Rostoucí role Číny na Blízkém východě v poslední době znepokojila USA. Čína se spojuje se Saúdskou Arábií

Přidat na Seznam.cz

Saúdská Arábie se tento týden přiblížila ke vstupu do asijského bezpečnostního a ekonomického bloku vedeného Čínou, když jí byl udělen status partnera pro dialog v Šanghajské organizaci pro spolupráci (SCO). Organizace rozšiřuje svůj globální dosah.

Klub převážně bývalých sovětských států (SCO), zahrnuje Rusko a Čínu, stejně jako další významné ekonomické hráče, jako je Indie a Pákistán. Toto spojenectví může být pro USA problémové. Arábii by nakonec mohlo být uděleno plné členství.

Nejvyšší důstojník americké armády, generál Mark Milley, ve středu varoval zákonodárce před rostoucí spoluprací mezi Čínou, Íránem a Ruskem a uvedl, že tyto tři země budou pro Washington představovat problém „na mnoho dalších let“, píše deník Alarabiya.

Rostoucí role Číny na Blízkém východě v poslední době znepokojila Washington. Jen tento měsíc Peking zprostředkoval přelomovou dohodu mezi úhlavními nepřáteli Íránu a Saúdskou Arábií, která by mohla výrazně pomoci zmírnit napětí na Blízkém východě. Saúdská Arábie také výrazně posílila své energetické vztahy s Čínou, když v pondělí oznámila dohodu o koupi 10 % čínské společnosti Rongsheng Petrochemical v hodnotě 3,6 miliardy dolarů, což by znamenalo, že společnosti bude dodávat 480 000 barelů ropy denně, píše CNN.

Generál Milley řekl, že Čína a Rusko představují významnou hrozbu pro americké zájmy a způsob života a představují první případ, kdy USA čelí dvěma hlavním jaderným mocnostem současně.

Během samostatného úterního slyšení vyjádřil obavy také z íránského potenciálu vyrobit dostatek štěpného materiálu pro jadernou zbraň „za méně než dva týdny“ a vytvořit jadernou zbraň během několika měsíců.

zdroj: Alarabiya, CNN