Rusy najde i pod zemí. Ukrajinci pálí u Bachmutu ničivou a přesnou zbraní

Rádio Svobodná Evropa pru Rádio Svobodná Evropa, pru
1. 4. 2023 7:04
Ukrajinská 93. dělostřelecká brigáda se v bitvě o Bachmut zaměřuje především na vzdálené cíle. Ruské jednotky dokáže zasáhnout až do dálky 28 kilometrů. I přesto, že nepřátelská armáda na město stále útočí, intenzita ostřelování se podle ukrajinských vojáků v poslední době snížila.
RFE - Ukrajinci využívají k útokům na nepřátele ukořistěné samohybné dělo | Video: Rádio Svobodná Evropa

"Pracujeme hlavně na protiútocích. Ale pokud najdeme velitelské stanoviště i za frontovou linií, hned se na něj také zaměříme. Dosah střel a jejich ráže nám umožňují najít (ruské jednotky) i pod zemí - čili dostat se k jakémukoli zákopu a zničit ho," uvádí v reportáži Rádia Svobodná Evropa ukrajinský voják Oleksandr. Nyní již alespoň dle jeho slov nemusí díky slábnoucím nepřátelským útokům pracovat nepřetržitě ve dne v noci.

"Teď sami vidíte, že i stojíme a povídáme si," podotýká Oleksandr, zatímco ukazuje směrem ke svým kolegům. "Buď jsme (ruské vojáky) vyčerpali, nebo jsme je trochu pobili," dodává. K zásahům nepřátelských cílů nyní využívají i ukořistěné samohybné dělo, které po sobě zanechali ruští vojáci při útěku z Charkova vloni na podzim. 

"Moc se mi (tato zbraň) líbí, protože hned zasáhne cíl. Obvykle ho zasáhneme jednou nebo dvěma střelami," pochvaluje si voják Maksym. Radost má se svými kolegy i z nedávného úspěšného útoku, při němž zneškodnili jednu z ruských houfnic. "Řekli mi, kam mám střílet - nic složitého. Nakonec jsme to po nějakých úpravách trefili," popisuje další z členů 93. dělostřelecké brigády, který neuvedl své jméno.

Ruské síly podle středečního vyjádření generálního štábu ukrajinské armády u Bachmutu postoupily, ukrajinští vojáci však celkově drží obranné linie u tohoto řadu měsíců obléhaného města. Institut pro studium války (ISW) uvádí, že snímky s ověřeným místem pořízení ukazují na ruský postup zejména v jižní a jihovýchodní části Bachmutu.

Průměrný počet denních ruských útoků na celé frontě, které hlásí ukrajinský generální štáb, se nicméně snižuje už čtyři týdny v řadě, připomíná agentura Reuters. Za uplynulých sedm dní to bylo 69 útoků denně, zatímco v týdnu mezi 1. a 7. březnem to čítalo 124 útoků.

Chtějí nás paralyzovat a zničit. Ruští propagandisté varují před ukrajinskou ofenzivou (31. 3. 2023)

"Chtějí nás omráčit, paralyzovat a rozdrtit," uvedl ve vysílání Michail Chodarjonok. | Video: Aktuálně.cz/Rossija 1
 

Právě se děje

Další zprávy