PowerToys | OCR

Zadarmo a přímo od Microsoftu. Tip na kvalitní OCR, tedy převod textu z obrázků

Pokud někde chcete použít vyfotografovaný text, zpravidla jej ručně opisujeme. Díky drobné utilitě v rámci balíku doplňků PowerToys do Windows však získáte OCR, které bude fungovat napříč systémem.

Za zkratkou OCR (Optical Character Recognition) se ukrývá rozpoznávání a převod textu do digitální podoby, který známe například ze skenovacích utilit. Když naskenujete kus časopisu, automaticky detekuje tištěný text a převede jej do strojově editovatelné podoby.

Něco podobného se může hodit i v prostředí systému. Typicky najdete na sítích fotografii, ze které chcete dostat delší text, ale nechce se vám opisovat ručně. Naštěstí pro tento účel nemusíte hledat a instalovat žádnou utilitu třetí strany, vystačíte si s oficiálním nástrojem od Microsoftu. Tím bude balík miniaturních, ale o to užitečnějších nástrojů s názvem PowerToys.

Stáhnete jej přímo z Microsoft Store  1  a doporučuji proklikat i jeho další funkce, které jsou zkrátka skvělé. Systémové OCR je tady nazváno jako Extraktor textu.

image.png

Stačí zkratka

Po instalaci PowerToys je potřeba zkontrolovat, zda zůstávají spuštěné i po zavření hlavního okna. Standardně se tak děje a stejně tak se spouští po startu systému. V oznamovací oblasti byste tudíž vždy měli najít malou ikonku aplikace.  2  Celé kouzlo systémového OCR provedete stisknutím klávesové zkratky Win+Shift+T.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Diskuze (1) Další článek: Jak ve Windows odstranit z prohlížeče Edge výrazné tlačítko s Bingem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,