Parádní úspěch ročníku 2010 na turnaji v Plzni

31.03.2023 / Jaroslav Wollmann

Od pátku 24. do neděle 26. března proběhl v Plzni tradiční, prestižní a silně obsazený turnaj "Memoriál Milana Kajkla", kterého se zúčastnili také mladíci Dukly Jihlava. V nesmírně silné konkurenci změřili své síly ve skupině s výběrem LHD All Stars, HC Energie Karlovy Vary a BK Mladá Boleslav. Druhou skupinu poté tvořila domácí HC ŠKODA Plzeň, HC Litvínov, HC Bílí Tygři Liberec a HC Sparta Praha. Systém turnaje byl nemilosrdný a do finále šli vždy vítězové skupin a do bojů o třetí místo druzí v pořadí.

V prvním utkání na svěřence trenéra Martina Pykala čekal celek LHD All Stars, složený z hráčů z celé Evropy. Vstup do turnaje se hráčům Dukly podařil na jedničku a bezchybným výkonem si připsali vítězství 12:1!!!

Dukla Jihlava - LHD All Stars 12:1
Branky Jihlavy: Anděl 4, Matoušek 3, Heřmánek 2, Novák 2, Šimek.
Martin Pykal (Dukla Jihlava): V prvním utkání nás čekal neznámý soupeř tvořený hráči z Evropy. Kluci byli hodně natěšeni a od začátku jasně dominovali. Výsledek odpovídá tomu, co se dělo na hřišti a lepší vstup do turnaje jsme si ani nemohli přát.

Druhý den ráno čekal na jihlavské hráče rival z Karlových Varů. Výborným výkonem zaskočili soupeře a utkání dotáhli do vítězného konce se skvělým výsledkem 6:0.

Dukla Jihlava - Karlovy Vary 6:0
Branky Jihlavy: Anděl 2, Matoušek, Novák, Kožich, Matulka.
Martin Pykal (Dukla Jihlava): Odehráli jsme vynikající zápas, kdy jsme soupeře přebruslili, byli všude o krok napřed a utkání měli po celou dobu pod kontrolou. Nebýt výborného brankáře soupeře, který byl na konci zvolen nejlepším mužem v masce celého turnaje, byl by výsledek asi ještě výraznější. Musím ale pochválit i naše oba gólmany, kteří se podělili o čisté konto a jistými zákroky dodali klid hráčům v poli. Zasloužené vítězství.

V posledním utkání ve skupině čekala na jihlavské hráče BK Mladá Boleslav. Zápas byl po celou dobu vyrovnaný a šťastnější na jeho konci byli boleslavští hráči. Výsledek skončil těsně v poměru 6:5 pro Mladou Boleslav.

Dukla Jihlava - Mladá Boleslav 5:6
Branky Jihlavy: Matoušek 2, Anděl, Šimek, Svoboda.
Martin Pykal (Dukla Jihlava): Tento zápas nám úplně nevyšel podle představ. Nutno ale říci, že to pro nás bylo třetí utkání, pro soupeře teprve druhé. Také dlouhá pauza mezi zápasy, kdy jsme odehráli ráno v 9:00 s Karlovými Vary a pak čekali až do 16:30, nebyla ideální. Vymlouvat se na to ale nebudeme, upřímně soupeř si vítězství zasloužil. Využil náš útlum, byl dravější, důraznější a živější. Sice jsme brzy vedli, ale potom se projevila únava a moc nám toho nevycházelo. První branku jsme si navíc nešťastně srazili sami a další tři branky nám soupeř vyloženě došťouchal do brány z brankoviště. Znovu ale opakuji, vítězství si soupeř zasloužil a odehrál proti nám dobrý zápas.

Vyrovnanost jednotlivých soupeřů poté určila pořadí ve skupinách tak, že do finále turnaje se z prvních míst ve skupině probojovaly týmy HC Dukla Jihlava a HC ŠKODA Plzeň, do bojů o třetí místo šly celky BK Mladá Boleslav a HC Sparta Praha, ostatní dvojice o umístění poté tvořila mužstva HC Energie Karlovy Vary vs. HC Bílí Tygři Liberec a LHD All Stars vs. HC Litvínov.

Mladíci Dukly začali finále s domácí HC ŠKODA Plzeň nešťastně, kdy trefili hned třikrát tyčku a neproměnili trestné střílení, kdežto soupeř využil prakticky první dvě větší příležitosti a vedl 2:0. To však hráče s ježkem na prsou nezlomilo a pokračovali v jinak dobrém výkonu. Proměněním několika šancí překlopili vítězství na svou stranu a výsledkem bylo konečné skóre 6:2, pohár a zlaté medaile za první místo.

Dukla Jihlava - ŠKODA Plzeň 6:2
Branky Jihlavy: Matoušek 2, Novák, Šimek, Havel, Vondráček.
Martin Pykal (Dukla Jihlava): Kluci po postupu do finále měli obrovskou radost a upřímně i my. Za parádní výkony a práci v celé sezoně jsem jim finále moc přál. Dobré rozpoložení jsme přenesli i do utkání a od začátku byli lepším týmem. Sice jsme měli zpočátku trošku smůly a párkrát zazvonili na tyčky, ale věřili jsme, že se to otočí a na konci budeme slavit my. Myslím, že i kluci to sami cítili, že mají navrch a to jak prožívali zápas na střídačce, povzbuzovali se, to hřálo hlavně nás s kolegou, protože tahle partička je prostě super. Výsledek 6:2 byl naprosto zasloužený, což uznal i soupeř.

Konečné pořadí turnaje "Memoriál Milana Kajkla"

1. HC Dukla Jihlava
2. HC ŠKODA Plzeň
3. HC Sparta Praha
4. BK Mladá Boleslav
5. HC Bílí Tygři Liberec
6. HC Energie Karlovy Vary
7. HC Litvínov
8. LHD All Stars

Martin Pykal (Dukla Jihlava): Turnaj byl pro nás nádherným zakončením sezony a v konkurenci velice kvalitních týmů na tomto prestižním turnaji bylo první místo opravdu ceněným úspěchem. Kluky bych chtěl pochválit za celou tuto i minulé sezony a popřát jim více takových úspěchů. Vytvořili skvělou partu a po celou dobu panovala pozitivní atmosféra. Myslím si, že si turnaj užili oni, my trenéři i rodiče. Velké uznání má také pořadatel a lidé, co turnaj připravovali a rád bych jim touto cestou poděkoval za bezproblémový průběh.

Sestava Dukly Jihlava

Matyáš Novotný, Dominik Zvěřina
Matyáš Zejda, Adam Havel, Michal Kubišta, Ondřej Hlavínek, Daniel Vondráček
Adam Anděl, Josef Matoušek, Vojtěch Heřmánek, Jiří Svoboda, Marek Novák, Jan Šimek, Jan Kožich, Dominik Matulka, Adam Zadina