6 příznaků, že můžete mít krevní sraženinu. Jak ji poznat?

Krevní sraženiny rozhodně neznačí nic dobrého. Jedná se o velmi vážné nebezpečí, které ohrožuje váš život. V cévním systému se může vytvořit trombus. Krev se změní z kapaliny na pevnou látku. Obvykle se to děje při řezných ranách, kdy se sraženiny vytvoří mimo tělo. Někdy se ale vytvoří také uvnitř. Tehdy se stanou velkou hrozbou. Mohou totiž vést k infarktu a dalším zdravotním problémům.

https://smakdnia.pl/

Otok jedné z končetin a bolesti

Jedním z prvních příznaků jsou otoky končetin. Většinou oteče jedna z končetin, protože do určitých částí těla nemůže kvůli sraženině proudit krev. Část těla proto nemá dostatečné množství kyslíku. To je velmi nebezpečné, a to hlavně na nohou. Jakmile k tomu dojde, musíte okamžitě vyhledat lékaře.

https://smakdnia.pl/

Společně s otoky se dostaví také bolesti v končetinách. Trombóza se často vyznačuje častou bolestí a brněním v dolních končetinách. Jestli se k tomu přidají také křeče, neměli byste na nic čekat a ihned vyrazit k lékaři.

Čtěte také: Mateřské mléko inaktivuje virus SARS-CoV-2, tvrdí studie

https://smakdnia.pl/

Červené pruhy a bolest na hrudi

Známky trombózy můžete najít také na kůži. Na kůži se mohou objevit červené pruhy, které jsou rovnoběžné s žilami. Ihned vyhledejte lékařskou pomoc, protože jinak riskujete svůj život. Skvrny jsou obvykle teplé na dotek.

https://smakdnia.pl/

Pociťujete při hlubokém nádechu bolest na hrudi? To může znamenat, že máte v těle krevní sraženinu. V plicích se v tomto případě již začaly hromadit krevní sraženiny, které brání tělu ve správném fungování. I tento příznak je smrtelně nebezpečný.

Dušnost a kašel

V mnoha případech můžete dušnost odůvodnit, např. námahou. Jestli k tomu žádný důvod není, měli byste být ve střehu. Jakmile se u vás objeví dušnost doprovázena náhlými závratěmi, měli byste ihned konzultovat svůj stav s lékařem.

https://smakdnia.pl/

Kašel je samozřejmě příznakem nachlazení. Jestli se cítíte zdraví, ale máte problémy s kašlem, bolestí na hrudi nebo zmateností, může to být známkou krevní sraženiny. Bezpodmínečně vyhledejte lékařskou pomoc, než bude příliš pozdě.

Zdroj: smakdnia.pl/