Věčná přírodní síla, oslavují Kvitovou. Vyzve rozjetou soupeřku, která ji "zabíjí"

Aleš Vávra Aleš Vávra
31. 3. 2023 11:53
Nejlepší Sunshine Double kariéry. Ještě nikdy nehrála Petra Kvitová na tradičním březnovém dostaveníčku na obou koncích Spojených států takhle dobře. Po čtvrtfinále v Indian Wells dobyla semifinále v Miami. Poprvé v životě. O finále bude bojovat v pátek večer.
Petra Kvitová v utkání s Jekatěrinou Alexandrovovou.
Petra Kvitová v utkání s Jekatěrinou Alexandrovovou. | Foto: Reuters

"Konečně. Na tohle jsem musela čekat hodně dlouho," hlesla s typickým úsměvem těsně po zápase s Ruskou Jekatěrinou Alexandrovovou.

Kvitová při třinácté účasti premiérově otevřela brány semifinále. "Řekla bych, že třináctka je asi moje šťastné číslo," uvedla.

Znovu navíc vylepšila vlastní rekord.

Už ve dvanácti různých sezonách dokázala aspoň jednou projít mezi čtyři nejlepší na turnajích elitní série WTA 1000. Za ní jsou s deseti sezonami Dánka Caroline Wozniacká a Běloruska Viktoria Azarenková. Na této úrovni Češka dobyla jubilejní dvacáté semifinále.

Třiatřicetiletá tenistka tentokrát nehrála nejlépe, osmnáctou nasazenou soupeřku léta trénující a žijící v Praze musela překonat hlavně svou "značkovou" bojovností.

Právě konzistenci a ochotu nikdy se nevzdávat nyní u Kvitové vyzdvihují světová tenisová média. 

20 semifinále Petry Kvitové na turnajích WTA 1000:

8 titulů: Madrid (2011), Kanada (2012), Tokio (2013), Wu-chan (2014), Madrid (2015), Wu-chan (2016), Dauhá (2018), Madrid (2018).
4 finále: Peking (2014), Dubaj (2019), Dauhá (2020), Cincinnati (2022).
8 semifinále: Tokio (2011), Cincinnati (2012), Peking (2013), Madrid (2014), Peking (2017), Cincinnati (2018), Wu-chan (2019), Miami (2023).

Zdroj: Sport

"Bojuje jako válečnice," napsala stručně organizace WTA.

"Je jedno, kolik let uběhne. Je jedno, jaké číslo má před sebou v žebříčku. Petra je neustálou přírodní sílou. Dokud bude hrát, my se budeme dívat. Tahle žena je věčná," nechal se unášet magazín The Tennis Letter.

Čtvrtfinále proti Alexandrovové přineslo nevídanou statistickou anomálii. Obě tenistky měly vyrovnaný poměr vítězných míčů a nevynucených chyb. Ruska to měla 26:26, Češka 19:19. Ruska nasázela sedm es a vyrobila sedm dvojchyb. Češka šest es a šest dvojchyb.

Zatímco Alexandrovová ovšem proměnila jediný ze šesti brejkbolů, Kvitové se to povedlo dvakrát z devíti šancí.

"Vím, jak dobře Jekatěrina hraje. Podává pekelně a hraje výtečně od základní čáry. Musela jsem to vydřít, ve třetím setu to byla opravdu velká výzva, zejména mentálně," potvrdila Kvitová vyrovnanost duelu, který jí nakonec přinesl kýžený úspěch.

"I proto to na konci bylo tolik emotivní," popsala tenistka z Fulneku závěrečnou oslavu i ke konci stále častější příznačné výkřiky "Pojď!".

"Pojď Petry Kvitové po velkých výhrách i po těch mnoha letech pořádně píše," glosoval francouzský tenisový novinář Bastien Fachan.

Dvojnásobnou wimbledonskou šampionku čeká už v pátek večer středoevropského času boj o finále. Soupeřkou jí bude její vrstevnice a největší senzace letošního ročníku Sorana Cirsteaová. Klání bude deník Aktuálně.cz sledovat v online reportáži

Rumunka v Miami ještě neztratila set a vyřadila světovou dvojku Arynu Sabalenkovou, čtyřku Caroline Garciaovou a dvě české naděje - Markétu Vondroušovou a Karolínu Muchovou.

V aktuálním žebříčku jí přitom patří až 74. pozice.

"Na grandslamech mě zabíjí," připomněla Kvitová vzájemnou bilanci. V té sice vede 6:4 na zápasy, Rumunka jí však vyřadila předloni i loni z Australian Open.

Dvě porážky v řadě jí Češka stihla oplatit loni v létě v Cincinnati, kde jí ve druhém kole dovolila získat pouze pět her.

Kvitová se na semifinále těší a soupeřce současný úspěch přeje.

"Je pěkné vidět, že někdo, komu je také přes třicet, hraje takhle dobře. Bude to fajn, bude to zábava. Jsem za Soranu šťastná, před turnajem jsme spolu trénovaly, takže je to docela vtipné," uvedla bývalá světová dvojka.

Když už je řeč o žebříčku, Kvitová se v něm živě posunula hned za elitní desítku. Do ní se vrátí, když celý podnik v Miami vyhraje.

Ve finále už čeká jedna z nejlepších tenistek posledních týdnů a měsíců, Kazaška Jelena Rybakinová. Ta může po triumfu na loňském Wimbledonu a letošním finále Australian Open připsat další fenomenální úspěch: vyhrát v jednom měsíci oba velké americké turnaje.

 

Právě se děje

Další zprávy