Hlavní obsah
Jídlo a pití

Líná sviňka: rychlý dezert pro každého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Anna Weidlein

Tuhle buchtu máte za chvíli hotovou a zvládne ji opravdu každý.

Název buchty vychází z německého „faule Sau“, což v doslovném překladu znamená „líná svině“. Ale určitě pochopíte, že to jsem do titulku psát nechtěla.

Článek

Nejsem si upřímně jistá, jestli si tenhle dezert tak hanlivé označení zaslouží. Faule Sau není buchta jen a pouze pro lenochy. Někdy máte chuť na něco sladkého, ale nechce se vám pečením trávit celé odpoledne. Nebo přijde nečekaná návštěva. Tahle buchta je časově nenáročná a většinu ingrediencí už má člověk doma.

Na těsto si připravíme:

350 g hladké mouky

350 g moučkového cukru

2 vejce

125 ml slunečnicového oleje

500 ml kefíru

20 g kakaa

1 polévkovou lžíci jedlé sody (přibližně jeden pytlíček)

Na glazuru si připravíme:

70 g moučkového cukru

70 g másla

4 polévkové lžíce rumu

10 g kakaa

Nejlepší na tomhle receptu je, že všechny přísady na těsto jednoduše smícháme dohromady. Za pomoci šlehače pak těsto šleháme cca 8 minut, dokud nemá jemnou krémovou konzistenci.

Vymažeme si plech máslem a těsto do něj nalejeme. Troubu nastavíme na 175°C s horním i spodním ohřevem a buchtu pečeme 28 minut. Ano, čtete správně, 28 minut. Moje vnitřní obsese by taky byla radši, kdyby to bylo rovných 30.

Než se nám buchta dopeče, rozpustíme si suroviny na glazuru. Buchtu polijeme glazurou ještě za tepla. Až glazura trochu vystydne, můžeme dezert posypat barevným zdobením.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz