Bell Textron zahájil výcvik techniků LOM Praha na údržbu vrtulníků H-1

30.03.2023 - Česká republika



Americký letecký výrobce Bell Textron minulý týden oznámil, že ve Spojených státech začal výcvik techniků z LOM Praha na údržbu vrtulníků systému H-1. Výcvik je součástí programu průmyslové spolupráce v oblasti H-1, který byl vytvořen za účelem pomoci České republice při zajištění nadcházejících dodávek vrtulníků H-1.

Vizualizace vrtulníků UH-1Y Venom a AH-1Z Viper v barvách českého letectva (foto: Bell Textron)

Technici LOM Praha zahájili výcvik ve vzdělávacím centru pro zákazníky General Electric nedaleko Cincinnati ve státu Ohio. Zde se zaměří na údržbu motoru T-700. V dubnu pak budou pokračovat výcvikem draku v montážním středisku Bell v texaském Amarillu.

Celý výcvik by měl být dokončen do června 2023, tak aby technici z LOM Praha disponovali potřebnými znalostmi a byli připraveni na údržbu amerických vrtulníků H-1 v době dodání českému letectvu.

Česká vláda v roce 2019 rozhodla o nákupu dvanácti vrtulníků za 14,6 miliardy korun. Mezivládní dohoda uzavřená se Spojenými státy zahrnuje osm víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom a čtyř bojových vrtulníků AH-1Z Viper spolu s potřebnými zbraňovými systémy, municí, zaškolením personálu a výcvikem pilotů. Na základě oznámení z loňského roku by měla Česká republika získat od Spojených států dalších osm vrtulníků zdarma. Má se jednat o dodávku šesti AH-1Z a dvou UH-1Y v rámci programu Excess Defense Articles. Nové americké vrtulníky mají postupně ve výzbroji nahradit ruské stroje Mi-24V/Mi-35.

Témata