Reklamní poutač Wagnerovy skupiny, Moskva. Foto: Profimedia

Penězovod pro válku na Ukrajině. Wagnerovi žoldáci inkasují za „ochranu“ afrických vládců

Napsal/a Tereza Engelová 31. března 2023
FacebookTwitterPocketE-mail

Před rokem došlo k největšímu masakru civilistů ve více než desetileté občanské válce v Mali. Žoldáci Wagnerovy armády a vojáci z malijské armády pod záminkou boje proti terorismu obklíčili a uzavřeli město Moura. Během tří dnů pak popravili na tři sta jeho obyvatel. Událost chtěla nezávisle vyšetřit OSN, Rusko ale žádost v Radě bezpečnosti zablokovalo. Mali navíc není jedinou zemí afrického kontinentu, kde Wagnerovci vraždili. Jejich působení v posledních letech významně narostlo v celém regionu.

Do historie se událost zapsala jako masakr v Mouře. Středomalijské město měli pod kontrolou islamističtí povstalci, s nimiž vede malijská vláda už jedenáctým rokem ozbrojený boj.

27. března 2022 Mouru obklíčili vojáci z malijské armády a žoldáci Wagnerovy armády. V centru města pak přistály vojenské vrtulníky a mezi vojáky a islamisty se strhla přestřelka. O život přišlo asi 30 džihádistů a několik vojáků. Obléhání města pokračovalo další čtyři dny a podle organizace Human Rights Watch při něm zemřelo i přes tři sta civilistů.

Svědci události uvedli, že vojáci a členové Wagnerových jednotek se rozmístili po městě, zablokovali únikové cesty a zabili každého, kdo se pokoušel z Moury utéct. Postupně vyslýchali stovky mužů a část z nich posléze shromáždili u řeky, kde je hromadně popravovali.

Human Rights Watch uvedla, že „výběr“ popravených svědci nebyli schopni rozklíčovat. Podle některých šlo o muže, kteří tradičním islámským oděvem a vousy mohli připomínat islamisty, podle jiných byli terčem příslušníci etnika Fulbů. Popravy vojáci s žoldáky ukončili 31. března 2022. Podle svědectví dostali přes vysílačku povel k ukončení zabíjení.

Horší než Islámský stát

Centrum pro strategická mezinárodní studia (CSIS) k masakru uvedlo, že ho posléze malijská vláda popřela s tím, že všichni zabití, kterých bylo podle vládních zdrojů kolem dvou set, patřili k islamistickým povstalcům ze skupiny Džamát Nasr al Islám napojené na Al-Káidu.

Kvůli protichůdným informacím požadovalo nezávislé vyšetření masakru americké ministerstvo zahraničí i OSN. Malijská junta ale vyšetřovatelům z Multidimenzionální integrované stabilizační mise OSN v Mali (MINUSMA) zakázala do oblasti přístup. Žádost o nezávislé vyšetření vražd obyvatel Moury pak v Radě bezpečnosti OSN zablokovalo Rusko.

Občanská válka v Mali trvá jedenáctým rokem. Začala kvůli tomu, že kmen Tuaregů chtěl na severu země vytvořit vlastní stát. Jeho snahu podpořily fundamentální islamistické skupiny napojené na Al-Káidu, ale i teroristická organizace Islámský stát. Do konfliktu byla původně na straně vlády zapojena i francouzská armáda. Ta ale postupně své vojáky stáhla a po armádním převratu v roce 2021 přijala nová malijská vojenská vláda „nabídku“ Ruska na výpomoc s výcvikem vojáků. Ruští „instruktoři“ podle svědectví mnoha nezávislých organizací ale nezůstávají pouze u trénování malijských rekrutů.

Podle deníku Guardian, jehož redaktoři měli možnost nahlédnout do interních dokumentů malijské armády, se žoldáci z Wagnerových jednotek od konce roku 2021 účastní „smíšených misí“ společně s vojáky a podle údajů shromážděných nevládní organizací Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED) zemřelo při devíti loňských incidentech zahrnujících malijské síly a Wagnerovce přes čtyři sta civilistů.

Zapojení Wagnerovců do operací malijské armády potvrdili místní lidé i francouzským novinářům z deníku Le Figaro. „Žijeme ve strachu. Opravdu se bojíme Wagnerovců. Ještě daleko víc, než islámských teroristů. Teroristé nám aspoň neničí živobytí, tržiště,“ řekl francouzským reportérům jeden z obyvatel povstaleckých oblastí. Podle politologů přítomnost Wagnerových jednotek v Mali přispěla k eskalaci násilí v rámci probíhajícího konfliktu.

Ruská stopa v afrických konfliktech

Válečné zločiny a porušování lidských práv v Mali nejsou ojedinělým případem zapojení Wagnerovců do lokálních afrických konfliktů. Jde spíše o pokračující trend. Vojenskou, ale i obchodní přítomnost Rusů potvrzují bezpečnostní experti v Súdánu, Burkině Faso nebo ve Středoafrické republice.

V červnu 2021 informoval panel odborníků svolaný Radou bezpečnosti OSN o porušování lidských práv, znásilňování a vraždění ze strany „ruských instruktorů“ ve Středoafrické republice. Podle autorů zprávy jednání Wagnerových žoldáků zahrnovalo „nadměrné použití síly, nevybíravé zabíjení, okupaci škol a rabování ve velkém měřítku, včetně humanitárních organizací“. Jako konkrétní případ zpráva popsala útok v Bambari v únoru 2021, při kterém Wagnerovy jednotky a místní vojáci zabili nejméně šest civilistů při útoku na mešitu al-Takwa.

Později ještě napadli zdravotnické středisko, kde použitím výbušnin a střelných zbraní zranili 36 civilistů, včetně dětí. Následné vyšetřování vedené vládou Středoafrické republiky potvrdilo obvinění OSN z porušování lidských práv proti ruským instruktorům, včetně mučení a mimosoudních poprav. Ruská vláda však tato tvrzení popřela a Wagnerovy jednotky zůstávají ve Středoafrické republice stále aktivní.

Zdroje pro válku na Ukrajině

Podle nedávné zprávy Globální iniciativy proti nadnárodnímu organizovanému zločinu (GI-TOC) v zemi působí 1890 „instruktorů“ z Wagnerovy skupiny. V občanské válce, podobně jako v Mali, podporují vládní jednotky a fakticky působí i jako ochranka středoafrického prezidenta Touadéra.

Podle analytiků z GI-TOC je vláda Středoafrické republiky na Wagnerovcích v podstatě bezpečnostně závislá. Rusové tak získali v této zemi nejen významný politický, ale i ekonomický vliv. Jejich byznysmodel funguje na jednoduchém směnném principu: My zaručíme „ochranu“, vy nám poskytnete přírodní zdroje.

Podle GI-TOCu udělila vláda v Bangui dceřinné společnosti Wagnerových jednotek neomezená práva na těžbu drahého tropického dřeva na 187 tisících hektarech. Stejně tak získali licenci na těžbu zlata v dole Ndassima. Z těchto a dalších podnikatelských aktivit financují Wagnerovci nejen své aktivity na území afrického kontinentu, ale i aktivity ve válce na Ukrajině. Německé televizi Deutsche Welle popsal propracovaný systém aktivit Wagnerových jednotek ve službách Kremlu analytik Julian Rademeyer, jeden z autorů zprávy GI-TOC.

„Samotná společnost Wagner se postupem času z čistě soukromého vojenského smluvního subjektu stala propojenou sítí obchodních aliancí a vztahů různých společností. Některé z nich jsou krycími společnostmi napříč zeměmi, ve kterých Wagnerovci působí na africkém kontinentu,“ shrnul Rademeyer.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)