Hlavní obsah
Věda

Synchrotronový urychlovač částic umožňuje velké objevy, i v paleontologii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ilustrace: J. Sovák

Umělecká rekonstrukce bázálního čelistnatce rodu Radotina

Valéria Vaškaninová z Ústavu geologie a paleontologie PřF UK zkoumá vznik čelistí a s ním spojenou přestavbu hlavy v evoluci obratlovců. Její mezinárodní vědecký tým využívá unikátní metodu zkoumání paleontologického materiálu – synchrotron.

Článek

Málokdo si uvědomuje, že obratlovci představují poměrně konzervativní skupinu a jsou si hodně podobní. V jejich vývoji nebylo mnoho tak radikálních morfologických změn jakou je přechod od bezčelistnaté k čelistnaté stavbě hlavy,“ přibližuje Valéria Vaškaninová důležitost tématu. Obecně se předpokládá, že se některé žaberní oblouky přeměnily na horní a dolní čelist, ale spolu s touto změnou došlo k radikální přestavbě hlavové části i objevení nových anatomických struktur v těle. Detailní rozklíčování těchto událostí nám umožní rekonstruovat celý řetězec proměn znaků na evoluční linii vedoucí až k nám, lidem.

Ještě nedávno neměla biologie moc možností, jak vznik čelistí a s ním spojené transformace těla zkoumat. „Z žijících zástupců bezčelistnatých máme k dispozici pouze několik stovek druhů, patřících do poměrně specializovaných a obskurních skupin mihulí a sliznatek – mihule jsou parazité a sliznatky žijí velmi zvláštním životem a jsou náročné na výzkum,“ vysvětluje Valéria Vaškaninová a dodává: „Molekulární metody proto nejsou zrovna v tomto případě úplně vhodné a často vedou do slepých uliček. Řešením je výzkum prvohorních fosilií, kde máme poměrně dobrý záznam klíčových skupin pokročilých bezčelistnatých a bazálních čelistnatců. V posledních letech se objevily inovativní zobrazovací technologie, které umožňují tento přechod systematičtěji zkoumat. „Rozlišení a výkonnost synchrotronu je na úplně jiné úrovni, než mikroCT, které se používalo dříve,“ popisuje Valéria Vaškaninová. „Pomáhá nám i charakter studovaných zkamenělin. V průběhu evoluce obratlovců je tendence odlehčovat kostru, vývoj se často zastavuje ve stádiu chrupavky, která bohužel nefosilizuje,“ upřesňuje Valéria Vaškaninová a dodává: „Bazální čelistnatci, které studuji já, jsou hodně kostnatí, mají dokonce chrupavčité části lebky, nervy a cévy obalené tenkou vrstvičkou kosti. Tu dokáže synchrotron dokonale zobrazit a získáme tedy záznam i o „měkkých“ strukturách.“ Když se obraz poskládá do virtuálního trojrozměrného modelu, vidí vědci anatomii podobně, jako třeba při laboratorní pitvě, ačkoliv se dívají na stovky milionů let staré zkameněliny.

Foto: B. Ekrt, Národní Muzeum

Tým vědců upevňuje vzorek před skenováním na sychrotronu (V. Vaškaninová uprostřed)

Valéria Vaškaninová spolupracuje s celou řadou zahraničních kolegů a jak sama říká: „Je to takový zvláštní příběh.“ Před několika lety začali vědci z Uppsalské univerzity ve Švédsku studovat paleontologický materiál pomocí synchrotronu a Valéria Vaškaninová se k výzkumu připojila se vzorky z českých sbírek. „Původně jsem je chtěla jen popsat, ale v podstatě pokaždé, když analyzujeme naše synchrotronová data, najdeme něco převratného, takže k detailnímu popisu jednotlivých rodů jsem se ještě pořádně nedostala,“ říká s úsměvem. Každý z mezinárodního týmu vědců má přístup k nějakému zajímavému materiálu a vzájemně spolupracují na jejich analýze. Vědci z Pekingu mají k dispozici bezčelistnaté galeaspidy, v České republice se zase nachází nejlépe zachovaná sbírka nejbazálnějších čelistnatnců (akantotoracidů). „To je úplná shoda náhod, že byly objeveni u Prahy a jsou uloženi v Národním muzeu,“ říká Valéria Vaškaninová a dodává: „Dále máme k dispozici srovnávací materiál bazálních chrupavčitých a kostnatých ryb a díváme se, jaké struktury se v průběhu evoluce objevovaly a vyvíjely.“ Tým autorů má na kontě článek v prestižním časopise Science a mnoho dalších prací. Do budoucna tedy můžeme očekávat další převratné poznatky z  naší vlastní evoluce.

Výzkum byl podpořen projektem OP JAK CZ.02.01.01/00/22_010/0002902 MSCA Fellowships CZ – UK

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz