Hlavní obsah
Zdraví

Otevřený dopis vydavatelství MAFRA: Omluvte se za článek o paliativní péči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vlastimil Válek

Na omluvu vydavatelství MAFRA za absurdní text o domácí paliativní péči jsem po své výzvě čekal celý týden. Nepřišla. Obracím se na ně tedy formou otevřeného dopisu. Toto opravdu nelze přejít mlčením.

Článek

Vážení,
v sobotu 25. března se Mladá fronta DNES, její zpravodajský server iDnes.cz a server Lidovky.cz dopustily hrubého faulu vůči domácím hospicům, domácí paliativní péči, nemocným, jejich nejbližším a pečovatelům. Záměrně píši o faulu, protože jako lékař, toho času ve službách ministerstva zdravotnictví, odmítám věřit, že by se nějaké médium záměrně pustilo do této bezskrupulózní bulvarizace. Tu umocňuje cynický titulek textu „Umři do měsíce, jinak nezaplatíme. Hospice bojují s pojišťovnami.

Proti textu redaktora Tomáše Lánského jsme se na Ministerstvu zdravotnictví ohradili a uvedli jsme chyby a nepravdy na pravou míru. Proti textu se dále ohradily: Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR, Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče, Česká společnost hospicové péče ČLS JEP, Česká společnost paliativní medicíny ČLS JEP, Fórum mobilních hospiců i celá řada samotných hospiců a občanů.

Odmítám, aby se o smrti lidské bytosti psalo takto laciným a handlířským způsobem. Taková forma komunikace do slušné a vyspělé společnosti nepatří. Média spadající pod vaše vydavatelství v tomto případě selhala ve svém poslání, když tento text nechala projít přes redakční kontrolu až na titulní strany. Nemluvě o tom, že tento text je medvědí službou citlivému a v české společnosti často tabuizovanému tématu.

Přijde mi neuvěřitelné, že navzdory zdrcující kritice a množství chyb článek stále visí v jen kosmeticky pozměněné podobě na Vašich webech. Proto Vás vyzývám k opravě a zveřejnění omluvy ve všech médiích, formátech a regionálních mutacích kde původní text z 25. března vyšel.

Vlastimil Válek,
ministr zdravotnictví

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz