Rusko dnes přebírá vedení Rady bezpečnosti OSN

Přidat na Seznam.cz

Měsíční rotace předsednictví 15členné rady nebyla ovlivněna vývojem ukrajinské války, a tak Rusko přebírá vedení Rady bezpečnosti OSN. Tak tomu bude od soboty. Naposledy mělo Rusko vedení bezpečnosti v únoru loňského roku.

Od 1. dubna Rusové posouvají úroveň absurdity na novou úroveň,“ řekl ukrajinský zástupce OSN Sergiy Kyslytsya. „Bezpečnostní rada, jak je navržena, je nehybná a neschopná řešit otázky své primární odpovědnosti, tedy předcházení konfliktům a následné řešení konfliktů.“ dodal.

Velvyslanec řekl, že Ukrajina se v dubnu zdrží v Radě bezpečnosti s výjimkou řešení záležitosti kritického zájmu národní bezpečnosti Ukrajiny. Ukrajina není současným členem rady, i když je často povolána, aby hovořila o otázkách souvisejících s válkou.

USA, Británie, Francie a příznivci Ukrajiny v radě pravděpodobně projeví svůj nesouhlas snížením úrovně svého zastoupení na akcích pořádaných Ruskem v průběhu měsíce, ale není známo, že by žádný členský stát plánoval jakoukoli formu bojkotu, nebo jiný protest, píše deník The Guardian.

Předsednictví rady dává měsíčnímu úřadujícímu úřadu pravomoc organizovat svá vlastní zasedání a Rusko plánuje tři. Dne 10. dubna uspořádá první brífink o rizicích plynoucích z porušování dohod upravujících vývoz zbraní a vojenského materiálu.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba ve čtvrtek uvedl, že nadcházející ruské předsednictví v Radě bezpečnosti OSN tento týden bylo „špatným vtipem“. Ukrajina kvůli invazi zahájené v únoru loňského roku vyzvala k odvolání Ruska z Rady bezpečnosti, píše New Voice of Ukraine.

zdroj: New Voice of Ukraine, The Guardian