Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Malované kamínky - činnost pro všechny generace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Matty

I kámen může mít srdce.

Relaxace, odpočinek a potěšení z tvorby i nálezu.

Článek

V běžném životě se setkáváme s rozdílnými zájmy, u některých zůstáváme krátce a mnohé další nás provází po celý zbytek života.

K malování na kamínky mě přivedla dcera. Netušila jsem, že taková aktivita je, a byla jsem mile překvapená, že je celkem hodně rozšířená. Dá se říci, že jsem za svůj život u ničeho dlouho nevydržela, ale stále jsem měla jako žena narozená ve znamení ryb nutkavou potřebu se seberealizovat v něčem inspirujícím, nadčasovém, vznešeném a kreslení, i když mně moc nejde, jsem doposud nikde neuplatnila, byť mě bavilo.

Zaregistrovala jsem se tedy na Facebooku ve dvou větších skupinách a z počátku jen sledovala aktivity ostatních členů. Stále více jsem si uvědomovala, že tato činnost je to, co by mě dělalo radost a naplnilo mé prázdné chvíle. Zakoupila jsem tedy potřebné vybavení a namalovala svůj první kamínek. Po pravdě si již nevzpomínám, co jsem malovala jako první, ale nejspíš to byla kytička. Trochu jsem se styděla za svůj výtvor, ale i tak jsem se rozhodla, že budu ve své snaze pokračovat dál.

Mezi malovanými kamínky se ukazují opravdu umělecká díla. O tom to ale není. Není potřeba být nejlepší, ale prostě se jen zúčastnit pro svoje uspokojení, radost a pro radost druhých. Maluji hodně a kamínky roznáším, tedy především rozvážím, abych to upřesnila, rozvážíme na motorce s partnerem. Jezdíme na různá místa, hlavně po naší vlasti a vždy někde položíme kamínek. Především já se pak těším, že jej někdo najde a zveřejní na Facebooku. Je to pro mě taková odměna. Tady bych poznamenala, že třeba ze sta položených kamínků se zveřejní přibližně deset kusů. Utěšuji se ale myšlenkou, že i ty, které nikdo nezveřejnil se dostaly k majiteli, kterého potěšily. Často se najde člověk, který napíše do skupin zprávu, že potkal starou paní a ta má na své  zahradě nebo poličce v bytě sbírku. Nezveřejňují lidé, kteří nedisponují sociálními sítěmi, tedy převážně starší, nebo naopak malé děti, které kamínek najdou při prolézání těch „tajemných“ zákoutí.

Až půjdete do přírody, na hrad, nebo jen na běžný nákup, dívejte se kolem sebe! Kamínky jsou opravdu všude, osobně jsem vysledovala, že lidé se nedívají. Jdou cíleně na místo určení, které si zadali, ale po trase nesledují okolní svět. Je to velká škoda, protože tak přichází o drobné podněty, které ale v celkovém kontextu obohatí život o nevídané zážitky. Pokaždé, když nečekaně najdu malovaný kamínek, rozbuší se mě srdce a na chvilku cítím, že je to malý poklad. Někomu se to může zdát jako nepodstatná maličkost, ale můj život to naplnilo a obohatilo. I kámen může mít srdce.

Anketa

Našli jste již někdy namalovaný kamínek?
ANO
94,7 %
NE
5,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19 čtenářů.

Anketa

Znáte tuto aktivitu?
ANO
89,5 %
NE
10,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19 čtenářů.

Anketa

Inspiroval Vás článek a chcete začít malovat?
ANO
38,9 %
NE
22,2 %
Uvidím
38,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18 čtenářů.

Anketa

Co by Vás na kamíncích bavilo nejvíce?
Malování
16,7 %
Roznášení
5,6 %
Hledání
0 %
Kombinace všech tří možností
77,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám