Hlavní obsah
Finance

IPO ARM: Co byste měli vědět o jednom z nejočekávanějších primárních úpisů tohoto roku?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

ARM Holdings je britská společnost zabývající se návrhem polovodičových čipů a softwaru se sídlem v Cambridge. Její hlavní činností je navrhování procesorů, čipů, systémů a platforem.

Článek

Společnost ARM sama počítačové procesory nevyrábí, ale prodává licence jiným výrobním firmám. Sama sebe popisuje jako oddělení výzkumu a vývoje pro celý polovodičový průmysl. V nejbližší době se chystá dlouho očekávané IPO.

Společnost ARM má své kořeny ve společnosti Acorn Computers v roce 1990. V té době byla společnost součástí společného podniku se společností Apple, který měl vyrábět čipy pro první kapesní počítač Apple. Tento podnik se ukázal být poněkud neúspěšný, což vedlo k tomu, že společnost Apple prodala svůj 43% podíl ve společnosti ARM. Nokia pak začala používat řešení založená na ARM a koncem 90. let 20. století ji následoval zbytek odvětví výroby mobilních telefonů, včetně společnosti Apple, která použila čipy založené na ARM v prvních iPodech, iPhonech a iPadech.

V roce 2016 společnost ARM koupila SoftBank za 24 miliard dolarů, což v té době představovalo 43% prémii oproti ceně akcií ARM. SoftBank se musela kvůli financování transakce zadlužit, což nebyl krok přijat s nadšením, ale nakonec to byl dobré rozhodnutí, protože obliba čipů ARM následně prudce vzrostla. Řešení společnosti ARM se nyní nacházejí v obrovském množství zařízení, jako jsou tablety, počítače, chytré televizory, chytré domácnosti, elektromobily, drony, elektronické pasy a dokonce i automatické pouliční osvětlení. Její technologie se nachází v přibližně 95 % světových chytrých telefonů – včetně smartphonů Apple, Android a Samsung – a v 95 % čipů navržených v Číně.

Jaký je obchodní model společnosti ARM?

Obchodní model společnosti ARM je skutečně založen na udržování náskoku v oblasti technologického pokroku. Společnost si uvědomuje, že se neustále objevují nové aplikace, kategorie zařízení a trhy, které vyžadují pokročilé polovodiče, aby poskytly své schopnosti.

Společnost ARM se proto aktivně snaží předvídat, jaké produkty budou spotřebitelé a podniky potřebovat za 5 až 10 let, a investuje do výzkumu a vývoje. Společnost doufá, že se jí tak podaří vyvinout technologii s předstihem před konkurencí.

Jak společnost ARM vydělává peníze a je zisková?

Většina příjmů společnosti ARM pochází z licenčních poplatků, které inkasuje pokaždé, když nějaká společnost vyrobí čip podle jejího návrhu. Do loňského roku bylo na základě návrhů ARM vyrobeno více než 160 miliard čipů. Ve výroční zprávě společnosti SoftBank za rok 2021 bylo uvedeno, že licenční poplatky za technologie ARM meziročně vzrostly o 16,7 %. Firma má také zdroj příjmů, které nepocházejí z licencí na návrhy procesorů pro jiné polovodičové společnosti. Tyto společnosti platí předběžný poplatek za získání přístupu k technologii a následně licenční poplatky z každého čipu, který využívá jeden z návrhů. Podle zpráv společnosti se celkové příjmy ARM v roce 2021 zvýšily o 35 % na 2,7 miliardy dolarů, a to díky silnému růstu příjmů z licenčních i jiných poplatků. Dokud společnost nebude veřejně obchodovatelná, nemá žádné další oznamovací povinnosti.

Současné vlastnictví a ocenění

ARM v současné době vlastní japonský konglomerát Softbank, do jehož portfolia patří i 400 dalších společností. Očekává se, že hodnota IPO se bude pohybovat kolem 40 miliard dolarů, ačkoli společnost uvedla, že ve skutečnosti usiluje minimálně o 50 miliard dolarů. Ačkoli se tato čísla mohou zdát vysoká, je to stále podstatně méně než její předchozí ocenění v roce 2021.

V roce 2021 byla společnost ARM oceněna na 80 miliard dolarů, když byla přezkoumána potenciální dohoda se společností NVIDIA. Hodnota prodeje byla přímo vázána na cenu akcií společnosti NVIDIA, protože SoftBank by získala 10% podíl v americké firmě. Ocenění transakce bylo původně stanoveno na 40 miliard dolarů, ale během celosvětového nedostatku čipů cena akcií společnosti NVIDIA vystřelila vzhůru a s ní i ocenění společnosti ARM.

Kdo jsou konkurenti společnosti ARM?

Hlavními konkurenty společnosti ARM jsou stále společnosti IBM [NYSE:IBM], Intel a AMD, které rovněž vyrábějí polovodičové čipy. V oblasti čipů pro chytré telefony však již firma nemá žádnou významnou konkurenci. V oblasti výroby grafických procesorů (GPU) čelí ARM konkurenci dalších gigantů, jako jsou NVIDIA [NASDAQ:NVDA], Qualcomm [NASDAQ:QCOM] a Intel [NASDAQ:INTC]. I když je třeba zdůraznit, že tito ostatní výrobci většinou kombinují své vlastní grafické procesory s návrhy licencovanými společností ARM.

Co víme o IPO společnosti ARM?

Očekává se, že skupina SoftBank Group v blízké době uvede na burzu svůj segment ARM Ltd. Společnost vybrala čtyři investiční banky, které povedou vstup na burzu – Barclays, Goldman Sachs, JPMorgan Chase a Mizuho Financial Group.

Společnost rovněž potvrdila, že bude usilovat o vstup na burzu v USA, což bude zklamáním pro britské ministry, kteří lobbovali za to, aby společnost vstoupila na londýnskou burzu. Společnost ARM byla dříve kótována na dvou burzách, v Londýně a New Yorku, dokud ji v roce 2016 nekoupila společnost SoftBank a nevyřadila ji z obchodování. V roce 2020 Softbank oznámila, že prodá ARM americkému výrobci čipů NVIDIA, ale prodej v hodnotě 80 miliard dolarů v únoru 2022 ztroskotal kvůli zásahu vlády v otázkách hospodářské soutěže. Rozhodnutí uvést ARM místo toho na burzu pravděpodobně nebude tak výhodné, jako by byl jeho prodej společnosti NVIDIA.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz