Hlavní obsah
Rodina a děti

Jaké jsou výhody dětské skupiny?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Gautam Arora

Máte malé dítě, ale školky vás kvůli nízkému věku či plné kapacitě odmítají? Pak je na místě zvážit možnost dětské skupiny. V čem tkví největší výhody těchto dětských skupin?

Článek

Dětské skupiny jsou skvělou možností pro rodiče, kteří chtějí sladit svůj rodinný a pracovní život. Co to jsou dětské skupiny, jak fungují a jaké jsou jejich výhody? To se dozvíte v tomto článku.

Dětské skupiny jsou službou péče o děti předškolního věku, která je poskytována mimo domácnost dítěte v kolektivu dětí. Dětské skupiny mohou být zřizovány zaměstnavateli, obcemi, neziskovými organizacemi nebo pečujícími osobami. Dětské skupiny jsou regulovány zákonem č. 247/2014 Sb., který stanovuje podmínky pro jejich zřízení, provoz a financování.

V dětské skupině není žádné dítě jen číslo

Pro děti jsou dětské skupiny příležitostí k socializaci, hře a učení v bezpečném a stimulujícím prostředí. Děti se setkávají s vrstevníky i s pečujícími osobami, které jim poskytují péči, podporu a motivaci. Děti se také seznamují s různými aktivitami, materiály a tématy, které rozvíjejí jejich zvídavost, kreativitu a dovednosti.

Jednou z největších výhod dětské skupiny je individuální přístup. Oproti školkám, kde jsou třídy dětí v mnoha případech přeplněné a personál nemá možnost věnovat se opravdu všem dětem, v dětských skupinách tento problém neexistuje. Naopak je zde větší počet pečujících osob a bezpečnost a komfort vašeho dítěte je tak mnohem lépe zajištěn. Tato skutečnost může být velmi vhodná pro děti vyžadující více pozornosti k jejich rozvoji. Děti se také mnohem snadněji adaptují do kolektivu v takto malých skupinách.

Výuka anglického jazyka na vyšší úrovni

Jelikož se v dětské skupině nachází mnohem méně dětí než v klasické školce, lze v anglickém jazyce dělat mnohem větší pokroky.

Flexibilní docházka

Pokud potřebujete hlídání pouze na některé dny v týdnu, v klasické školce nepochodíte. V dětské skupině vám však s tímto požadavkem vyjdou vstříc. Dnešní doba nabízí mnoho pracovních benefitů a jedním z nich je i flexibilní pracovní doba, ke které potřebujete i flexibilní hlídání. Pokud je toto právě váš případ, může být dětská skupina vhodným řešením.

Pokud vás zajímají dětské skupiny a chcete se dozvědět více informací o tom, jak je najít, jak probíhá přihlašování nebo jaké jsou možnosti financování, navštivte webové stránky Ministerstva práce a sociálních věcí https://www.mpsv.cz/detske-skupiny nebo informační portál podpory implementace dětských skupin http://www.dsmpsv.cz/cs/. Tam najdete také aktuální novinky, legislativu, kontakty a další užitečné materiály.

Zdroje:

https://www.mpsv.cz/detske-skupiny

http://www.dsmpsv.cz/cs/

https://mojedetskaskupina.cz/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám