Babišovi chybí podpora „ulice“. Kováci mu ji dali zadarmo

Odbory nabídly Babišovi něco, co by sám těžko získal: masovou demonstraci. Co ukázal středeční protest proti zvyšování věku odchodu do důchodu?

Pro příznivce názoru, že dělení politiky na pravici a levici je mrtvé, musel být středeční odborářský dav před Úřadem vlády stejně jako volba řečníků dokonalou oázou. Jen pár metrů od bývalého premiéra Vladimíra Špidly postávala Jana Bobošíková, kousek od rudé vlajky se sevřenou pěstí Socialistické solidarity stál muž s nacionalistickým heslem o národním povstání a národní vládě. Francouzská odborářka mluvila o solidaritě všech bez ohledu na původ, ale chvíli před ní řečnil místopředseda xenofobní SPD.

Dokonce i odbory jsou ochotné přehlížet, že Babiš platí ve svých podnicích mizernou minimální mzdu, a nechají ho dělat si promo v jejich barvách.

Senzací na sociálních sítích se ale stal především miliardář Andrej Babiš v odborářské šále KOVO a bundě Prada. Fotka skvěle vystihuje, kam se v této zemi dostal boj pracujících za důstojný život. Oligarcha profitující z levné české práce mluví na demonstraci proti bídě a ani se nemusí zbavovat statusových symbolů nerovnosti – pozvali si ho tam koneckonců sami. Dokonce i odbory jsou ochotné přehlížet, že Babiš platí ve svých podnicích mizernou minimální mzdu, a nechají ho dělat si promo v jejich barvách. Z odborářského pódia na demonstraci zazněla i kritika zrušení superhrubé mzdy, a přitom předseda hnutí ANO, bez kterého by její zrušení neprošlo, byl přímo na místě.

Odbory a opozice

Dlouhé roky byla přirozeným politickým spojencem českých odborů ČSSD, která ale v roce 2021 vypadla z poslanecké sněmovny. Velká většina jejich voličů během osmi let společného vládnutí přešla k Babišovi, jenž zároveň do velké míry přebíral její politiku s důrazem na zvyšování minimální mzdy, důchodů i platů ve státní sféře. Zároveň ale Babiš spolu s ODS prosadil zrušení superhrubé mzdy, a tak zadělal na deficit a mezeru na příjmové straně státního rozpočtu, který současná vláda dál prohlubuje. A jeho dezinformační antipirátská kampaň zašlapala do země jakoukoliv politiku překračující normalizační chápání rozvoje.

Minimálně do ukončení prezidentské kandidatury Josefa Středuly to vypadalo, že odborové svazy sdružené v ČMKOS budou veřejně působit bez užší spolupráce s politickými stranami. Po středeční demonstraci odborů se to ale nejspíš začíná měnit. Odborový svaz KOVO, který organizoval středeční demonstraci před úřadem vlády proti zvyšování věku odchodu do důchodu a má plnou rozhodovací autonomii, pozval celou plejádu opozičních politiků, včetně Babiše a Okamury (kterého přímo na akci zastoupil Radim Fiala). ČMKOS jako zastřešující odborová ústředna nebo jiné odborové svazy se tak mohly k akci buď připojit, nebo nepřipojit. Centrální ČMKOS se rozhodla svůj největší odborový svaz KOVO podpořit, některé odborové svazy tak neučinily, a to právě kvůli pozvaným politikům.

Odbory získal Babiš skutečně zadarmo. Sám po prezidentských volbách ohlásil snahu usilovat zejména o voliče Okamurovy SPD, platformu mu ale ještě dřív, než to stihl někdo z ultrapravice, nabídli kováci. Co se týče normy Euro 7, mohlo se KOVO spojit klidně s ODS, v tomto ohledu se od sebe političtí rivalové prakticky neodlišují. Co se týče důchodů, potřebují odboráři každého spojence, ale zapomínají, že Babiš nevytváří široké koalice – Babiš jim velí a podřizuje je zájmům svého koncernu.

Poprvé na demonstraci

Jestli něco z rozmanitých politických prostředků Babiš nemá, je to ulice. Nemá podporovatele, kteří by ve větším množství zaplňovali náměstí a demonstrovali jeho politickou sílu. To se mu nevyplatilo ve druhém kole prezidentské volby, kdy se na rozdíl od protikandidáta Petra Pavla nemohl opřít o plná náměstí nadšených lidí. Plná náměstí sice volby nerozhodují, ale fotky a záznamy z nich vytvářejí perfektní kulisu pro marketingové týmy a ukazují všem oblibu a popularitu kandidáta. Odboráři z KOVO mu ve středu toto nabídli a Babiš se nyní na sítích může chlubit videi, ve kterých po jeho slovech skandují davy, a sám sebe může stylizovat do jejich mluvčího. Už před samotnou akcí se ostatně odbory zaštiťoval ve svém videu: „Asociální vláda nemluví s nikým, ale odboráře by měli vzít vážně.“

Na samotnou demonstraci dorazilo mezi jedním a dvěma tisíci lidí. Byť akci rozhodně nenahrával ani termín středeční poledne, ani deštivé počasí, rozhodně se to nedá považovat za velký úspěch. Účast zajistili především odboráři z mladoboleslavské Škodovky, jejichž předseda se spolu s dalšími řečníky vymezoval vůči normě Euro 7, která zpřísňuje emisní limity pro nově vyrobená auta. Téma odchodu do důchodu je výbušné samo o sobě a týká se prakticky všech. Proč tedy dávat na demonstracích slovo politikům, kteří si přes sítě firem kupují nemovitosti na francouzské riviéře?

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále