Svoboda skončil v čele Komise sportovců ČOV, neminula ho ani důtka od šéfa Dukly

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Svoboda skončil v čele Komise sportovců ČOV, neminula ho ani důtka od šéfa Dukly
Svoboda skončil v čele Komise sportovců ČOV, dostal důtku od šéfa Dukly
Svoboda skončil v čele Komise sportovců ČOV, dostal důtku od šéfa Dukly
Profimedia
Bývalý moderní pětibojař David Svoboda (38) skončil v čele Komise sportovců Českého olympijského výboru (ČOV). Za výroky k válce na Ukrajině a návratu ruských a běloruských sportovců do mezinárodních soutěží dostane důtku od ředitele Dukly Pavla Bence. Informovala o tom ministerstvo obrany, s jehož šéfkou Janou Černochovou se dnes Svoboda sešel. Olympijský vítěz z Londýna 2012 Svoboda čelí kritice po středečním rozhovoru v České televizi, kde relativizoval válku na Ukrajině.

Svoboda svůj konec v čele Komise sportovců ČOV zdůvodnil souběhem funkcí. "Dvojrole profesionálního vojáka a zástupce sportovců v komisi nejde dohromady, proto jsem se rozhodl na členství rezignovat. Nejsem advokát Ruska a mrzí mě, že má neobratná vyjádření mohla poškodit armádu a resort obrany," uvedl v tiskové zprávě.

Bývalý pětibojař nyní pracuje na Dukle jako trenér. Od ředitele tohoto armádního klubu Bence dostane za "nedodržení předpisů" písemnou důtku. "Voják má povinnost chovat se i mimo službu tak, aby neohrozil vážnost a důvěryhodnost ozbrojených sil," uvedl Benc.

Ministryně obrany Černochová, která už ve středu večer Svobodovy výroky ostře kritizovala, toto řešení situace přivítala. "Ministerstvo obrany a armáda podporuje Ukrajinu a nesouhlasí s tím, aby ruští a běloruští sportovci startovali na olympiádě, když jejich ukrajinští kolegové umírají na frontě ve válce rozpoutané Ruskem a podporované Běloruskem. Tento jednotný postoj očekávám od všech vojáků," prohlásila. "Nejde o postih za názor, ale za nedodržení toho, jak by měl profesionální voják na veřejnosti vystupovat," dodala.

Svoboda navštíví ukrajinské vojáky

Se Svobodou se dohodla na společné návštěvě ukrajinských vojáků, kteří jsou na výcviku v Česku. "Pojedeme za nimi na Libavou, abychom si společně vyslechli jejich příběhy o tom, čeho se Rusko na Ukrajině dopouští," uvedla. Na rozloučenou Svobodovi předala plakát s portréty ukrajinských sportovců zabitých nebo pohřešovaných kvůli bojům na Ukrajině.

Svoboda České televizi řekl, že sportovci by neměli být diskriminováni na základě svého politického postoje. Hovořil také o tom, že první obětí v každém válečném konfliktu je pravda, a rezoluce valného shromáždění OSN, které opakovaně odsoudilo agresi Ruska vůči Ukrajině okomentoval slovy: "Může to být klidně mýlka, co já vím."

Ještě ve středu v noci se Svoboda snažil své výroky korigovat a tvrdil, že nechtěl rozhodně hájit Rusko a Bělorusko ani Mezinárodní olympijský výbor, který doporučil návrat neutrálních ruských a běloruských sportovců do soutěží. Jeho hlavním záměrem prý bylo prezentovat neutrální postoj Komise sportovců ČOV, který se opíral o výsledky průzkumu mezi dvěma stovkami sportovců. Úplně vyloučení Rusů a Bělorusů z mezinárodního sportu podpořilo 49 procent z nich.