eReport.sk
Poslankyňa Petra Krištúfková, foto: instagram

PREČ S PETARDAMI! Krištúfková: Sú príliš hlučné, ohrozujú zdravie ľudí aj zvierat

Poslankyňa hnutia Sme rodina Petra Krištúfková predložila do parlamentu návrh zákona, ktorý má zakázať predaj a používanie petárd spôsobujúcich nadmerný hluk (ostatnej pyrotechniky sa to týkať nebude).

Obsahom novely zákona o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii je zákaz predaja a používania pyrotechniky kategórie F2 a F3. Teda tej, ktorých hlavným efektom je hluk. Tie sú podľa poslankyne Petry Krištúfkovej najproblematickejšie.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

  1. Petra Krištúfková (SME RODINA)
  2. Petra Krištúfková (SME RODINA)
  3. Týranie zvierat už musí prestať!
  4. V skutočnosti nie sú zadarmo.

Spôsobujú veľké škody

„Existujú výskumy, že tieto pyrotechnické výrobky, tzv. petardy a im podobné majú najviac negatívnych vplyvov na ľudí, zvieratá a prírodu a spôsobujú najväčšie škody na súkromnom a verejnom majetku,“ povedala Krištúfková.

Novela tiež spresňuje čas používania ostatnej zábavnej pyrotechniky v exponovaných dňoch, a to 31. decembra od 18. do 24. hodiny a 1. januára od polnoci do 2. hodiny rannej.

Nie sme proti tomu, aby sa ľudia počas vítania nového roka zabávali a používali pri tom také druhy pyrotechniky, ktoré nespôsobujú hluk. Sme však proti tomu, aby hlučná zábava jedných spôsobovala ohrozenie zdravia druhých

Petra Krištúfková, poslankyňa NR SR

Podpora predajcov pyrotechniky

Je dôležité uviesť, že zákaz predaja a používania uvedených výrobkov podporili aj zástupcovia Slovenskej asociácie pyrotechnických firiem a Asociácie predajcov pyrotechniky. V spolupráci s nimi sa pripravovala aj novela zákona.

„Okrem uvedených asociácií návrh zákona podporila aj ďalšia desiatka organizácií vrátane Štátnej ochrany prírody, Komory veterinárnych lekárov, ZOO Bratislava, Mestskej polície hlavného mesta SR, Únie miest Slovenska či Slovenskej komory psychológov. Všetci uvedení sa zhodli na tom, že výbušná pyrotechnika ovplyvňuje negatívne mnohých ľudí, hlavne starších. Pričom ohrozuje ich zdravie, predovšetkým psychické. O ohrození spoločenských, hospodárskych a voľne žijúcich zvieratách nehovoriac,“ doplnila poslankyňa Krištúfková.

A ani zďaleka nejde len o silvestrovskú noc. Ľudia v rámci zábavy používajú petardy už od začiatku decembra do konca januára.

Petra Krištúfková, poslankyňa NR SR

Nejde len o Silvester

Psychológovia upozorňujú, že pyrotechnika, ktorej hlavným efektom je hluk, má mimoriadne zlý dopad na ľudí s poruchami duševného zdravia, mentálne hendikepovaných ľudí a ľudí s autizmom. Spôsobuje im to extrémny stres a následne nepredvídateľné konanie a dezorientáciu. Problémy to spôsobuje aj starším ľuďom, ktorí sú omnoho citlivejší. Vyvoláva to u nich pocity úzkosti a strachu.

„A ani zďaleka nejde len o silvestrovskú noc, ako by si mohli mnohí myslieť. Ľudia v rámci zábavy používajú petardy už od začiatku decembra do konca januára. Okrem starších ľudí, citlivých ľudí a ľudí s rôznymi psychickými ochoreniami má hlučná pyrotechnika katastrofálny dopad na všetky zvieratá,“ povedala Petra Krištúfková.

Mali by sme sa naučiť byť k sebe tolerantní a rešpektovať sa navzájom.

Petra Krištúfková, poslankyňa NR SR

Ide to aj bez hluku

Ako hovorí poslankyňa Sme rodina, každoročne to spôsobuje ťažké zranenia psom, ich dezorientáciu. Vtedy sa stávajú obeťami dopravných nehôd. To následne spôsobuje nešťastie v rodinách, kam zviera patrí, pretože sú tam silné citové väzby. Hospodárske zvieratá sú taktiež vystavené obrovskému stresu. Ale aj ich ošetrovatelia, ktorí sa o ne starajú a v tomto čase sa nachádzajú v ich blízkosti. Existujú prípady, kedy zo stavu paniky zviera neúmyselne ublížilo svojmu ošetrovateľovi. Obrovské škody spôsobuje hlučná pyrotechnika aj na divo žijúcich zvieratách.

„Nie sme proti tomu, aby sa ľudia počas vítania nového roka zabávali a používali pri tom také druhy pyrotechniky, ktoré nespôsobujú hluk. Sme však proti tomu, aby hlučná zábava jedných spôsobovala ohrozenie zdravia druhých. Mali by sme sa naučiť byť k sebe tolerantní a rešpektovať sa navzájom. To platí v medziľudských vzťahoch všeobecne a platí to aj aj v tomto konkrétnom prípade,“ povedala na záver Petra Krištúfková.

Zdroj: ereport


KOMENTÁRE ČLÁNKU :

PREČ S PETARDAMI! Krištúfková: Sú príliš hlučné, ohrozujú zdravie ľudí aj zvierat

Odoberať
Upozorniť na
3 Komentáre
Najnovšie
Najstaršie Najviac hlasovaných
Vložená spätná väzba pre všetky komentáre
Zobraziť všetky komentáre

Najnovšie