Atmosféra okolo Ansu Fatiho v Barcelone veľmi zhustla, najmä po nedávnych vyjadreniach futbalistovho otca. Mnohí si kladú otázku, prečo 20-ročný hráč nedokáže naplniť očakávania a vrátiť sa do formy. Určitým vysvetlením by mohla byť útočníkova zdravotná situácia, na ktorú poukázalo Catalunya Radio.

Podľa týchto správ nie je Fati po zranení stehenného svalu stále úplne fit. Zranenie sa dobre zahojilo, hoci futbalista nepodstúpil operáciu, ale svalu chýba sila a pružnosť. Práve preto sa Fati necíti tak sebaisto pri súbojoch so súpermi. Vplyv na to môže mať fibróza zraneného svalu, teda jazva, ktorá obmedzuje jeho pružnosť a funkčnosť. Preto sa odchovanec už nejaký čas venuje silovým cvičeniam, aby túto pružnosť zlepšil.

Podľa Catalunya Radio Fatiho skutočným problémom nie sú šprinty ani rýchlosť, pretože tieto parametre sú dobré, hoci stále majú ďaleko od maximálnych možností 20-ročného mladíka a sú pod tímovým priemerom. Najväčším problémom sú strety s jeho súpermi. Fatimu tiež stále chýba svalová hmota v kvadricepse. Tréneri vnímajú, že v súbojoch so súpermi sa útočník stále necíti komfortne. A to sa premieta do celkového mentálneho nastavenia a výkonov na ihrisku. Potvrdzuje sa, že Ansu sa potrebuje dostať do plnej kondície.

Mundo Deportivo už skôr informoval, že Barcelona po sérii zranení začiatkom tohto roka nariadila Fatimu, aby robil extra silové cvičenia, aby sa mohol opäť prezentovať dobrými výkonmi. Hráč s tým súhlasil a od februára trénuje v posilňovni dvakrát týždenne a vykonáva cviky zamerané na získanie sily v tejto oblasti. Na Ansu dohliadajú silový a kondičný tréner David Pozo a Ivan Torres, ktorý je zodpovedný za fyzickú prípravu a pracuje s prvým tímom. Denník uvádza optimistický príklad Marc-André ter Stegena, ktorý v uplynulej sezóne nehral úplne dobre, ale vďaka fyzickej práci sa vrátil do svojej vrcholnej formy. A pritom je oveľa starší ako útočník.

Médiá sa celkom zhodujú v tom, že napriek nedávnym vyhláseniam Boriho Fatiho chce futbalista zostať v Barcelone. Fati to dokonca vysvetlil Xavimu a jeho spoluhráčom. Mladík odohral v tejto sezóne 38 zápasov, čo je najviac v tíme, ale zároveň strávil na ihrisku len 1 338 minút a v tomto smere je v Xaviho kádri až na 18. mieste. Ansu vybehol na ihrisko v základnej zostave iba 11-krát. Otázkou je, či bude mať za týchto okolností príležitosť vrátiť sa do formy.

Podľa Mundo Deportivo sú v Barcelone aj takí, ktorí by súhlasili s predajom odchovanca. Problémom je, že jeho hodnota (podľa portálu Transfermarkt) klesla zo 100 miliónov eur na 35 miliónov eur. Iní tvrdia, že najlepším riešením by bolo hosťovanie, aby hráč chytil rytmus a získal dôveru. Konečné rozhodnutie môže závisieť od finančných potrieb klubu a od toho, či sa 20-ročnému hráčovi podarí v najbližších týždňoch zlepšiť.

zdroj: catalunya radio mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2023-03-31 08:32:15
Ak nastane budúcnosť v ktorej príde Messi a spolu budú s Raphinhom na pravo a Dembo sa presunie na ľavo, tak bude tam ešte potrebovať parťáka. Fatiho by som uprednostňoval nad Ferranom z toho dôvodu, že ak prekoná nejak to zranenie a povedzme si, že u 20 ročného hráča to až nemožné nie je, tak Fati môže mať ešte lepšiu kariéru ako Ferran. Ferran aj keď sa zlepší, tak ľavým krídlom nikdy nebol a na pravo sa nám to poriadne zhusťuje. Za mňa by to bolo v predsezónne medzi Fatim a Abdem.

Len čo mi teraz vrtá hlavou je, že aby sme nestrácali čas. Ak je potrebná u Fatiho operácia, tak radšej nech ide na ňu ešte teraz a nie v novej sezóne. Tejto správe sa dá veriť, lebo dosť to vysvetľuje prečo Fati hrá ako hrá, hlavne pri tých súbojoch.
2023-03-31 08:41:53
2x týdně? Není to sakra málo pro profíka?