Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota slaví 30 let na českém trhu, pochlubila se působivými výsledky!

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Značky Toyota i Lexus slaví prodejní úspěchy, meziročně si výrazně si polepšily.

Automobilka Toyota letos slaví 30 let na českém trhu, což se chystá oslavit i 30% slevami na příslušenství a vybrané pakety. V rámci tiskové konference se ale pochlubila i svými výsledky za rok předchozí, který byl pro Toyotu i její sesterskou prémiovou značku Lexus rekordním.

Samotná Toyota totiž meziročně navýšila prodeje o bezmála 15 procent a celkem v minulém roce prodala 13.728 vozů, díky čemuž si udržela čtvrté místo na českém trhu. Značka Lexus si připsala 881 registrací, což znamenalo meziroční růst o 60 % a páté místo mezi prémiovými značkami na českém trhu. Šedesátiprocentní nárůst byl přitom v segmentu nejdynamičtějším.

Video se připravuje ...

Značka Toyota se také pochlubila rostoucími zákaznickými objednávkami a celkem pozitivními výhledy. Její růst by měl pokračovat i v tomto roce, kdy se prodeje za první tři měsíce mohou podle předběžných údajů vyšplhat nad 4600 prodaných vozů. Značce by tak mohla připadnout dokonce již třetí pozice na českém trhu a podíl přes 8,2 procenta.

Kromě českého zastoupení značky se však dařilo i zastoupení na Slovensku, v Polsku a Maďarsku, přičemž na Slovensku je značka druhá, a na zbylých dvou trzích dokonce číslo jedna na trhu. I díky tomu se tak středoevropský „cluster“ Toyota Motor Europe, jehož je Česko součástí, chlubí nejvyššími prodeji v Evropě. Za minulý rok se vyšplhaly dokonce na 129.856 vozů.

„Za 30 let od zahájení importu japonské značky na český trh si Češi pořídili více než 150.000 nových vozů. Pokud k tomu připočítáme více než 15 tisíc prodaných lehkých užitkových automobilů, prodeje se blíží už 166 tisíc nových vozů Toyota,“ říká generální ředitel Toyota a Lexus ČR Martin Peleška a doplňuje: „Spolu s předanými modely Lexus jde o bezmála 172.000 nových vozů.“

Oficiálně se přitom automobily značky Toyota začaly do Česka dovážet v roce 1993, kdy byla založena společnost Toyota Tsusho ČR. V prvním roce bylo prodáno 111 osobních a 16 lehkých užitkových vozů, o rok později značka překonala tisícovku a od roku 2006 se stabilně pohybovala okolo 5000 vozů. V roce 2017 pak prodeje prudce vzrostly.

Ještě před oficiálním vstupem na trh se však vozy značky Toyota dovážely do Československa prostřednictvím podniků zahraničního obchodu Tuzex a Motokov, případně státním podnikem Mototechna. V 80. letech tak mělo být dovezeno několik desítek vozů Toyota Corolla.

V současnosti je na českých registračních značkách provozováno přes 168.000 osobních a přes 15.000 lehkých užitkových vozů značky Toyota, celkem se tak bavíme o 183.000 automobilech. Současná nabídka značky čítá celkem 20 osobních vozů a čtyři lehké užitkové, přičemž některé modely patří mezi nejpopulárnější vozy segmentu.

Například Toyota Aygo X je na prvním místě A segmentu, Toyota Land Cruiser vévodí segmentu E-SUV a Toyota Hilux je jednička mezi pick-upy – a to i bez započtení vozů dodaných armádě. Druhé místo v segmentu pak drží modely Yaris (B segment), Proace City Verso (CDV) a Proace Verso (MDV).Yaris Cross, který dorazil na trhy s menším zpožděním, už je 3. v B-SUV segmentu, zatímco Corolla je na 4. místě v C segmentu.

Právě Corolla je přitom nejprodávanějším vozem značky na českém trhu, za minulý rok se prodalo celkem 2177 kusů. Na paty jí ale v těsném závěsu šlape model RAV4, spoluzakladatel SUV segmentu, s celkem 2093 prodanými vozy. Třetí místo patří modelu Yaris (1641 kusů) a čtvrté místo SUV modelu Yaris Cross (1435 kusů).

Zajímavé výhledy

Jak už jsme zmínili výše, Toyota očekává v tomto roce další růst, který povede k překonání prodejního rekordu a upevnění pozice mezi nejprodávanějšími značkami. S opatrností však značka sleduje vývoj kolem emisní normy Euro 7, která může: „výrazně ovlivnit trh nových vozů v Evropě.“ Automobilka v tiskové zprávě označuje stávající podobu návrhu za „nereálnou a z hlediska vlivu na životní prostředí kontraproduktivní,“ přesto je připravena požadavky normy splnit.

Automobilka má totiž v plánu dál rozvíjet široké spektrum alternativních pohonů, od full-hybridů a plug-in hybridů přes bateriové elektromobily k vozům na vodíkové články i bezemisní motory spalující vodík. V rámci prezentace tak měla malou českou premiéru nová generace modelu Prius, nechyběla modernizovaná Corolla s hybridem páté generace, vodíková Toyota Mirai nebo pick-up Hilux ve stylové sportovní výbavě GR Sport.

Video se připravuje ...

Sportovní vozy by totiž měly zůstat součástí nabídky značky. Hlavní slovo přitom budou mít modely ve výbavě GR Sport, která přináší dynamický design i sportovnější naladění podvozku. V nabídce ale i do budoucna zůstanou čistokrevně sportovní modely GR, ačkoliv jejich nabídka se smrskne. Jeden z trojice modelů GR Supra, GR Yars a GR86 už je totiž beznadějně vyprodaný.

Další růst očekává také značka Lexus, která si meziročně polepšila o 78 %. Pro rok 2023 nicméně očekává další růst prodejů, díky kterému by mohla dosáhnout na nový prodejní rekord s hodnotou až 1700 vozů. Optimismus značky přitom vychází z poměrně mladé modelové rodiny, kdy nabízené vozy prošly buď modernizací, nebo se dočkaly zcela nové generace.

Značka navíc vůbec poprvé nabídne i dedikovaný elektromobil RZ, který reaguje na poptávku po elektromobilech v prémiovém segmentu. Milovníci rychlé jízdy se pak mohou těšit na celkem 7 z 15 vyrobených vozů limitované edice Lexus RC F Takumi Edition. Český trh se tak stane největším trhem s touto limitkou na světě, přičemž česká cena byla stanovena na 3,2 milionu korun.

Kromě již známých vozů navíc značka Lexus představuje ještě premiéry dvou důležitých modelů, ke kterým zatím neznáme nic bližšího. Oba modely však směřují do segmentů, ve kterých značka na evropském trhu zatím nikdy nepůsobila. Podle zástupců japonské prémiové značky se tak máme opravdu na co těšit.

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - stevosk
3. 4. 2023 23:35
Re: ??????
Dovážala sa aj Corolla - ostatne wikipedia uvádza ponuku Tuzexu v 80. rokoch : Renault R-9 / R-11 / R-18 / R-21, Peugot 205, Fiat Uno, Ford Escort, Ford Sierra, Volvo 340, Daewoo Racer a Toyota Corolla. Ostatne náš sused pracoval určitý čas vo Francúzsku a chodil mu od tial dôchodok, takže mal veľa bonov a tak si kúpil v Tuzexe Renault 9 (v 80 tych rokoch to pôsobilo ako auto z inej galaxie).
31. 3. 2023 13:50
Re: ??????
Corolla, Corona, těsně vedle, skoro to trefil. :D
Avatar - pradeda777
31. 3. 2023 12:51
??????
V 80. letech tak mělo být dovezeno několik desítek vozů Toyota Corolla.??? Myslím, že tu šlo o vozy Corona. https://www.auto.cz/…ototechne-139164