Král Karel III. promluvil o válce: Ruská invaze na Ukrajinu pošlapala svobodu a důstojnost

Přidat na Seznam.cz

Britský král Karel III. během svého vůbec prvního čtvrtečního projevu v německém parlamentu prohlásil, že ruská invaze na Ukrajinu pošlapala svobodu a důstojnost, a ocenil vojenskou pomoc, kterou Německo poskytuje Kyjevu.

Na začátku svého projevu v Bundestagu britský panovník poděkoval Němcům za laskavost, kterou mu projevili po smrti jeho matky, královny Alžběty II. Dodal také, že od doby, kdy Německo poprvé navštívil jako malý chlapec, ho tato země velmi ovlivnila, píše portál France24. Žertoval také o rivalitě mezi britskými a německými fotbalovými týmy.

Karel III. se rovněž vyjádřil k ruské invazi na Ukrajinu, která podle něj způsobuje nepředstavitelné utrpení. Bezpečnost a demokratické hodnoty Evropy jsou ohroženy, ale dodal, že spolupráce při obraně Ukrajiny, svobody a míru je pro něj velkým povzbuzením.

Německo je podle Karla III. jedinou zemí na světě, se kterou má Británie tak úzké vztahy, což je jasným příkladem a důkazem partnerství. Panovník rovněž vyzdvihl úsilí Londýna a Berlína o přechod na čisté formy energie, zejména na větrné elektrárny na pevnině a využívání vodíku, který označil za palivo, jež může změnit budoucnost, píše deník SkyNews.

Britský panovník rovněž uvedl, že během své páteční návštěvy Hamburku uctí památku Kindertransportu, kterému se před 85 lety podařilo zachránit více než 10 000 židovských dětí před hrůzami nacismu a poskytnout jim bezpečné útočiště v Británii, informuje deník Standart.

Zdroje: SkyNews, France24, Standart