metro.cz

Počasí v Praze

3 °C / 10 °C

Středa 24. dubna 2024. Svátek má Jiří

Zničí nás AI? Na paniku je ještě čas, uklidňuje Lukáš Neumann

  8:30
Praha 31. března 2023 (PROTEXT) - V současné době je umělá inteligence (AI) na vrcholu pozornosti veřejnosti, médií, ale i vědeckých kruhů. Neustále se objevují zprávy o jejích pokrocích, které mohou mít obrovský dopad na naše životy, a to samozřejmě také vyvolává mnoho obav.

Někteří významní vědci a podnikatelé, jako například Elon Musk, dokonce podepsali petici na pozastavení vývoje nových silných modelů alespoň o půl roku. Zbytečným strašením to ale nazývá Lukáš Neumann, vědec, vyučující a spolumajitel firmy MEMOS Software.

Lukáši, vy jste vyslovil svůj nesouhlas s peticí, která v současnosti koluje nejen ve vědeckých kruzích. Proč?

Podle mého názoru by zakázání vývoje umělé inteligence bylo přirovnatelné ve dřívějších dobách k zákazu knihtisku. Sice rozumím obavám, které vedly k vytvoření petice, ale nejsem přesvědčen, že chvilkové zastavení je řešením. Reálně by totiž vývoj stejně pokračoval, ale neoficiálně a tajně, což by mohlo mít naopak řádu nechtěných dopadů. Podle mého názoru tato aktivita vyvolává zbytečné obavy. Ostatně i zdroje šířící tuto myšlenku dost často vystupují jako “apokalyptické”. Myslím si, že zde hraje velkou roli marketing celého odvětví, který celou záležitost pouze nafukuje. Bylo by dobré, aby se místo podepisování petice přistoupilo k situaci čelem a téma začalo více probírat se širokou veřejností.

Mnoho lidí se nástupu AI bojí. Reálně totiž hrozí, že mnoho pozic nahradí umělá inteligence a lidé přijdou o práci. Je to relevantní obava?

Je důležité si uvědomit, že historie se neustále opakuje – dříve také většina lidí pracovala v zemědělství, ale s příchodem mechanizace již tolik lidí “na poli” potřeba nebylo. Dělníci také měli přijít o práci kvůli strojní výrobě, ale ve skutečnosti se jim pouze uvolnily ruce. Začalo se pracovat na jiných věcech s vyšší přidanou hodnotou, v důsledku čehož vznikla spousta nových druhů zaměstnání. Nejinak tomu bude i u AI.

Takže si nemyslíte, že je AI reálnou hrozbou?

Myslím si, že obavy by se měly zaměřit spíše na to, jak lidé mohou tyto technologie zneužít, než na samotnou AI. Hrozí například, že někteří jedinci nebo organizace ji využijí k podvodům, nebo že několik firem získá monopol a budou moci ovlivňovat, co bude systém odpovídat. To by mělo být středem pozornosti, ne snaha o zastavení celého vývoje AI a získání pár měsíců na “regulaci”. Další reálnou hrozbou, kterou ale nemůžeme popřít, je nepřipravenost lidstva na množství obsahu, které tyto nástroje mohou generovat. Deep fake a manipulace bude na denním pořádku, a ještě více než kdy dříve bude nutné ověřovat fakta.

Jaký máte vy vztah k umělé inteligenci?

Začal jsem se jí věnovat už na vysoké škole, když tento obor ještě nebyl úplně v módě. Nějakou dobu jsem působil na Oxfordu a v současnosti se věnuji výzkumné činnosti na ČVUT. Mimo to s umělou inteligencí pracuji dnes a denně v rámci její implementace do řady softwarů na míru. Mnoho firem ji totiž začíná integrovat do svých IT řešení a díky tomu vznikají opravdu zajímavé projekty, které mě opravdu baví.

Kontakt:

Martin Dušek

marketingový ředitel MEMOS Software

martin.dusek@memos.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Hlavní zprávy

Důležité je přijmout svoji identitu a bojovat za svá práva, říká manažerka Klára Sobotková

vydáno 23. dubna 2024  18:30

Ve světě, kde dominovali muži, se odvážila zaujmout klíčové pozice. Klára Sobotková se stala průkopnicí průmyslového sektoru v České republice. Od roku...  celý článek

Ve čtvrtek vše předvedeme lidem a já se už nemůžu dočkat, těší se Anna K.

vydáno 23. dubna 2024  12:30

Čerstvá držitelka Ceny Anděl za píseň Údolí včel Anna K. zve své fanoušky na dva koncerty. V pražském Foru Karlín ve čtvrtek a o dva dny později v...  celý článek

Braník ve víru změn. Nový biotop hlídá tučňáčí rodinka. Z ohořelé ostudy bude park

vydáno 23. dubna 2024  5:30

Kouř na obloze a zvuk sirén. V Braníku v poslední době evergeen. Opuštěný areál bývalých stavebnin hoří několikrát do roka. Objekt na začátku Vrbovy ulice...  celý článek

U sebe doma vyrobím, na chalupě si pak posvítím? Jenže je to trochu jinak

vydáno 22. dubna 2024  18:30

České obecné fotovoltaické prostředí srší optimismem, ale současně v něm vládne mezi lidmi hodně legend. Jednou z nich je třeba možnost sdílení energie...  celý článek