Hlavní obsah
Seberozvoj

„Měl bys, měl bych…“ je známkou manipulace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Staří rodiče často manipulují…

Říkáte si často „měl bych“ nebo slýcháváte od svého okolí, že byste něco měli udělat? Pak nastražte uši, toto spojení nám většinou vnucuje požadavky někoho druhého, jedná se tedy o manipulaci!

Článek

Mnoho lidí má nějaké sny či přání, ale místo toho, aby si řekli, co musí pro svůj sen udělat, zaplácnou svůj život jakýmsi „měl bych“. Těchto „mělbychů“ poslední dobou přibývá. Za slovem měl bych se většinou skrývá nějaká manipulace, respektive přání či požadavky někoho druhého. Kde to vzniklo? Uvedeme si na krátkém příkladu z každodenního života.

Do naší ordinace přišla minulý týden s pocitem viny klientka, která začala vyprávět o své staré mamince, za kterou každý víkend jezdí, vozí jí nákupy, vypere a vyslechne si stížnosti na drahé pečivo. Na scéně se ale objevil nový partner, s nímž klientka začala pravidelně trávit soboty a neděle a maminku navštěvovat méně často nebo na kratší část dne.

„Já jsem tady tak sama, ty zamnou už nejezdíš, asi by bylo lepší, abych tady už nebyla a nikoho neotravovala,“ pronesla maminka do telefonu, když jí klientka oznamovala, že tento víkend nepřijede. Celkově můžeme tuto komunikaci hodnotit jako těžkou manipulaci. Stará maminka nesděluje klientce o co konkrétně jí jde, místo toho se snaží v klientce pomocí agrese vyvolat pocit viny. Za týden volá klientce partner, že dostal od kamaráda k narozeninám voucher na ubytování na horách a jediný volný termín je tento víkend.

Klientka podlehla manipulaci své maminky, pochopitelně si uvědomila, co chce - strávit víkend se svým partnerem na horách - ale už nepřemýšlela nad tím, co musí pro to udělat, místo toho přemýšlela o tom, co by měla. „Chci jet s přítelem na hory, ale měla bych raději jet k mamince, aby tam nebyla tak sama,“ a začala se příteli vymlouvat… „Promiň, já nemůžu, musím jet za maminkou…“ Problém u vymlouvání je ten, že protistrana výmluvu rozpozná a zpochybní (vybere ten nejslabší důvod), klientka má nepříjemné pocity z vymlouvání, zůstala doma a jela k mamince. Návštěva u maminky byla plná napětí, vždyť přece maminka je viníkem toho, že nejsem na horách a na návštěvě vznikla zbytečná hádka… Výsledkem je narušený vztah s partnerem i maminkou…

Dejte tedy pozor na to, pokud si někdy v životě říkáte „měl bych“, značí to manipulaci. Proč byste měli? Kdo vás manipuluje? Může to být rodina, kolega v práci, partner nebo partnerka, ale i celá společnost. A jak z toho ven? Cílem komunikace je porozumění druhému, na manipulativní větu můžete vždy odpovědět otázkou „a proč mi to říkáš?“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz