiská, mosty a priehrady, a sme radi, že do nášho portfólia môžeme pridať jeden z najvýznamnejších projektov športovísk na svete - Spotify Camp Nou."

"Hlavnou výzvou pri príprave našej ponuky bolo vyvinúť správnu metodiku na realizáciu projektu v časovom rámci, ktorý FC Barcelona požadovala v súťažných podkladoch. Vďaka integrácii rôznych tímov a medzinárodných partnerov v našom tíme sa nám však podarilo túto výzvu úspešne vyriešiť."

"Máme skvelý tím s rozsiahlymi medzinárodnými skúsenosťami a silnými technickými schopnosťami (inžinieri, zariadenia, cement, konštrukcie a žeriavy...). To všetko nám umožňuje vyhnúť sa vysokým nákladom na prenájom a dáva nám značnú kúpnu silu po celom svete, vďaka čomu sme silným hráčom v tomto odvetví."

"Naša ekonomická ponuka je založená predovšetkým na priamych nákladoch, ktoré sú pre väčšinu spoločností v odvetví prakticky rovnaké, keďže dodávatelia sú pre všetkých konkurentov takmer identickí. Po druhé, máme náklady spojené s rizikami, ako je inflácia, ktoré tvoria významnú časť celkovej ponúkanej ceny. V tomto ohľade máme veľa skúseností s riadením projektov v kontexte inflácie, keďže v Turecku sa takýmto situáciám venujeme už dlho. Aby sme sa vyhli takýmto nepredvídaným situáciám, vykonávame dôkladný prieskum projektu a s dodávateľmi surovín a iných produktov sa dohodneme na pevných zmluvných cenách. Táto metóda sa najčastejšie používa pri veľkých projektoch, kde sú množstvá materiálov obrovské a potrebujeme zabezpečiť, aby nedošlo k prekvapeniam v konečných nákladoch projektu."

"Nový Spotify Camp Nou je strategickým projektom na vstup na španielsky a európsky trh, takže marža použitá na náklady bola tiež starostlivo analyzovaná a pravdepodobne nebude taká vysoká, ako očakávajú iné spoločnosti."

"Naše skúsenosti s megaprojektmi a naše technické schopnosti nám umožňujú skrátiť čas realizácie projektu a ponúknuť rýchle riešenia týchto prác. Okrem toho je spoločnosť Limak rodinným podnikom a akcionári majú veľmi dynamickú úlohu, takže možno povedať, že sme spoločnosť, ktorá prijíma rýchle rozhodnutia, aby uľahčila každodennú prevádzku projektu a čo najviac uľahčila riadenie projektu."

"Okrem toho sme na trhu známi tým, že projekty dokončujeme načas a bez prekročenia nákladov. Napríklad projekt mosta v Canakkale (najdlhší visutý most na svete s najväčšou vzdialenosťou medzi dvoma vežami viac ako 2 kilometre) sme dokončili za 18 mesiacov, teda v predstihu. To všetko vzhľadom na to, že práce sa vykonávali počas pandémie, ktorá nás v Turecku postihla rovnako ako zvyšok sveta, a videli sme, ako bol úplne narušený globálny dodávateľský reťazec, čo sa dotklo mnohých spoločností, ktoré museli ukončiť činnosť."

zdroj: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2023-03-30 14:55:13
Už nech sa konečne začne aj stavať nie len búrať. Viem, že sa čaká až na koniec sezóny kým sa budú môcť pustiť do väčších prác, ale toto sa malo diať už v 2016-17.

Z architektonického hľadiska sa mi vždy viac páčil starší návrh, ako je vidno na titulnej fotke, pokým tam nedali tie paneli, ale asi sa treba zmieriť s tým ako to už je a aj to bude zázrak keď sa to podarí dokončiť. Z celkového hľadiska a dojmu sa mi viac páči náš návrh rekonštrukcie štadióna ako čo má Real. Ale ich je zasa funkčnejší a to, že môžu schovať trávnik pod štadión a majú to prekryté a môžu tam robiť koncerty, tenisové, basketbalové turnaje, výstavy pre 80 000 ľudí je dosť veľké plus. My to viacmennej môže robiť v Palau, ale s kapacitou len pre 15 000 ľudí.