Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zdražujeme, ale málo, klidní zákazníky karlovarské mlékárny

Menší mlékárny v Karlovarském kraji musely začátkem roku kvůli rostoucím nákladům na provoz zdražit své produkty. Jednou z nich je ekologická Farma Kubernát v Děpoltovicích na Karlovarsku, která ale zvýšila ceny jen nepatrně. Potřebuje si totiž udržet své zákazníky, což je v dnešní době těžké. Konkurence je velká a lidé šetří, řekl majitel Jiří Kubernát.

Rodinná biofarma s třicetiletou tradicí zpracovává bio mléko ze své produkce na výrobu jogurtů, tvarohu, másla či kefíru. Výrobky prodává přímo na farmě nebo dováží do menších regionálních obchodů v okolí. Farma dostává téměř každoročně za své výrobky řadu ocenění. Prestižní značku Regionální potravina nebo Dobrota Karlovarského kraje získalo bio máslo, kefír či kysaná smetana.

Farma od nového roku zvýšila ceny o necelých deset procent. Důvodem jsou vyšší náklady na obaly, výrazně zdražily plasty i sklo, také energie. Na zpracování mléka a výrobu mléčných produktů spotřebují velké množství elektřiny. Za litr pasterovaného čerstvého mléka lidé nyní zaplatí 30 korun, za menší bílý jogurt 18 korun. Výrazně zdražit ale farma podle majitele nemůže, protože by lidé výrobky nekupovali. I tak eviduje pokles poptávky asi o deset procent.

„Lidé by chtěli kupovat kvalitnější potraviny, ale když na ně nemají, tak nakonec sáhnou po těch levných, nekvalitních. Když pak supermarkety chtějí po výrobcích levné potraviny, třeba sýr za 40 korun, tak jim ho třeba Poláci levně vyrobí, z řepkového oleje a tak podobně," řekl Kubernát.

Kromě produkce mléčných výrobků se farma zabývá chovem skotu, prasat, ovcí, koní a ryb. Dále pěstováním obilovin a krmných plodin. Součástí je i honitba zaměřená na srnčí zvěř, zajíce a bažanty. Právě prodej dobytka a divoké zvěře farmě nejvíc vynáší. Zdražovat ale také museli.

„Kdybychom mlékárnu zrušili, tak jsme na tom možná lépe, protože dnes jsme na nule, nic z toho nevyděláváme. Držíme to jen proto, že si myslíme, že se to zase nějakým způsobem zlepší. Jak se to jednou zavře, tak už se k tomu nikdy nevrátíte," řekl majitel.

V Karlovarském kraji se podle údajů Českého statistického úřadu vloni vyrobilo 44,178 milionu litrů mléka. To je jen něco přes jedno procento celkové produkce v České republice. V posledních dvou letech ale produkce mléka v Karlovarském kraji mírně stoupá. Zatím nejvyšší produkce mléka byla v kraji za posledních 20 let v roce 2018, kdy farmáři v regionu vyrobili 51,168 milionu litrů mléka.

Cena, za kterou mlékárny mléko vykupují, přitom v Česku v posledním roce výrazně vzrostla. Podle údajů Českého zemědělského intervenčního fondu v lednu 2023 dosáhla cena nejvyšší hodnoty minimálně za posledních 33 let. V lednu 2023 se od prvovýrobců nakupovalo kravské mléko třídy Q. za 13,41 Kč/l, což je o 0,28 Kč/l (2,1 procenta) více než v prosinci. V meziročním srovnání cena vzrostla o 3,57 Kč/l (36,3 procenta), proti hodnotě 9,84 Kč/l z ledna 2022.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto mot.cz

Štítky Mléko, Cena, Ekonomika, Karlovarský, Kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdražujeme, ale málo, klidní zákazníky karlovarské mlékárny  |  Byznys  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.