Trenér měsíce očima analytiků: Arne Slot. Vyhrál zápas, který možná rozhodl o titulu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Trenér měsíce očima analytiků: Arne Slot. Vyhrál zápas, který možná rozhodl o titulu
Arne Slot udílí pokyny Dávidu Hanckovi.
Arne Slot udílí pokyny Dávidu Hanckovi.
Profimedia
Teprve 44letý kouč Arne Slot je v nizozemské Eredivisie etablovaným jménem. Přesto s Feyenoordem ještě od předloňského podzimu, kdy jej převzal, nevyhrál jedinou trofej. Té se však hodně přiblížil nyní v březnu, pro něj velmi úspěšném. Postoupil do čtvrtfinále Evropské ligy, semifinále domácího poháru a v klíčovém duelu o titul porazil Ajax na jeho půdě. Tímto důležitým výsledkem prodloužil Slot neporazitelnost svého týmu v lize už na 19 zápasů a i díky tomu se stal podle analytických dat trenérem uplynulého měsíce.

Hned 1. března hrál Feyenoord venkovní zápas s Heerenvenem a zvítězil nejtěsnějším možným rozdílem až díky Gimenézově gólu z 80. minuty. V následném domácím utkání zvládl porazit 1:0 také Groningen, ale tentokrát už na hřišti viditelně dominoval a větším rozdílem nezvítězil jen kvůli špatnému zakončování. Na očekávané góly tento zápas skončil 2,9:0,2. Následoval skvělý výkon a remíza se Šachtarem Doněck v prvním dvojduelu osmifinále Evropské ligy a následný domácí úspěch nad Volendamem.

Velké věci se začaly dít především koncem měsíce. Domácí odveta se Šachtarem skončila gólovou přehlídkou – z 10 střel na branku jich sedm skončilo za zády brankáře Trubina a vyjma penalty se jednalo o zakončení ze střední až velké vzdálenosti. Získané sebevědomí přišlo před nejdůležitějším zápasem sezony vhod.

Kde má Španělsko svoje "El Clásico" v podobě duelu Realu Madrid s Barcelonou, tam má Nizozemsko "De Klassieker" mezi dvěma největšími kluby ze dvou největších měst. Feyenoord vstupoval do březnového vzájemného utkání proti Ajaxu s nelichotivou bilancí – na jeho hřišti totiž nezvítězil už od 28. srpna 2005 (1:2)! Od tohoto zápasu vyhrál klub z metropole 14 ze 16 domácích střetnutí a zaznamenal v nich devět čistých kont.

Ještě důležitější však bylo, jak moc oběma týmům vítězství v tomto duelu mohlo pomoct zvýšit šanci na zisk titulu. Ajax za sebou měl sedm výher v řadě a v titulovém závodu si udržoval velmi dobrou pozici. Pokud by zvítězil, Feyenoord by měl stále 48 % šanci na mistrovskou poctu, nicméně už by to byly mnohem horší vyhlídky ve srovnání s tím, jak by se rozložení sil změnilo v případě jeho výhry. Matematické modely předpovídaly, že v tom případě se rázem jeho šance na pohár zvýší na závratných 90 %...

Plán

Oba trenéři měli pro duel podobný plán. A sice v žádném případě nenechat soupeře hrát středem, počkat si na špatně provedenou průnikovou přihrávku, získat míč a okamžitě vyrazit do protiútoku. Tímto způsobem vyhrál Orkun Kokcü míč už v 5. minutě a z rychlého brejku po zaspání Basseye poslal do vedení Feyenoord útočník Santiago Gimenéz. Vyrovnat se dobře hrajícímu Ajaxu povedlo ze standardní situace a trenér Heitinga navíc brzy našel recept na přehuštěný a pro oba týmy nefungující střed. 

Onou strategií byly dlouhé míče. Nákopy zejména na Bergwijna fungovaly velmi dobře. První dvě brejkové situace ještě gólem neskončily, ale zejména ve druhém případě mnoho nechybělo – akce šla opět přes levou stranu a skončila až zákrokem, kterým svůj tým v posledním možném momentu zachránil obránce Hartman Quilindschy

Tento odchovanec Feyenoordu se propracoval do základní sestavy až v posledních měsících (za A-tým debutoval v právě probíhající sezoně). V datech zatím podává skvělé výkony jak v útoku, tak i v defenzivě a po odchodu Malacii do Manchesteru United našel trenérský štáb opět beka s velkým potenciálem.

Obranné dovednosti Hartmana Quilindschyho.
11Hacks / Livesport

V tomto zápase měl ovšem bránit největší zbraň Ajaxu, na pravém křídle hrajícího Mohammeda Kuduse. A měl s tímto úkolem problémy. Už v 17. minutě obdržel žlutou kartu a o chvíli později byl napomínán za "oranžový" faul právě na rychlíka z Ghany. V ten moment se projevila Slotova silná stránka – reagování na průběh zápasu. Svůj supertalent pár minut nato vystřídal, a to i přesto, že obránce předtím zachránil tým před jasným gólem.

Ajax přesto dál využíval dlouhých míčů za obranu a díky jednomu z nich v podstatě na tři doteky vyrovnal, když Bergwijn zpracoval míč za obranu, přihrál ve vápně pod sebe na Tadiče, který prostřelil mezi nohama Hancka.

Comeback

Jak už bylo řečeno, schopnost správně reagovat na průběh zápasu je Slotovou největší předností. V této sezoně je Feyenoord na děleném prvním místě (spolu s Glasgow Rangers) v získaných bodech ze zápasů, v nichž prohrával (21 bodů). Problém s dlouhými míči vyřešil aktivnějším a kontrolovanějším držením míče, kdy zejména Hancko s Traunerem pro druhý poločas razantně zlepšili svou distribuci. Přestali hrát na riziko a místo volení riskantních a efektivních průnikových přihrávek se soustředili na to, aby přes soupeře přecházeli kontrolovaně a točili hru přes defenzivní záložníky Wieffera s Kokcüem. 

Z jedné takové situace Feyenoord v 51. minutě navíc vyrovnal. Po několika odražených míčích si Hancko vyměnil dvakrát míč na levé straně a poslal jednoduchou přihrávku doprava na Jahanbakhshe, ten vypustil střílený centr na přední tyč a gól vstřelil Szymanski.

Změna plánu v podobě kontrolovanějšího obehrávání fungovala celý druhý poločas a Ajax se dostal pouze do čtyř zakončení oproti 10 v podání Feyenoordu. Vítězství pak Slotově výběru přinesl nacvičený roh – nejlepší hráč utkání Kokcü poslal centr na přední tyč, tam jej prodloužil Hancko a Geertruida oslavil gólem svůj 100. zápas za Feyenoord.

Stále teprve 22letý Kokcü je v tažení Feyenoordu za titulem zcela stěžejní postavou. Typově se jedná o deep-lying playmakera, tedy hlouběji hrajícího záložníka s dobře vyvinutím citem pro ofenzivu. Jakmile takový hráč dostane míč, vyhledává průnikové přihrávky z hloubky, diagonální přihrávky nebo svými pasy nachází spoluhráče mezi soupeřovými řadami.

Analýza ukazuje, že společně s výše uvedenými přihrávkami Kokcü často tvoří nebezpečné šance také z centrálního prostoru před vápnem soupeře. Nesmírně důležité jsou i jeho rohy, jak se ostatně ukázalo proti Ajaxu. V modelech, které hodnotí přínos hráčových přihrávek v určitých částech hřiště, patří turecký záložník mezi ligovou špičku jak v rozehrávce, tak i ve finální třetině. Zároveň má výborné vedení míče a umí jej posouvat do lepších pozic svými náběhy.