Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tohle auto chcete! Subaru Impreza STi 22B je vzácný model, za který si připlatíte

Dominik Kovář
Diskuze (2)

Legendárního modelu bylo vyrobeno 424 kusů. Jeden z nich se nyní prodal za solidní balík peněz.

Subaru Impreza, bez ohledu na generaci, patří k naprostým legendám automobilové scény. V průběhu let připravila japonská automobilka snad na desítky variant tohoto populárního modelu, největší rozruch však dodnes budí její verze STi 22B z konce devadesátých let, které se v silniční verzi vyrobila v počtu pouze 424 kusů.

Subaru Impreza STi 22B vznikla na oslavu třetího titulu v FIA mistrovství světa v rallye a také na oslavu 40. výročí značky. Každý ze 424 exemplářů byl lakovaný v nezaměnitelné modré barvě World Rally Blue. Jeden z největších rozdílů oproti ostatním modelům STi v tom, že je 22B dvoudveřová.

Video se připravuje ...

Konkrétní kus s pořadovým číslem 135 se nabízel skrze prodejní portál Bring a Trailer. Byť byl původně vyrobený pro japonský trh, našel si cestu přes oceán do Spojených států v roce 2021.

Mezi klíčové a rozdílné prvky modelu Impreza STi 22B zcela jistě patří sériové tlumiče Bilstein, zesílené brzdové třmeny, vzpěry z uhlíkových vláken a po stránce designu pozlacená sedmnáctipalcová kola BBS obutá do pneumatik Yokohama Advan Fleva. V letošním roce prošel před prodejem vůz kompletním servisem, aby bylo zajištěno, že se vůz prodává v perfektním stavu.

Video se připravuje ...

Přeplňovaný 2,2 litrový čtyřválec měl v továrním nastavení výkon 280 koní při 6000 otáčkách za minutu a točivý moment 363 Nm při 3200 otáčkách za minutu. Výkon je posílán na všechny čtyři kola skrze pětistupňovou manuální převodovku s elektricky řízeným středovým diferenciálem. 

Přes 51 nabídek se finální prodejní cena tohoto kusu vyšplhala na 226 tisíc dolarů, což znamená při současném kurzovém přepočtu téměř 4,9 milionů korun. Jasný důkaz, že je Subaru Impreza STi 22B naprostou legendou, kterou by si přál mít ve své garáží každý (nejen) rallyeový nadšenec.

Dominik Kovář
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - KANKUNEN
31. 3. 2023 15:20
Re: Omyl
Přesně.
31. 3. 2023 14:58
Omyl
Jeden z největších rozdílů oproti ostatním modelům STi v tom, že je 22B dvoudveřová. To tak zcela není pravda spíš bych napsal že jeden z největších rozdílů je široká karoserie kopírující víceméně onu verzi WRC