Heřmánek na znecitlivění kůže? Ano, skutečně patří mezi domácí alternativy k prostředkům z lékárny

Fotografie: Xanyssel / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Znecitlivět svou pokožku můžete dvěma způsoby, a to zcela přirozeně, nebo pomocí léků. V obou případech je však důležité, abyste na to šli správně.

Lidé si mohou chtít znecitlivět pokožku z mnoha různých důvodů, ovšem mezi ty dva nejběžnější z nich patří především zmírnění aktuální bolesti nebo ochrana před budoucí, očekávanou bolestí. Mezi hlavní příčiny těchto bolestí pak patří zejména spálení sluncem, dermatitida nebo poranění kůže, do nichž neproniká krev – v každém případě se však jedná o nepříjemný problém, který může velmi snadno narušit vaši každodenní činnost. Pokud tedy chcete získat alespoň dočasnou úlevu, můžete vyzkoušet znecitlivění sami, říká doktorka Cynthia Cobb.

Znecitlivění kůže z důvodu nepříjemné bolesti

Mezi nejčastější důvody, proč si lidé chtějí dočasně znecitlivit kůži, patří především příprava na budoucí bolesti, kterou mohou způsobovat zejména lékařské zákroky (jako je například sešití rány) a kosmetické zákroky (jako je propichování uší, tetování a například depilace voskem). V takovém případě na to můžete jít dvěma způsoby, a to buď zcela přirozeně, nebo pomocí léků – k místnímu znecitlivění a tlumení bolesti lékaři obvykle používají lokální anestetika schválená příslušným kontrolním úřadem. Mezi ta nejčastější z nich patří především:

  • lidokain,
  • benzokain,
  • pramoxin,
  • dibukain,
  • tetrakain.

Domácí prostředky pro znecitlivění kůže

Pokud nejste příznivcem léků a hledáte spíše způsoby, jak si účinně znecitlivit kůži pomocí přírodních prostředků, ani v tomto případě nemusíte váhat. Stačí vyzkoušet následující prostředky a úlevu pocítíte již během několika minut.

  • Led: Ledový nebo studený obklad může znecitlivit bolest při drobných poraněních, spálení od slunce a dalších lehčích stavech. Můžete ho dokonce přiložit na pokožku před zákrokem, abyste se ochránili před budoucí bolestí (například před propíchnutím ucha).
  • Poklepávání: Poklepání na kůži může mít krátkodobý znecitlivující účinek. Připravte se však na to, že bude trvat opravdu jen chvíli.
  • Aloe vera: Gel z listů aloe vera velmi účinně pomáhá zmírnit bolest při spálení od slunce a jiných poraněních kůže.
  • Hřebíčkový olej: Tento olej lze aplikovat na kůži jako prostředek proti bolesti. Může totiž působit podobně jako benzokain.
  • Ploštičník: Čerstvý obklad z brutnáku lékařského může působit proti zánětu a zároveň zklidňovat pokožku.
  • Heřmánek: Heřmánkové silice účinně pronikají pod povrch kůže do hlubších vrstev jako lokální protizánětlivý prostředek. Z tohoto důvodu může působit jako znecitlivující prostředek.
heřmánek pravý
Fotografie: Pixabay

Ať už chcete znecitlivit svou pokožku, abyste zmírnili bolest, nebo se na ni připravujete, můžete na to jít jak přirozeným způsobem, tak i pomocí léků. Ještě před použitím těchto prostředků byste se však měli vždy poradit se svým praktickým lékařem, zda jsou pro vás skutečně vhodné.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]