Finále Blues Aperitivu 2023

Finále Blues Aperitivu 2023
31. března 2023 Blues, Aktuality Autor: Milan Tesař

Sedm finalistů z Česka, Slovenska a Polska se letos představí v soutěži Blues Aperitiv v Šumperku. Koná se 15. dubna 2023 a v porotě zasedne opět i redaktor Proglasu Milan Tesař.

Celkem sedm talentovaných kapel z Polska, Slovenska a České republiky se dostalo na základě výběru odborné poroty do finále soutěže Blues Aperitiv, které proběhne ve formě koncertu 15. dubna v Domě kultury v Šumperku. Naživo se tak nejen pětičlenné porotě, která vybírala ze 32 přihlášených, ale i veřejnosti představí kapely Amiya (Polsko), Back To Roots (ČR), Cold Licks (ČR), Dark Leaves (Polsko), Her Memories (Slovensko), Kiero Grande (Slovensko) a Readymade Backsliders (ČR). Z tohoto finálového večera postoupí na Blues Alive 2023, které se letos koná od 16. do 18. listopadu, dva vítězové. Šanci podívat se na festival získá rovněž ten účinkující, který dostane nejvíce hlasů od publika.

Jako každoročně mezi přihlášenými převládali Češi, Slováci a Poláci. „Letos ovšem mezi těmi, kdo měli zájem probojovat se do finále, byli také Angličané, Belgičané, Rumuni a Maďaři. To znamená, že povědomí o Blues Aperitivu potěšitelně narůstá,” podotýká předseda poroty Ondřej Bezr. „Hlavním lákadlem pro diváky je to, že koncertní nasazení dodává vystoupení vybraných finalistů velmi výrazný pozitivní rozměr,” dodává Ondřej Bezr. Stylově mezi kapelami převládají nejrůznější modifikace blues rocku, naopak ubývá ortodoxních snah o repliky klasických amerických vzorů, a roku v ruce s tím potěšitelně nabývá vrchu vlastní autorská tvorba nad přebíráním bluesových standardů.

Historicky vůbec poprvé zasedne porota finále Blues Aperitivu v pětičlenném složení. Předsedou bude jako vždy dramaturg festivalu Ondřej Bezr, spolu s ním budou hodnotit kapely hudební publicista a rozhlasový redaktor Milan Tesař, vydavatel hudebního magazínu Headliner Dany Stejskal, hudebník, člen slovenské skupiny Longital Daniel Salontay a velmi zvláštním hostem festivalu, který v porotě zasedne, bude italský bluesový odborník a prezident European Blues Union Davide Grandi. 

www.bluesalive.cz

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!