Amelie Siba: Pochvala voňavky může být problém. Každý má hranice jinde, mluvme o tom

"Z něžných holek s kytarou se stal takový stereotyp. I křehký, něžný lidi ale můžou být naštvaný a vztek je důležité projevovat," říká písničkářka Amelie Siba. Za svou hudbu už získala cenu Anděl a jejím prostřednictvím se teď snaží mluvit také o duševním zdraví. "Moje generace má vlastně větší volnost projevovat emoce. Normalizujeme témata, o kterých se čím dál méně lidí bojí mluvit," vysvětluje.

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu nebo si ho poslechnout ve své oblíbené podcastové aplikaci. Jaká byla jeho hlavní témata?

1:28 - 4:23 Do jaké míry se Amelie Siba ztotožňuje s nálepkami, které jí v textech často přisuzují hudební publicisté? Jak v sobě řeší stereotyp něžné písničkářky s kytarou?

4:23 - 11:40 O tom, že ve své hudbě ze sebe vypouští i své naštvání. Podle ní dnešní generace dostává větší možnost projevovat se emocionálně a mluvit o tom, že chodí na terapii, i když pak často přijde od lidí "facka zpátky" a někdy to může být bolestivé. Ke svému mentálnímu zdraví se ale staví zodpovědně a neví, co by řekla lidem, kteří na tohle téma reagují negativně.

11:40 - 15:50 O tom, jestli má sebedestrukční sklony a jakou mají formu. V rámci péče o sebe se nyní snaží pracovat i na tak běžných každodenních rituálech jako pravidelné jedení.

15:50 - 19:05 Proč se při koncertech v minulosti necítila komfortně a co se muselo změnit, aby to tak nebylo.

19:05 - 22:23 Podle Siby je jednoduché něco říct v hudbě, ale důležité je snažit se to dělat i v reálném životě a stále na tom pracovat. Dokáže ji alternativní hudební scéna uživit? Jakou dřinu to vyžaduje a měla možná v něčem i štěstí?

 
Následující videa