Počet škod klientů UNIQA stoupl loni jen nepatrně


			Počet škod klientů UNIQA stoupl loni jen nepatrně
30.3.2023 Škody, Pojistný trh

V loňském roce nahlásili klienti UNIQA pojišťovny v ČR a SR celkem 263 909 škod všeho druhu, což meziročně znamenalo nepatrný nárůst o 0,6 %. Každý den tak v průměru přibylo k vyřízení celkem 723 pojistných událostí.

Vývoj pojistných událostí po odvětvích

Nejvyšší zastoupení v počtu vzniklých škod 2022 v ČR a SR mělo i nadále pojištění aut. Klienti nahlásili celkem téměř 133 000 škodních událostí (meziročně + 2,3 %), což znamenalo podíl 50 % na veškerých řešených škodách loňského roku (podíl byl podobný i v roce 2021). Podíl majetkových škod loni činil 17 % (celkem přes 45 000 pojistných událostí). Meziročně škod na majetku přibylo o 2 %. Pojištění osob (životní, úrazové a cestovní pojištění) přineslo loni celkem bezmála 86 000 případů škod, tedy necelou třetinu všech pojistných nahlášených událostí v ČR a SR (mírné snížení podílu oproti 2021 o
2,8 %).


Mohlo by vás zajímat: 2022: MetLife s růstem pojistného +14 %. AIG má historicky nejvyšší zisk v NP


Trendy a nejvážnější škody roku 2022 v Česku

Provoz na silnicích se loni po pandemii už zcela vrátil na předpandemickou intenzitu, někdy dokonce ještě vyšší. „Velký podíl populace volil kvůli obavám z nákazy nadále individuální dopravu autem, zatímco dříve cestovali lidé hromadnými prostředky,” upozornil Jiří Moravec, manažer likvidace škod z pojištění aut.

Loni registrovala UNIQA z povinného ručení při dopravních nehodách 26 obětí, předloni na silnici zemřelo 16 osob, v roce 2020 dokonce 17 osob. Loňský rok má tak smutný rekord. UNIQA tím pádem v posledních letech vyplácí výrazně více na odškodnění pozůstalým po těchto neštěstích (v roce 2019 byl počet obětí nehod z povinného ručení klientů UNIQA 4 osoby). Některé velmi vážné loňské nehody vyřizované z povinného ručení UNIQA  ještě nejsou uzavřeny, protože se posuzují individuální nároky blízkých a další mohou ještě přibýt.


Mohlo by vás zajímat: Tahle země není pro mladý


Nejzávažnější loňská nehoda klienta s povinným ručením UNIQA se stala koncem léta v Itálii, kde řidič nedal přednost motocyklistovi na hlavní silnici. Po střetu utrpěl italský biker těžký úraz hlavy a mozku. Musel být několikrát operován a hospitalizace trvala řadu měsíců. Po intenzivní léčbě a rehabilitaci se jeho stav mírně zlepšil, nicméně je odkázán na stálou péči, ujde pouze několik metrů a jeho mentální schopnosti jsou výrazně snížené. Není bohužel vyhlídka na podstatné zlepšení zdravotního stavu. UNIQA zatím vyplatila jen menší část pojistného plnění, nicméně na dlouhodobé renty z pojištění viníka-klienta pojišťovny jsou v rezervě uloženy vysoké desítky milionů korun. Klient UNIQA měl naštěstí sjednané povinné ručení s limity 100/100 milionů korun.

U majetkových škod se loni projevil trend růstu aktivit zlodějů. Ten znamenal obrat po covidu, kdy se lidé zdržovali více doma a méně cestovali, takže obytné objekty a domácnosti byly více pod dohledem. V ČR bylo registrováno celkem asi 2 130 pojistných událostí vzniklých krádeží nebo vloupáním na majetku pojištěných osob v retailu. Mimo to sem spadají i škody vzniklé odcizením stavební součásti, vandalstvím na pojištěných objektech či loupež, případně odcizením pojištěných předmětů z vedlejších staveb. V porovnání s předchozím rokem 2021 to znamenalo nárůst takových událostí bezmála o 80 %.

Podle Karla Doudy, manažera likvidace škod z majetku a odpovědnosti UNIQA je za loňským strmým nárůstem krádeží i další faktor: „Během roku 2022 enormně rostly životní náklady a komplikovala se finanční situace mnohých lidí, kteří viděli v krádežích příležitost operativně si přilepšit. Je to vidět i na tom, že více mizely předměty, které lze snadno a rychle zpeněžit, jako například dražší nářadí, kola a podobně.“


Mohlo by vás zajímat: 2022: Munich Re vykázala zisk ve výši 3,4 mld. EUR. Dařilo se i Swiss Re


V loňském roce ubylo hlavně v ČR škod způsobených živly, které byly velmi aktivní o rok dříve. I tak ale dokázaly v minulém roce napáchat často vysoké škody na majetku občanů: například po červnovém krupobití v jižních Čechách vyplácela UNIQA klientovi s pojištěnou nemovitostí přes 600 000 korun za zničení nebo poškození plechové střechy na hlavním obytném objektu a na vedlejších stavbách i zařízení zahrady: na pergole, skleníku, zahradním nábytku a dětské houpačce.

U firemního pojištění vyčnívá velká škoda následkem požáru. Vznikla v severočeském papírenském výrobním provozu a zasáhla i vyrobené uskladněné zboží. Vedle movitého vybavení, zničené výrobní linky a zásob vyplácela UNIQA klientovi i náklady na vyklízení v celkové úhrnné částce převyšující 60 milionů korun.

V oblasti životního pojištění a úrazového pojištění řešila UNIQA i přes celkový pokles vyšší podíl úrazů u dětí a mladých klientů. Zde se projevil plný návrat k pohybovým zájmovým činnostem po pandemii kombinovaný s poklesem fyzické kondice většiny populace. „ V připojištění velmi vážných onemocnění jsme sledovali vyšší zastoupení případů nádorového onemocnění, což pravděpodobně souvisí i s poklesem preventivních prohlídek během pandemie,” bilancuje Petra Leštinová, manažerka likvidace škod z pojištění osob.


Mohlo by vás zajímat: Jak se vyvíjí trh majetkového a odpovědnostního pojištění v USA?


cestovním pojištění se rovněž loni projevilo uvolnění covidových opatření, což vedlo ke strmému zvýšení počtu škod. Vzhledem k rostoucímu segmentu individuálně cestujících turistů, kteří vyráží do stále vzdálenějších destinací a věnují se stále rozmanitějším aktivitám, se průměrné škody postupně prodražují.

Jedním ze závažných případů 2022 byla komplikovaná a dislokovaná zlomenina stehenní kosti klienta cestujícího v létě na kole po Kyrgyzstánu. Lokální nemocnice sdělila, že nezbytnou operaci nemůže provést. Noha byla pouze znehybněna sádrou a klienta zdravotníci převezli zpět na hotel. Asistence zcela imobilního pacienta musela urgentně leteckým speciálem dopravit do ČR k provedení operace. Náklady případu vystoupaly bezmála na 3 miliony korun.

Jiný případ se stal rovněž v létě v Thajsku při jízdě na motocyklu. Mladý řidič narazil do auta před sebou, přeletěl řídítka a při pádu na zem utrpěl mnohačetná zranění. Nezbytná byla hospitalizace a akutní operace. Současně mu byla lékaři v nemocnici zjištěna jiná závažná diagnóza, o níž do té doby nevěděl. Vzhledem k ní a nestabilnímu zdravotnímu stavu bylo rozhodnuto pacienta transportovat rovněž leteckým speciálem. Náklady vyšplhaly celkem na 3,5 milionu korun. 

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články