Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hasiči v sokolovské chemičce mají nový vůz za deset milionů korun

V sokolovské chemičce Synthomer od pátku slouží nové zásahové vozidlo, speciálně vyrobené a určené pro zásahy v chemickém průmyslu. Jeho hlavní výhodou je, že může zasahovat při kombinaci tří druhů hasiv – vody, pěny a prášku - a zvýšit tím účinnost hasebního efektu v případě požáru, řekl dnes novinářům ředitel firmy Milan Brejchal. Firma za něj zaplatila přes deset milionů korun. Obměna vozového parku bude v chemičce pokračovat.

Speciální vozidlo bylo vyrobeno podle požadavků hasičů na zásah v chemických závodech. "Speciálním požadavkem bylo hlavně práškové hašení, větší množství pěnidla pro hašení pěnou a je tam novinka, kdy je k napěnění používaný kompresor, který do toho tlačí vzduch," řekl ředitel územní jednotky Sokolov Martin Mulač.

Kombinovaný vůz disponuje velkou kapacitou hasiv. Uveze až 5000 litrů vody, 3000 litrů pěny a 1000 kilogramů prášku. Je vybaven také dálkově ovládanými lafetami, které mají dostřik až 40 metrů a které tak snižují riziko pro zasahující hasiče. Jako jeden z nejmodernějších zásahových vozů v kraji splňuje požadavky emisní normy EURO 6.

Novinkou je speciální systém, který má pouze několik vozů v České republice. "Zařízení vyrábí speciální suchou pěnu, která má vynikající ochlazovací efekt, izolační vlastnosti a snižuje povrchové napětí. Dalším ekologickým přínosem je úspora vody a pěnidla při zásahu," řekl obchodní ředitel dodavatelské firmy THT Polička Martin Baláž.

Hasiči v sokolovské chemičce mají k dispozici deset hlavních zásahových vozidel, cisternové stříkačky, výškovou techniku, technický automobil pro chemické havárie, vozidlo protiplynové služby či evakuační autobus. Jednotka disponuje také prvovýjezdovou cisternou, která je jako první vysílána na všechny zásahy v areálu i jako posila pro zajištění požární bezpečnosti v Sokolově a okolí.

Jednotka, která má 34 příslušníků, je primárně určena k zásahům v areálu chemičky. Loni zasahovala u deseti událostí, například na podzim, kdy unikla v závodech chemikálie. Uniklý ethylakrylát se tehdy nedostal mimo podnik, jeho zápach ale byl cítit i v širokém okolí chemičky. Mimo areál vyjížděli hasiči ke stovkám případům, od požárů po dopravní nehody.

V modernizaci vozidel chce Synthomer pokračovat. Pořídit chce druhé kombinované vozidlo, jako koupila letos, ale s výškovým ramenem, které bude schopno hasit z výšky až 20 metrů.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZSKVK

Štítky ČR, hasiči, chemie, firmy, Synthomer, Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči v sokolovské chemičce mají nový vůz za deset milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.