Očekávaná novinka Tesly možná po čtyřech letech skutečně dorazí, prototypy natočili při „tanci“

Na některé modely značky se čekalo a čeká i déle, a tak by vlastně šlo označit za úspěch, pokud by se tento vůz po čtyřech letech od premiéry dostal skutečně do sériové výroby. Zda se to stane, je otázkou, leccos tomu ale nyní nasvědčuje.
  1. Autoforum.cz
  2. Rubriky a sekce
  3. Představení

Očekávaná novinka Tesly možná po čtyřech letech skutečně dorazí, prototypy natočili při „tanci“

30.3.2023 | Petr Prokopec

Očekávaná novinka Tesly možná po čtyřech letech skutečně dorazí, prototypy natočili při „tanci“

/

Foto: Tesla

Na některé modely značky se čekalo a čeká i déle, a tak by vlastně šlo označit za úspěch, pokud by se tento vůz po čtyřech letech od premiéry dostal skutečně do sériové výroby. Zda se to stane, je otázkou, leccos tomu ale nyní nasvědčuje.

Již zítřkem končí první letošní čtvrtletí. Finální čísla za toto období pochopitelně nejsou a ani nemohou být k dispozici, nicméně dle aktuálních by pro Teslu mělo jít o nejlepší kvartál v její historii. Dodat měla až 430 tisíc nových aut, tedy o pětadvacet tisíc více než v posledním kvartálu loňského roku. Jakkoli by ale něco takového mělo vést k otevírání lahví se šampaňským, analytici zrovna štěstím nezáří. Rekordní registrace byly totiž vykoupeny masivními slevami v Americe a v Číně. A zrovna tyto trhy jsou pro Teslu prakticky vším.

Očekává se tedy, že firemní výdělky naopak zamíří dolů. Pokud se tak skutečně stane a Tesla navíc bude znovu ve ztrátě, pak lze rovněž počítat s poklesem akcií. Ty jsou aktuálně na poloviční hodnotě oproti loňskému březnu. Značka tak potřebuje opravdu pořádný stimul a najít by ho mohla v dlouho očekávaném pick-upu Cybetruck. Ten měl ještě dle lednových slov Elona Muska dorazit až příští rok. Nicméně již o měsíc později šéf automobilky zmiňoval letošní termín.

Momentálně se zdá být jistotou alespoň letošní zahájení výroby, čemuž odpovídá i neobvykle vysoký počet prototypů, jež vyrazily na veřejné silnice. Některé z nich jsou osazeny řiditelnou zadní nápravou, která má vozu dopřát lepší manévrovatelnost, než jakou disponuje Tesla Model Y. Tedy alespoň dle Muska. To by byl vskutku pozoruhodný počin, neboť pick-up na délku měří 5 885 milimetrů. Je tak o více než metr větší než zmiňované elektrické SUV, se kterým je spojen 12,1metrový průměr otáčení. Ať už bude stav jakýkoli, na silnici můžete vidět řidiče vozu provádět slušný „tanec”, při kterém evidentně zkouší, jak moc a jak rychle se zadní osa přizpůsobuje natáčení předních kol.

Na konkrétní data spojená s pick-upem je nicméně příliš brzy. Vycházet pak nelze ani z těch, které Tesla již oznámila v předchozích letech. Musk totiž rovněž zmínil, že u sériové verze bude vše trochu jinak. Ostatně kvůli tomu zatím značka ani nepřišla s novými cenami a ty staré už nikde nezmiňuje. Aby se ale tak velký vůz vůbec někam dojel, zvláště s naloženou korbou, bude potřebovat baterie o kapacitě vyšší než 75 kWh, jakými disponuje Model Y. Dá se tedy předpokládat, že ani v USA nebude k mání pod 1 milion korun.

Bude tedy zajímavé, kolik z údajných statisíců rezervací automobilka promění v prodané kusy. Základní zadokolka by navíc měla dorazit až ve druhém sledu, tedy nejdříve příští rok. V tom prvním budou k mání pouze čtyřkolky osazené dvěma nebo třemi elektromotory. Ve druhém případě tak nejspíše lze čekat ceny okolo tří milionů korun, což by již publikem natolik aplaudováno nebylo. Je tedy vskutku otázkou, jestli po zahájení výroby slibované novinky s cenou akcií skutečně pohne.


Očekávaná novinka Tesly možná po čtyřech letech skutečně dorazí, prototypy natočili při „tanci“ - 1 - Tesla Cybertruck 2019 oficialni sada 03Očekávaná novinka Tesly možná po čtyřech letech skutečně dorazí, prototypy natočili při „tanci“ - 2 - Tesla Cybertruck 2019 oficialni sada 02Očekávaná novinka Tesly možná po čtyřech letech skutečně dorazí, prototypy natočili při „tanci“ - 3 - Tesla Cybertruck 2019 oficialni sada 06
Cybertruck se původně měl začít vyrábět již před dvěma roky. Letos se ale nejspíše dočkáme, i když zřejmě pouze dražších variant, tu s řiditelnou zadní nápravou můžete spatřit na videu níže. Foto: Tesla

Zdroj: Kilowatts@Twitter, Cstyles45@YouTube, Tesla

Petr Prokopec

Všechny články na Autoforum.cz jsou komentáře vyjadřující stanovisko redakce či autora. Vyjma článků označených jako inzerce není obsah sponzorován ani jinak obdobně ovlivněn třetími stranami.

Živá témata na fóru

zobrazit vše