metro.cz

Počasí v Praze

4 °C / 6 °C

Sobota 20. dubna 2024. Svátek má Marcela

BGI Genomics ve spolupráci se společností Zentya uvádí na slovenský trh test DNA ze stolice umožňující odhalení rakoviny tlustého střeva

  9:28
Bratislava (Slovensko) 30. března 2023 (PROTEXT/PRNewswire) - Společnost BGI Genomics s potěšením oznamuje, že ve spolupráci se svým partnerem, společností Zentya, začala na slovenském trhu nabízet screeningové vyšetření COLOTECTTM 1.0. Zentya je slovenská společnost, která nabízí nejnovější technologie v oblasti genetického screeningu s cílem pomoci pacientům včas identifikovat rizika a umožnit včasnou léčbu.

COLOTECTTM 1.0 je jedním z vůbec prvních testů DNA ze stolice umožňujícím odhalení kolorektálního karcinomu, který je dostupný na Slovensku. Jedná se o neinvazivní vyšetření DNA pro detekci kolorektálního karcinomu a prekancerózních lézí. Využívá technologii multiplexní metylace PCR (polymerázové řetězové reakce) ke sledování abnormálních biomarkerů metylace DNA kolorektálního karcinomu ze vzorků stolice.

Při příležitosti uvedení produktu na trh se v Bratislavě konala také tisková konference. Mezi pozvanými řečníky byli Mudr. Martin Huroka (hlavní odborník na gastroenterologii Ministerstva zdravotnictví), Mudr. Lucia Starovecká Copák (specialistka na lékařskou genetiku) a Mudr. Jozef Dolinský (klinický onkolog).

Mudr. Martin Huroka vysvětlil, že významnými faktory výskytu kolorektálního karcinomu jsou věk a rodinná anamnéza. "Riziko kolorektálního karcinomu se dramaticky zvyšuje po 50. roce života nebo při pozitivní rodinné anamnéze. Rakovině tlustého střeva lze téměř stoprocentně předcházet a pravidelné preventivní prohlídky mohou zachránit spousty životů", uvedl doktor Huroka.

Včasný záchyt je klíčem k prevenci kolorektálního karcinomu a zlepšení celkové míry přežití, protože progrese tohoto onemocnění je obecně velmi pomalá. Může trvat 10 až 15 let, než se z normálního epitelu vyvine adenomatózní polyp a poté projde maligní transformací a stane se kolorektálním karcinomem.

"Při včasné diagnóze (časné lokalizované stádium) může až 90 % pacientů dosáhnout pětiletého přežití. Při diagnóze v metastatickém stádiu však pětiletého přežití dosáhne pouze 10 až 15 % pacientů. Z ekonomického hlediska je také léčba časně diagnostikovaného onemocnění mnohem levnější než léčba pokročilého nádorového onemocnění", řekl Dr. Dolinský.

Dostupnost vyšetření COLOTECTTM 1.0 na Slovensku přináší snadnou a pohodlnou alternativu pro přesný screening a detekci. "Jeho senzitivita pro detekci kolorektálního karcinomu je 88 % a specificita pro identifikaci osob bez pokročilého kolorektálního nádoru je 92 %. Z hlediska včasné detekce je nejdůležitější jeho senzitivita 46 % v případě pokročilého adenomu", upozornila Mudr. Lucia Starovecká Copák.

COLOTECTTM 1.0 má označení CE a je k dispozici ve více než 20 zemích jihovýchodní Evropy, včetně Slovenska, Maďarska, Polska, Rumunska, Portugalska a mnoha dalších.

Informace o dostupnosti na Slovensku naleznete na adrese www.colotect.sk. Pro ostatní země kontaktujte společnost BGI Genomics na adrese info@bgi.com.

PROTEXT

Hlavní zprávy

Přála jsem si oslovit a motivovat ty nejmenší, říká Marie Šnajdrová

vydáno 20. dubna 2024  7:00

Ilustrátorka, cestovatelka, ale hlavně horská duše. Marie Šnajdrová poslední roky tráví většinu času na cestách, z nichž své poznatky promítá do knih. Ve...  celý článek

HBO zhorší kvalitu svým předplatitelům, „levný“ Netflix se brzy chystá k nám a je to hit

Strážce streamu
vydáno 19. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Internetová televize HBO Max, jak ji uživatelé doposud znají, zanikne ve druhé polovině května. Nová služba láká na sportovní balíček. Ceny jsou ale zatím...  celý článek

Ví, že ho fotíte? Snímky vašich ratolestí mohou zneužít pedofilové či vyděrači

vydáno 19. dubna 2024  5:00

Někdo by si mohl myslet, že největším strašákem sociálních sítí jsou falešné účty, které se vyjadřují do komentářů pod příspěvky a píšou hejty se záměrem...  celý článek

Biker Michal Maroši se divákům otevře v dokumentu Ten, co slaví každý den

vydáno 18. dubna 2024  12:00

Vrcholových sportovců je nepočítaně, ale jen pár z nich může říct, že o nich někdo natočil film. Mezi takové nově patří i biker Michal Maroši, který si i...  celý článek