Někteří Ukrajinci ukrývají děti ve sklepích, aby zabránili jejich nucené evakuaci

Přidat na Seznam.cz

Ukrajinští dobrovolníci hlásí, že někteří rodiče ukrývají své děti ve sklepích, aby zabránili jejich nucené evakuaci z frontové linie. Rodiče sice uvádějí různé důvody svého jednání, většina dobrovolníků však tento jev přičítá kombinaci chudoby a nepříznivého psychického stavu rodin, které již měsíce žijí v bojových zónách.

Počátkem března dala ukrajinská vláda místním úřadům v donbaském městě Bachmut, kde probíhají nejdelší a nejkrvavější boje od začátku ruské vojenské invaze, povolení k nucené evakuaci dětí. V současné době se toto nařízení vztahuje pouze na obydlené oblasti, kterým hrozí, že se dostanou pod ruskou okupaci, což se podle vlády v Kyjevě v současné době týká pouze Bachmutu, píše web First Post.

Civilisté v Bachmutu jsou vystaveni intenzivnímu ostřelování od začátku války, jeho intenzita se však v posledních měsících dramaticky zvýšila, uvádí The Guardian. Podle ukrajinských úřadů se ve městě stále nachází asi 4 000 civilistů, přičemž není jasné, kolik je mezi nimi dětí.

Na evakuaci civilistů z frontové linie se od začátku války na Ukrajině podílejí tisíce dobrovolníků. Zatímco mnozí rodiče odcházejí dobrovolně ještě před tím, než se frontová linie přesune do místa jejich bydliště, tisíce dětí v těchto oblastech údajně stále zůstávají.

Podle jednoho z dobrovolníků, kterého cituje Guardian, mají lidé různé důvody, proč v těchto nebezpečných oblastech zůstávají. Mají například staršího příbuzného, který nemůže chodit, nebo nevěří, že jim úřady skutečně poskytnou náhradní ubytování. Lidé, kteří se zdráhají odejít, jsou často velmi chudí, mají malou důvěru ve stát a nejsou příliš sebevědomí, cituje britský list Head Topic nejmenovaného dobrovolníka.

Zdroj: The Guardian, Head Topic, First Post