Zákaz ve Wimbledonu zrušen. Rusové a Bělorusové budou moct letos startovat v All England Clubu

31. 3. 2023, 13:46
Aktuality 74
Ruští a běloruští tenisté budou moci jako neutrální a za splnění daných podmínek startovat letos ve Wimbledonu, oznámili dnes zástupci pořádajícího All England Clubu (AELTC). Loni kvůli invazi na Ukrajinu hráči z obou zemí na travnatý grandslam nesměli. Změnu postoje pořadatelů odsoudil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba a vyzval britskou vládu, aby ruským a běloruským hráčům neudělila víza. Slavný turnaj začne 3. července.
Daniil Medveděv (© AFP)

"Naším záměrem je přijímat přihlášky od ruských i běloruských hráčů pod podmínkou, že budou hrát jako neutrální sportovci a splní příslušné podmínky," uvedli zástupci AELTC v prohlášení. Patří mezi ně, že nebudou vyjadřovat podporu ruské invazi, oběma zemím či jejich vůdcům nebo přijímat finanční prostředky od svých států či jimi provozovaných společností.

S tímto postojem se ale nechtějí smířit zástupci Ukrajiny. "Rozhodnutí Wimbledonu dovolit účast ruských a běloruských hráčů je nemorální. Ukončilo snad Rusko svou agresi a zvěrstva? Ne, jen se Wimbledon rozhodl vyjít vstříc dvěma spolupachatelům zločinu," napsal Kuleba na Twitteru. "Vyzývám vládu Spojeného království, aby hráčům odepřela víza," dodal.

Zástupci All England Clubu a britské tenisové asociace (LTA) loni nepustili tenisty z Ruska a Běloruska na své turnaje pod tlakem britské vlády. Profesionální organizace ATP a WTA, které účast tenistů z těchto států na svých turnajích neomezují, na protest rozhodly, že se ve Wimbledonu nebudou udělovat body do světového žebříčku. Zároveň LTA dostala pokutu milion dolarů od ATP a 750.000 dolarů od WTA.

Tenisté Ruska a jeho spojence Běloruska smějí od loňského únorového začátku invaze na Ukrajinu startovat na turnajích jako neutrální sportovci bez státních symbolů a vlajek. Jen do Británie loni nemohli. Podle BBC se dnešní zrušení zákazu vztahuje i na přípravné turnaje před Wimbledonem včetně elitní tour v Queen's Clubu či Eastbourne.

"Nadále zcela odsuzujeme ruskou nezákonnou invazi a naše podpora zůstává s ukrajinským lidem. Bylo to neuvěřitelně obtížné rozhodnutí," řekl předseda AELTC Ian Hewitt. Oznámení přišlo tři dny poté, co Mezinárodní olympijský výbor (MOV) doporučil mezinárodním sportovním federacím, aby umožnily návrat neutrálních ruských a běloruských sportovců do soutěží.

Rozhodnutí pořadatelů Wimbledonu přivítali zástupci Asociaci profesionálních hráčů tenisu (PTPA), kterou před třemi lety spoluzaložil vítěz 22 grandslamových titul a obhájce loňského wimbledonského titulu Novak Djokovič. "Zásady PTPA jasně ukazují, že podporujeme fair play a rovné zacházení se všemi hráči bez ohledu na zemi jejich původu," uvedla PTPA v prohlášení. "Věříme, že sport by neměl být používán jako politická zbraň a tleskáme tomuto kroku směrem k inkluzivitě a respektu ke hře," dodali zástupci asociace s tím, že i nadále hodlají podporovat ukrajinské tenisty.

Obě země mají mezi světovou tenisovou elitou své zástupce. V první desítce mužského žebříčku jsou dva Rusové: pětka Daniil Medveděv a sedmička Andrej Rubljov. Mezi ženami jsou Běloruska Aryna Sabalenková druhá a Ruska Darja Kasatkinová osmá.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

74
Přidat komentář
Stan_Borowitz
Pomalu začíná ve světě vyhrávat zdravý rozum. Časem to jistě dojde i k nám, i když tady je ten mediálně živený fanatismus hodně zažraný. To jsem zvědav, co budou někteří (i zdejší) fanatici dělat, až se v našich médiích zase začne psát i druhá strana příběhu. Ono to sice momentálně vypadá nemožné, ale stačí se podívat, jak psaly v roce 2014 i tak zavilí zastánci kyjevského režimu jako Seznam/Novinky nebo Aktuálně.

Co udělá třeba Hrozen? Hodí si mašli? Zastydí se aspoň? Nebo jen v klidu přešaltuje a fanaticky uvěří zase jiné propagandě? Na to jsem opravdu hodně zvědav.
Reagovat
Stan_Borowitz
Musím se opravit, napsal jsem "ve světě", přitom se ta věta týká jen jeho menší části, zemí zastupujících snad ani ne čtvrtinu obyvatelstva Země, označující se jako Západ. Naprostá většina světa sice s invazí a zbytečným umíráním nesouhlasí, ale chápe a uznává důvody, proč k tomu došlo a jak se tomu dalo předejít, a zdravý rozum uplatňuje celou dobu (jako ostatně hodně lidí i u nás, kteří jsou ale divoce překřikováni a umlčováni pomatenými fanatiky, jako se například naposled stalo olympijskému vítězi Davidu Svobodovi). Zbytek se k nim postupně přidává. My sice asi budeme mezi posledními, ale taky to přijde...
Reagovat
Patapuff
A teď tu O Karkulcesmile
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak si ji běž přečít, tady se baví dospělí o vážných věcech. Kolik zemí mimo tzv. Západ (cca 20 % obyvatel planety) se připojilo k těm slavným sankcím? Kolik zemí mimo Západ dodává zbraně kyjevskému režimu?

Západ opravdu není celý svět, není to ani většina světa. A už i na Západě začíná z pohledu pravdy a objektivity pomalu svítat na lepší časy.
Reagovat
Patapuff
Nevšiml jsem si, že by se s tebou někdo bavilsmile
Reagovat
Patapuff
Ale udělám ti radost a zapojím se. Tak mi teda řeknětééé: Proč občan státu, který byl sám obětí Ruské agrese, schvaluje to, co momentálně dělá Rusko na Ukrajině?
Reagovat
Patapuff
smile
Reagovat
Grape
Že stojím na straně napadeného státu proti agresorovi, který hromadně vraždí a mučí, za to se vážně stydět nikdy nebudu. To je totiž tak trochu o morálce (vím, tobě tohle slovo nic neříká).
Propagandě věřit nebudu, na rozdíl od tebe používám kritické myšlení.
Reagovat
GaelM
Na Wimbledonu už jsem to po loňských sankcích tak nějak čekal. Ale nelíbí se mi, že to začíná vypadat, že pustí válečníky i na olympiádu. To už je fakt moc smile
Reagovat
annah
Je to děs.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
A jiné země zapojené ve válečném konfliktu jsou OK? Jste strašní pokrytci a žrouti UA propagandy.
Reagovat
Krisboy
Blablabla...
Reagovat
Stan_Borowitz
Jj, argumenty chybí, že?
Reagovat
Krisboy
Spíše bych řekl, že russké odpadky jako jste vy většině lidí včetně mě nestojej za slovo.
Asi tak. smile
Reagovat
GaelM
Žádný válečný konflikt není OK. Nevím o žádném jiném aktuálně probíhajícím konfliktu, kde jeden stát vede dobyvačnou válkou proti jinému, anektuje jeho území a páchá zvěrstva na civilistech. Rád se nechám poučit.
Reagovat
Grape
smile
Reagovat
Stan_Borowitz
Invaze do Afghanistánu a jeho následná okupace americkými vojsky, probíhala od roku 2001 do roku 2021. Během té doby se konaly letní olympijské hry v letech 2004, 2008, 2012, 2016, 2021.

Válku pod smyšlenou záminkou vedly v Iráku SSA mezi lety 2003 a 2011.

Při těchto napadenými zeměmi nevyprovokovaných válkách byli civilisté vražděni po statisících, země byly okupovány a rozváceny. Američané se dopouštěli zadokumentovaných válečných zločinů. Přesto se jejich sportovci, dokonce pod vlajkou agresora, všech shora uvedených olypiád účastnili.

To jen tak pro osvěžení paměti a připomenutí, že dějiny opravdu nezačaly 24. února 2022. smile
Reagovat
Krisboy
smile
Reagovat
George_Renel
A taky nezapomínejme, že Sovětský svaz okupoval Afghánistán ještě před USA.
Reagovat
Krisboy
Pokusil se okupovat. Ale ani to nezvládl.
Reagovat
Stan_Borowitz
Ten Afghanistan je pro imperiální choutky nějak zakletý. Pár vousáčů v sandálech vypráskalo ze své země nedřív Rusy i s Ukrajinci dohromady a chvíli na to i samozvaného světového četníka z USA... zřejmě dobrý oddíl smile.
Reagovat
Patik
Myslel že ono tam budú štartovať len športovci a nie valečnici. smile
Reagovat
Stan_Borowitz
smilesmile
Reagovat
Patik
Co sa zmenilo v porovnaní s predošlým rokom..nič..tak aký to malo význam banovat ich v predošlom ročníku.. Žiadny. smile
Reagovat
Krisboy
S tím souhlasím. Je to polovičaté, alibistické řešení.
Reagovat
Tennis_Lover
To se nehodí do krámu Plíškové nebo Kvitové, kteří se už viděli ve finále bez silných rusek a belorusek :D :D :D
Reagovat
Krisboy
Tvoje komentáře jsou obecně dost ubohé, ale tenhle je i mezi nimi ten nejhloupější. Gratuluji, v takové žumpě ještě snižovat dno je jistý druh umění. smile
Reagovat
George_Renel
Co ty jsi za cocota......
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Možná jen trapný troll...
Reagovat
GaelM
Ani jedna nemá důvod se bát nějakých Rusek, největší soupeřky mají dlouhodobě samy v sobě smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A ruským a běloruským fanouškům bude po registraci umožněno přinést si taktickou pyrotechniku do velikosti tenisového míčku.
Reagovat
zfloyd
naprosto souhlasím smile
Reagovat
tommr
zdá se že zdravej rozum konečně zvítězil ale ještě není zdaleka vyhráno. Britové jsou křiváci a můžou ještě znemožnit hráčům z Ruska a Běloruska start např. odepřením víz ke vstupu do země ...
Reagovat
Hector.Salamanca
smile
Reagovat
Patapuff
"Zdravej rozum konečně zvítězil", hráči Ruska a Běloruska si ve Wimbledonu bodou moci zahrát proti hráčům Ukrajiny. Po zápase společně zajdou na jahody se šlehačkou, popovídají si o tom, co doma, jak se daří příbuzným a jak je to hezké, že se spolu můžou takhle potkávat. Představuji si, že ve stejně pozitivním duchu by třeba probíhal v roce 1940 fotbalový zápas Anglie - Německo.
Reagovat
tommr
srovnáváš nesrovnatelný. V roce 1940 zuřila WW2. Ted se jedná jen o lokální konflikt jakých je na světě nespočet. Ještě poměrně nedávno bojovali Američani v Afghanistánu a nikdo je z Wimbledonu nevyhazoval ...
Reagovat
Grape
Jestli to nebude tím, že Američané nechtěli krást Afghánistánu území, nechtěli jej denacifikovat, nekradli děti ani nikde nemluvili o tom, že by Afghánci neměli právo na existenci...
Dnešní Russko je v tomhle úplně stejné jako nacistické Německo, i ty projevy lidí kolem Putina působí dojmem, že po večerech studují projevy Hitlera a Goebbelse. Jediným štěstím je, že jsou Russáci příliš slabí, než aby mohli válčit proti celému světu, což je na Ukrajině jasně vidět.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Já ti nevím zda je Rusko slabé. Dle médií, těch co
prý nejsou dezinformační, Rusko každý den vlastně prohrává a nemá šanci. Již rok. Asi tak.
Reagovat
Krisboy
Již přes rok se snaží ovládnout nefunkční zkorumpovanej stát. Původní termín tři dny už překročili asi o 400 dní.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Snad nebudeme tvrdit, že UA není zkorumpovaná. UA jsou co se týče korupce suverénně největší děvky. Konflikt nekonflikt.
Reagovat
Grape
No je pár zemí, které jsou zkorumpované ještě víc. Například Russko...
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Jistě mi vysvětlíš v čem je Rusko zkorumpovanější než Ukrajina. Nějaké analýzy, důkazy? Já myslím, že jsou na tom tak stejně :)
Reagovat
Grape
https://www.transparency.cz/cpi2021/#gallery
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Ono to není prdel když UA pomáhá USA.
Reagovat
Krisboy
Přesně jak píše Grape. Nesrovnatelné se snažíš srovnávat ty!
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Nemá cenu jim vysvětlovat, jsou zfanatizování. Dyť za jiný názor se tu doslova začalo zavírat a nebo seš popotahovanej.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ten byl dobrejsmile
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Přijde ti to jako vtip? To co se děje Svobodovi?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ono je dobré rozlišovat. Neumí to různí lidé a neumí to ani politici. Jenže na rozdíl od jiných zoufalých států a systémů tu ještě máme několik pojistek. Takže pokud neprohlašoval něco výrazně závadnýho, pak mu to projde.
Já se nehodlám rýpat v kdejakém politickém lejnu, protože o to se člověk vždycky umaže a kromě smradu to ničemu nepomůže...
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Jasně. Nehodí se do krámu ,tak zavřu oči. On přeci musel říci něco co se zrovna někomu nelíbilo. ty ty ty, dáme ti přes prsty! Nemluvíš naši pravdu, dostaneš. Máš jiný názor, nebo prostě jen názor? Dostaneš taky.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nečekal jsem, že pochopíš, co napíšu. No nic, zkusil jsem to.
Reagovat
Stan_Borowitz
Máš samozřejmě pravdu, aféra "Svoboda" je jak z dob nejtužší normalizace. Stačí si přečíst tohle svinstvo a člověk pochopí, co za lidi se tady prodralo ke slovu a k moci:

https://www.forum24.cz/sundejte-z-davida-svobody-uniformu-ceske-armady-a-postavte-ho-pred-soud/
Reagovat
Grape
Vždycky mě pobaví, když někdo jako ty píše o ostatních jako o zfanatizovaných. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Něco jako Demokratická republika Kongo nebo PRCsmile
Reagovat
Stan_Borowitz
On nepíše o žádných "ostatních", jen o lidech jako jsi ty, Hrozne. Ono vás není zas tak moc, jak si fandíš, jen jste vyvolali atmosféru strachu, kdy se spousta lidí bojí ozvat jako před rokem 1989.

Ale všeho do času. Ve světě se situace rychle mění, změny dorazí i sem. Dřív, nebo později.
Reagovat
Patapuff
Jj, je to jen takový sousedský šťouchando, pár modřin, nic víc. A pokud máš důkazy o tom, že se Američani dopustili v Afghánistánu válečných zločinů, běž to ohlásit na státní zastupitelství. V opačném případě je bezpředmětné toto psát.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Ty máš jaký důkaz o RUSxUA? Pošleš mu nějaký pěkný odkaz ze Seznamu.cz? :-)
Reagovat
Patapuff
Myslíš, že Mezinárodní trestní soud v Haagu vydal zatykač na toho skrčka bez důkazů? Proč vy prorusský dementi jste takový dementi?
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Důkazů o zvěrstvech USA v jiných zemích je na internetu mraky. Stejně jako těch RUS x UA. Takto to bylo myšleno, ale chápu, že jsem ti to měl vysvětlit trochu pomaleji. Co čekat od člověka co si troufá nadávat druhému takto na dálku.

Tribunál v Haagu je komedie. Ten už měl vydat zatykačů na tolik představitelů a nic....
Reagovat
Patapuff
Důkazy na internetusmile Tribunál v Haagu je komedie, na Ukrajině se neválčí, všichni Ukrajinci jsou fašisti... Proč vy prorusský dementi jste takový dementi?
Reagovat
Stan_Borowitz
Mezinárodní trestní soud v Haagu neuznává žádná z hlavních mocností, mimo jiné ani USA (mimo jiné proto, že by před ním nutně museli stanout prakticky všichni jejich prezidenti od konce 2. sv. války), že se na Ukrajině neválčí netvrdí nikdo a že jsou všichni Ukrajinci nacisti taky ne.
Máš tam ještě nějakou lež, kterou se chceš pochlubit?
Reagovat
Stan_Borowitz
Ještě k těm důkazům na internetu, které tě tak pobavily. Tomuhle se chceš taky vysmívat?

https://cs.wikipedia.org/wiki/Masakr_v_My_Lai
https://www.denik.cz/ze_sveta/masakr-my-lai-valka-ve-vietnamu-1968.html

Mimochodem, asi o půl roku později se konaly letní olympijské hry v Mexiku. Sportovcům SSA nikdo v účasti nebránil, dokonce na nich získali celkem 107 medailí a v pořadí národů obsadily SSA 1. místo.

Nebo třeba něco trochu aktuálnějšího:

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/1308699-tajne-dokumenty-o-valce-v-iraku-prinasi-dukazy-o-zlocinech-usa

Nebudeš doufám tvrdit, že Česká televize je proruský dezinformační kanál?
Reagovat
Patapuff
Říkat dementovi, že je dement, není nadávka.
Reagovat
Stan_Borowitz
Pro dementa každý dement... (volná citace Forresta Gumpa)
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Nevadí. Ty finanční prostředky od svých států stejně nějak dostanou. Ale stejně bych se jim na to za těchto podmínek vykašlal. Snad budou to samé muset podstoupit hráči USA.
Reagovat
Grape
LOL smile
Reagovat
Stan_Borowitz
https://cs.wikipedia.org/wiki/Masakr_v_My_Lai
https://www.denik.cz/ze_sveta/masakr-my-lai-valka-ve-vietnamu-1968.html

Asi o půl roku později se konaly letní olympijské hry v Mexiku. Sportovcům SSA nikdo v účasti nebránil, dokonce na nich získali celkem 107 medailí a v pořadí národů obsadily SSA 1. místo.

Nebo třeba něco trochu aktuálnějšího:

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/1308699-tajne-dokumenty-o-valce-v-iraku-prinasi-dukazy-o-zlocinech-usa

Opět žádné sankce, žádné bojkoty...

Hlupákům to možná může připadat legrační, ale většině světa už s tím dvojím kilometrem dochází trpělivost...
Reagovat
Patapuff
Souhlas, měli by se na to vykašlat a zahrát si vlastní mistrovství Mordoru. A můžou přibrat i nějaký severokorejský plejery.
Reagovat
Krisboy
Zdravá konkurence nemůže být na škodu!
Reagovat
Patapuff
Kim Čong-un je prej dobrej.
Reagovat
Krisboy
To opravdu je, ještě nikdy neprohrál.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Měl by si to rozdat s Puťkou, ten prý taky neprohrává smile
Reagovat
Krisboy
No tak to by byl jednoznačně zápas století. Vítěz bude provždy nezpochybnitelný GOAT, bez ohledu na podružná kritéria typu počet GS nebo týdny na postu jedničky.

smilesmilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Rakeťák basketbalista vs Bombarďák hokejistasmile
A ten co by prohrál by byl GLOAT.smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist