Akutní i chronický zánět slinivky břišní: Léčba a příznaky obou typů se liší

Fotografie: Depositphotos

Zánět slinivky břišní se může objevit velmi náhle a také rychle odeznít, nebo se může jednat o chronický problém. Léčba obou typů zánětu slinivky se v mnoha ohledech liší.

Slinivka břišní je důležitý orgán, který je důležitý obzvláště pro správné trávení. Když slinivka břišní nefunguje správně, mohou se vyskytnout různé zdravotní problémy, včetně cukrovky, pankreatitidy (zánětu slinivky) a dalších trávicích potíží. Tyto potíže mohou být akutní i chronické a v obou případech vyžadují léčbu, říká doktor Saurabh Sethi.

Co je slinivka břišní a jaké procesy v těle řídí

Slinivka břišní (pankreas) je orgán v trávicím systému, který se nachází za žaludkem. Hlavní funkcí slinivky břišní je produkce trávicích enzymů a hormonů. Trávicí enzymy produkované slinivkou břišní jsou vylučovány do tenkého střeva a pomáhají zejména s trávením bílkovin, tuků a sacharidů.

Slinivka břišní také produkuje bikarbonát, který neutralizuje kyselé prostředí žaludku a chrání tenké střevo před poškozením. Další důležitou funkcí slinivky břišní je produkce hormonů, zvláště inzulinu a glukagonu, jež regulují hladinu cukru v krvi.

Co je akutní zánět slinivky břišní a jaké má příznaky 

Akutní zánět slinivky břišní (akutní pankreatitida) je zánětlivé onemocnění slinivky břišní, které se vyskytuje náhle a může být velmi bolestivé a nebezpečné. Příčinou akutní pankreatitidy mohou být například kameny v žlučovodech, nadměrná konzumace alkoholu, infekce, určité léky nebo vrozené abnormality slinivky břišní.

Mezi příznaky akutního zánětu slinivky patří náhlá a intenzivní bolest v horní části břicha, nevolnost, zvracení, horečka a zrychlený tep. Pokud se postiženému včas nedostane adekvátní lékařské péče, může se jeho stav zhoršit a vést k vážným komplikacím, jako je například selhání ledvin, infekce, nebo dokonce smrt.

Jak se akutní zánět slinivky léčí

Léčba akutní pankreatitidy obvykle zahrnuje hospitalizaci, zdravotnický dohled a podpůrnou terapii, která obvykle spočívá v podání léků proti bolesti, případně i infuze a v některých případech i operaci. Důležitá je též úprava stravy a někdy může být nutné, aby pacient po několik dní nejedl, aby se slinivka břišní mohla zahojit.

Co je chronický zánět slinivky břišní a jaké má příznaky 

Chronický zánět slinivky břišní (chronická pankreatitida) se na rozdíl od toho akutního vyvíjí postupně a trvá déle než několik měsíců. Příčinou chronické pankreatitidy mohou být například opakované epizody akutní pankreatitidy, nadměrná konzumace alkoholu, kouření, genetické faktory nebo autoimunitní onemocnění.

břicho bolest
Fotografie: Freepik

Chronická pankreatitida může být asymptomatická (bez příznaků) nebo může způsobovat několik různých příznaků. Mezi nejčastější příznaky patří bolest v horní části břicha, nevolnost, zvracení, průjem, ztráta hmotnosti, žluté zbarvení kůže a očí (žloutenka) a cukrovka.

Jak se chronický zánět slinivky léčí

Léčba chronického zánětu slinivky se obvykle zaměřuje na kontrolu bolesti, podporu trávení a prevenci komplikací. Mezi léčebné možnosti patří změna stravy, léky proti bolesti, enzymové preparáty, které pomáhají trávit potravu, a v některých případech i chirurgické zákroky. Pokud je příčinou chronické pankreatitidy nadměrná konzumace alkoholu, je důležité alkohol přinejmenším omezit. V některých případech může být nutné předepsat inzulin, pokud dojde k poruše sekrece inzulinu ze slinivky břišní a vznikne cukrovka.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]