eReport.sk
Porušovanie princípov právneho štátu
Zľava Igor Matovič (OĽANO), Marcel Klimek, Eduard Heger (OĽANO) a Karel Hirman. Foto: tasr

Advokát Ribár informuje Európsku komisiu o porušovaní princípov právneho štátu na Slovensku!


Porušovanie princípov právneho štátu. Známy advokát Martin Ribár, ktorý si na vlastnej koži zažil patálie spojené s podozreniami z manipulácie trestných konaní počas posledných troch rokov, podal na Európsku komisiu dve samostatné správy. Týkajú sa podozrení z porušovania princípov právneho štátu na Slovensku. Na ktorom sa majú podieľať orgány činné v trestnom konaní a dočasná vláda. Predmetné porušovanie sa podľa neho deje od prelomu rokov 2019 a 2020, teda zhruba od nástupu vlády expremiéra Igora Matoviča (OĽANO).

Reakcia na dva závažné problémy

Predmetné dokumenty sú podľa Ribárových slov reakciou na dva závažné problémy z oblasti spravodlivosti. Advokát reaguje hlavne „na závažné podozrenia z porušovania princípov ´právneho štátu´ v trestných konaniach vedených na Slovensku.“

Porušovanie princípov právneho štátu

Ide taktiež o reakciu „na neobjektívne informovanie európskych inštitúcií zo strany príslušných orgánov verejnej moci na Slovensku vo vzťahu k pracovného dokumentu útvaru Európskej komisie, označeného ako ´Správa o právnom štáte 2022 – Kapitola o situácii v oblasti právneho štátu na Slovensku´, ako aj sprievodného dokumentu ´Oznámenia Komisie Európskemu parlamentu, Rade, Európskemu hospodárskemu a sociálnemu výboru a výboru regiónov´ zo dňa 13.07.2022 v náväznosti na predchádzajúce Správy o právnom štáte za roky 2021 a 2020.“

Informoval aj Čaputovú a Žilinku

Ribár poslal dokumenty aj prezidentke SR Zuzane Čaputovej, či na ministerstvo spravodlivosti, do Slovenskej advokátskej komory. Rovnako i generálnemu prokurátorovi SR Marošovi Žilinkovi, verejnej ochrankyni práv Márii Patakyovej. Slovenskému národnému stredisku pre ľudské práva, poslancom NR SR a Súdnej rade SR.

Mohlo by vás zaujímať:

  1. Tak toto sa im podarilo utajiť
  2. Ivan z Mrázika
  3. Premiér Heger a prezident Zelenskyj
  4. Dočasne poverený premiér SR Eduard Heger a šéfovia vlád Česka a Poľska Petr Fiala a Mateusz Morawiecki v spoločnom článku v americkom zahraničnopolitickom časopise Foreign Affairs v pondelok vyzvali slobodný svet, aby vytrval v podpore Ukrajiny.

Nosnou ideou predkladaných dokumentov je poskytnúť objektivizovaný náhľad na situáciu v oblasti právneho štátu v Slovenskej republike. Pre účely nadchádzajúcich hodnotiacich záverov európskych orgánov vo vzťahu k zachovávaniu základných kritérií právneho štátu v Slovenskej republike,“ dodal Ribár.

KOMENTÁRE ČLÁNKU :

Advokát Ribár informuje Európsku komisiu o porušovaní princípov právneho štátu na Slovensku!

Odoberať
Upozorniť na
5 Komentáre
Najnovšie
Najstaršie Najviac hlasovaných
Vložená spätná väzba pre všetky komentáre
Zobraziť všetky komentáre

KOMENTOVALI STE:

Aktuálne