Když očí svědí a pálí. Jak si na jaře poradit se sezonními alergiemi?

Redakce, 31.3.2023
Zdroj: Shutterstock

Slunce nad obzorem, vysoké venkovní teploty i kvetoucí rostliny nám připomínají, že se ke slovu po zimě hlásí opět jaro. Zatímco pro některé je toto roční období příjemnou a dlouho očekávanou změnou, najdou se lidé, kteří trpí nepříjemnými projevy sezónních alergií. Jak se vůči těmto problémům efektivně bránit? Pomohou nejen oční kapky, ale i sluneční brýle.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) trpí sezonními alergiemi až 30 % dospělé světové populace a dvě pětiny všech dětí. V Česku jsme na tom dokonce ještě hůř. Na základě dat Všeobecné fakultní nemocnice v Praze postihuje nějaká forma alergie bezmála 40 % Čechů. Nejčastěji se jedná o pyl, roztoče nebo prach.

Přestože alergie vzniká zejména v dětství, není výjimkou, že může propuknout také mezi 18. a 35. rokem života. Na vině bývá nejčastěji dědičnost, prostředí, strava, životní styl, kosmetické přípravky, kontaktní čočky, ale dokonce i klimatické změny. Alergeny mohou být jak celoroční v podobě zvířecí srsti, prachu nebo roztočů, tak i sezónní, například pyly nebo trávy.

Zánět spojivek bývá běžným příznakem alergie

Vedle citlivé kůže, rýmy a ucpaného nosu patří k typickým projevům také obtíže s očima, nejčastěji slzení, svědění, řezání, následně i nateklá víčka. Přestože jde o poměrně běžné komplikace, není radno je podceňovat. Zanedbaná léčba může vést až k rozvoji zánětu spojivek. Spojivka oka je totiž podobně jako nosní sliznice v kontaktu se zevním prostředím, a tak je vystavena přímému působení alergenu.

„Nejběžnější oční alergií je sezonní akutní alergická konjunktivitida, tedy zánět spojivek. Při alergické reakci dochází k uvolňování chemických látek, jako jsou histamin a leukotrieny, do krevního oběhu a tkání. Tyto látky způsobují svědění, pálení, pocit písku nebo cizího tělesa v očích, ” vysvětluje Martin Slaný, optometrista a odborný garant sítě FOKUS optik.

Od bolesti uleví umělé slzy i sluneční brýle

Alergie bývají doprovázeny také slzením, zarudnutím očí nebo fotofobií, tedy zvýšenou citlivostí na světlo. Při léčbě těchto obtíží je vždy vhodné navštívit lékaře, který vám stanoví přesnou diagnózu a předepíše léčbu, která vám pomůže symptomy zmírnit. Nicméně od nepříjemné bolesti vám mohou ulevit i oční kapky.

„Abyste zabránili podráždění očí, kapejte si umělé slzy, které vám mohou od nepříjemných pocitů pomoct. Akutní příznaky pak dokáží zmírnit oční kapky s obsahem antihistaminik a látek, které redukují zarudnutí. Na oteklá víčka příznivě působí i studený obklad či častější mytí obličeje vlažnou vodou. Rozhodně se ale vyvarujte častému mnutí očí, které může potíže ještě zhoršit, ” varuje odborník.

Oči můžete před pylem a dalšími alergeny chránit také kvalitními slunečními brýlemi. „Pokud hledáte sluneční brýle, které vám pomohou zabránit přímému kontaktu s alergeny, měly by zakrývat celou oblast kolem očí a tvarově co nejvíc kopírovat obličej. Výhodou jsou i polarizované čočky, které pomohou snížit množství světla dopadajícího do oka a také zrcadlové úpravy částečně odrážející teplo, které neprospívá zánětům,” dodává Martin Slaný.

Alergické záněty spojivek trápí i děti

U dětí tvoří alergické záněty spojivek 20 % všech alergií a v sezoně až 75 % všech konjunktivitid. Ačkoliv většina z nich postupně odezní nebo je dobře léčitelná, není radno – vzhledem k velké frekvenci výskytu a možných dalších obtíží – tyto záněty podceňovat.

„Rodiče by měli dětem zabránit v mnutí očí a aplikovat jim umělé slzy bez stabilizačních přípravků. Aplikace umělých slz zvlhčí povrch oka a vyplaví alergeny, jež mohou poskytnout dočasnou, ale značnou úlevu. Dále se vyplatí přikládat na oči studené obklady. Rozhodně na nic ale nečekejte a okamžitě vyhledejte pomoc lékaře ,” uzavírá Slaný.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky