V poslednom čase sa nahromadilo viacero správ o budúcnosti Lea Messiho, ktorý stále neprijal ponuku PSG. Mundo Deportivo sa domnieva, že Barcelona prejde do ofenzívy v súvislosti s návratom Messiho. Podľa správ 35-ročný hráč zarába v Paríži viac ako 40 miliónov eur ročne.

Podľa L'Equipe prevláda v PSG čoraz pesimistickejší názor na predĺženie Messiho zmluvy. Dôvodom je vraj jeho vysoký plat, ku ktorému treba pripočítať platy Kyliana Mbappého, Neymara a Sergia Ramosa, čo vytvára problémy s finančným fair play, hoci je pomerne ťažké očakávať vyvodenie dôsledkov voči klubu kontrolovanému Katarčanmi. Okrem toho denník dodáva, že Messi sa momentálne zdá byť viac v pokušení odísť z PSG a snažiť sa ho presvedčiť, aby zostal, ponukou ešte lepších podmienok by bol z pohľadu francúzskej tlače bláznivý nápad. Mundo Deportivo je naopak iného názoru a domnieva sa, že Parížania sú pripravení vylepšiť svoju ponuku za hviezdu z Rosaria.

Veľmi nákladná zmluva

Barcelona medzitým čoraz častejšie hovorí o možnom návrate Messiho a využíva jeho nezhody s PSG. Je však dôležité poznamenať, aké náročné by bolo vtesnať zmluvu Messiho do tímu Blaugranas. Nedávne správy denníka L'Equipe uvádzajú, že Argentínčan zarába v PSG 3,375 milióna eur mesačne v hrubom, teda 40,5 milióna eur ročne v hrubom. Pre Barcelonu je to v súčasnosti obrovská suma peňazí, keďže klub stojí pred výzvou znížiť mzdové náklady a registrovať hráčov súčasného kádra. Messi by musel súhlasiť s výrazným znížením platu. Spôsobom, ako to urobiť, by mohla byť garancia určitého podielu na príjmoch klubu vyplývajúcich z jeho návratu (napr. sponzorské zmluvy), ale treba zdôrazniť, že v iných tímoch by mal 35-ročný hráč garantovaný väčší plat. Samozrejme, v prípade Blaugranas hrajú úlohu aj sentimentálne záležitosti.

Ofenzíva a plánovanie Barcelony

Podľa denníka Mundo Deportivo však Barcelona plánuje ofenzívu v súvislosti s Messim. Klub mal prostredníctvom rôznych ciest začať pracovať na tom, aby 35-ročného hráča presvedčil k návratu na Camp Nou. Pokúša sa zlepšiť vzťahy predovšetkým medzi Joanom Laportom a Messim a jeho okolím po šokujúcom odchode futbalistu v roku 2021. Prezident už hovoril s hráčovým otcom a hoci hlavnou témou bolo zorganizovanie pocty Leovi v budúcnosti, bola to príležitosť položiť základy zdravého vzťahu.

Tému Messiho návratu vnímali súčasní hráči Barcelony pozitívne a podľa Mundo Deportivo sa takejto možnosti v rozhovoroch s niektorými ľuďmi v šatni nebránil ani samotný Leo. Xavi tiež verí, že Argentínčan sa môže vrátiť a hrať na pozícii štvrtého záložníka. Tréner v tejto úlohe videl Bernarda Silvu, ale možnosť s Leom je pre neho ešte zaujímavejšia. Podľa katalánskeho denníka o príchode 35-ročného hráča vážne uvažujú nielen Laporta či Xavi, ale aj Rafa Yuste, Mateu Alemany či Jordi Cruyff a počas plánovacích stretnutí trénerského štábu a športového riaditeľstva je Leov návrat jednou z tém rozhovorov.

Aj RAC1 uvádza, že Barcelona sa snaží Messiho presvedčiť, aby sa vrátil, a nedávno tak urobila prostredníctvom rôznych ľudí, nie však Laportu. Argentínčan nezatvára pred Blaugranas dvere, ale čaká na konkrétny návrh klubu spolu s podrobnosťami projektu. Toto nie sú jediné správy týkajúce sa Messiho. Achraf Ben Ayad priznal, že Barça predstavuje jednu z možností, pretože Leo tento klub miluje, ale na to, aby sa jeho návrat uskutočnil, sa musí udiať veľa vecí. Alfredo Martínez naopak informuje, že Inter Miami stále dúfa, že sa mu podarí presvedčiť Lea Messiho a Sergia Busquetsa, ale Luis Suárez bol vylúčený. Zdá sa však, že Argentínčan bude chcieť stále hrať na najvyššej úrovni, najmä keď vraj trénerovi Scalonimu tlmočil svoju túžbu zúčastniť sa na Majstrovstvách sveta 2026.

A podľa Toniho Juanmartiho z Relevo chce Laporta Messiho späť, ale nebude konať unáhlene a riskovať viac, ako je prijateľné. Aby mohol rozhodnúť o Argentínčanovom návrate, musí najprv zistiť, aké budú náklady. Má v úmysle vyvinúť úsilie, aby sa Leo mohol vrátiť, ale bez toho, aby ohrozil klub. Samotný Messi sa ešte nerozhodol, ale jednoznačne nevyjadrí svoju túžbu po návrate, ak nebude mať záruku, že bude zaregistrovaný v La Lige. Najmä vzhľadom na problematické vzťahy s Laportom po šokujúcom odchode futbalistu z klubu. Z pohľadu Barcelony je však Messiho návrat reálnou alternatívou.

zdroj: L'Equipe mundodeportivo.es RAC1 Relevo
foto: twitter

Diskusia

2 komentáre
2023-03-31 13:02:55
Neskoro. Zamietnuté podtatranským konzíliom. Lebo je už starý. A nebehá. A musel by sa meniť štýl hry. A mladí by si nezahrali. A nebehá. A na neho by sa zas hralo. A nemal by kde hrať. A nebehá. A nepresuje. A nebehá.
2023-03-31 14:41:06
Nejdem sa zaoberať tým, či skutočne príde, alebo či si ho môžeme dovoliť, lebo nevidím do budúcnosti ani do účtovník knižiek klubu. Čo viem zhodnotiť je že sa niečo rysuje a určite je momentálne v Messiho záujme radšej odísť z PSG. Ak chce zostať ešte do MS 2026 na top úrovni, tak musí aspoň 2-3 roky ešte ostať v Európe, takže žiadne Miami, žiadne Rosario, žiadna Arábia, ... No kto v Európe okrem nás keď ani Pep v City sa o Messiho podpis ani trochu nesnaží? Z tohto pohľadu je aj v Messiho záujme aby to klaplo s Barcou, ale je ešte opatrný s vyjadreniami, lebo Laporta môže jeden deň povedať tak a druhý deň urobiť inak. Teraz je obdobie vyčkávania. Messi chce istoty, že ho budeme schopný zaregistrovať a Barca čaká na júnovú finančnú správu a snaží sa to nejako poriešiť aj s registrovaním Gaviho, Arauja, Baldeho a iných + nové posily. Bude to náročné, ale máme ľudí vo vedení, ktorý vedia nájsť možnosti ako minulé leto a páky. Verím, že vždy je nejaká cesta, ktorou môžeme Tebas prekvapiť.