Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

31. 3. 2023 11:17

Premiér Fiala navštívil Úřad pro zahraniční styky a informace

Premiér Fiala s ministrem vnitra Rakušanem navštívili Úřad pro zahraniční styky a informace, 31. března 2023.
Premiér Fiala s ministrem vnitra Rakušanem navštívili Úřad pro zahraniční styky a informace, 31. března 2023.
Předseda vlády ČR Petr Fiala a ministr vnitra Vít Rakušan navštívili v pátek 31. března Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), kde jednali s ředitelem Vladimírem Posoldou. Premiér zdůraznil, že se rozvědce daří naplňovat všechna její zákonná poslání, poděkoval také zpravodajcům za jejich práci. Předseda vlády se v posledních měsících sešel rovněž s vedením Vojenského zpravodajství i BIS.

Premiér po setkání uvedl, že ÚZSI poskytuje vládě informace, které jsou zásadní pro její rozhodování. „Nemohu být konkrétní. Obecně ale lze říci, že úřad nám dlouhodobě poskytuje exkluzivní informace týkající se bezpečnosti, energetické bezpečnosti, českých ekonomických zájmů, mezinárodního terorismu a významné zpravodajské informace pro české zahraničněpolitické zájmy,“ uvedl předseda vlády.  

Podle premiéra se civilní rozvědce daří naplňovat všechna její zákonná poslání a její často exkluzivní informace jsou vysoce ceněny nejen ze strany vlády. „Jsou ceněny i na mezinárodní scéně. Úřad pro zahraniční styky a informace je respektovaným partnerem, a to i v případě těch největších zahraničních zpravodajských služeb,“ dodal premiér.   

Civilní rozvědka je jedinou českou zpravodajskou službou, která dosud nemá svou vlastní zákonnou úpravu. „To se změní. Máme v úmyslu připravit zákon o ÚZSI a tuto situaci po letech napravit,“ řekl předseda vlády. Zpravodajcům poděkoval za dosavadní práci a ocenil také úzkou spolupráci úřadu s Bezpečnostní informační službou a Vojenským zpravodajstvím.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie