Táto fotka so psíkom obletela celý svet! Keď pochopíte prečo, vaše oči sa zalejú slzami…

Táto fotografia je veľmi silná a ukrýva v sebe príbeh. Dotkne sa aj vášho srdca?

„Vidíte tento okamih? Nikdy v živote som to nezažila! Včera bol prvý deň, kedy sa môj 5 ročný synček trpiaci autizmom stretol s novým asistenčným psíkom menom Tornádo. Sme Američania, ktorí žijú v Japonsku a na toto stretnutie sme čakali takmer dva roky.“

Táto fotografia zachytáva tvár mamičky, ktorá videla svoje dieťa, ktoré nemôže objať, pritúliť sa k nemu, umývať ho či sa ho inak dotýkať, ako leží na psíkovi z vlastnej slobodnej vôle s neuveriteľným putom.

Toto je tvár mamičky, ktorá videla nespočet jeho neúspešných sociálnych interakcií na detskom ihrisku v snahe nájsť si kamarátov. Akéhokoľvek kamaráta, akékoľvek prepojenie. To ona sedela pri svojom synovi, keď v noci zo spánku kričal.

Chýba mu totiž akékoľvek spojenie s inými ľuďmi mimo rodiny, a to bez ohľadu na to, ako sa snaží a ako tvrdo pracuje na tom, aby to bolo inak. Tento chlapček nemá rád prirodzené denné svetlo, vidí na ňom, že sa stále trápi. Teraz však mala šancu vidieť šťastie v synových očiach. Mlčky sedí, dýcha a stratila všetky slová.

„Stojí to za to! Každá „nočná“ služba pri jeho posteli, každé sedenie, každá koruna vynaložená na jeho liečbu, každý vyplnený formulár, každá slza, každý krok vpred a tiež každý krok vzad.

Každý zázrak okamihu. Viem, že vďaka psíkovi menom Tornádo je tu nádej. Ako matka som videla nespočetné množstvo náročných a bolestivých okamihov a ešte ďalších mnoho uvidím. Toto je však pocit, ktorý neviem opísať.

Je ťažké si predstaviť, čo matka cíti, keď ani nemôže objať svojho vlastného syna, bez toho aby riskovala nejaký záchvat paniky. Deti s autizmom len veľmi ťažko nadväzujú kontakt s vonkajším svetom. To je dôvod, prečo psy špeciálne trénujú, aby im pomohli.

Dokážu dieťa upokojiť, pomôcť im zvládať panické stavy, a preto je dobré, aby sa o tom dozvedeli aj mnohí ďalší rodičia, ktorí majú doma dieťa s rovnakou diagnózou. Pre takéto deti je niekedy ľahšie stretávať sa so psami ako s ľuďmi.

Niektorí však hovoria, že autizmus nie je choroba, ale jedinečná forma rozvoja. Nedokážete sa z toho totiž dostať pomocou medicíny. Nedokážete sa z toho vyliečiť. Pomôcť vám však môžu psi. Ich starostlivosť, oddanosť, hravosť a teplo môže pomôcť natoľko, že nakoniec nejaké to spojenie s okolitým svetom naviažu.

Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*