Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Země BRICS nabízejí nový světový řád jako alternativu k Západu

Zkratka vznikla jako poněkud optimistický termín pro označení tehdy nejrychleji rostoucích ekonomik světa. Nyní však země BRICS - Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika - představují alternativu k současnému mezinárodnímu finančnímu a politickému fóru.

"Zakladatelský mýtus rozvíjejících se ekonomik se vytratil," potvrzuje Günther Maihold, zástupce ředitele Německého institutu pro mezinárodní a bezpečnostní otázky (SWP). "Země BRICS zažívají svůj geopolitický okamžik.

Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika se snaží zaujmout pozici představitelů globálního Jihu a poskytnout 'alternativní model ke G7'. G7 je "neformální fórum" hlav států nejvyspělejších ekonomik světa, které bylo založeno v roce 1975. Jeho členy jsou Německo, Francie, Spojené království, Itálie, Japonsko, Kanada a USA a také EU.

  • zeme-brics-nabizeji-novy-svetovy-rad-jako-alternativu-k-zapadu
  • zeme-brics-nabizeji-novy-svetovy-rad-jako-alternativu-k-zapadu
  • zeme-brics-nabizeji-novy-svetovy-rad-jako-alternativu-k-zapadu

Banka BRICS je otevřena novým členům. V roce 2021 získaly podíly Egypt, Spojené arabské emiráty, Uruguay a Bangladéš. Ty však byly mnohem menší než příslušné investice ve výši 10 miliard dolarů, které uskutečnili zakládající členové banky.

Připraveni expandovat

Jihoafrický ministr zahraničí Naledi Pandor prohlásil, že globální zájem o skupinu BRICS je "obrovský". Začátkem března řekla v televizním rozhovoru, že má na stole 12 dopisů od zainteresovaných zemí.

"Jedním z nich je Saúdská Arábie," uvedl. "Spojené arabské emiráty, Egypt, Alžírsko a Argentina," a také Mexiko a Nigérie. "Jakmile zformulujeme kritéria [pro půjčky], přijmeme rozhodnutí," řekl s tím, že tato otázka bude na programu nadcházejícího srpnového summitu v Jihoafrické republice.

Novější hospodářský vývoj v členských zemích BRICS má jen málo společného s původními mýty, na jejichž základě byla skupina založena. Z pěti členů dosáhla od té doby trvalého a široce založeného růstu pouze Čína.

Zatímco hrubý domácí produkt Číny vzrostl z 6 bilionů dolarů v roce 2010 na téměř 18 bilionů dolarů v roce 2021, ekonomiky Brazílie, Jihoafrické republiky a Ruska stagnovaly. HDP Indie vzrostl z 1,7 bilionu dolarů na 3,1 bilionu dolarů, ale byl předstižen růstem Číny.

Žádné sankce proti Rusku

Od začátku ruské války na Ukrajině se země BRICS od takzvaného Západu jen dále distancovaly. Indie, Brazílie, Jihoafrická republika ani Čína se nepodílejí na sankcích proti Rusku. To je stále zřetelnější z téměř historické úrovně obchodu mezi Indií a Ruskem nebo ze závislosti Brazílie na ruských hnojivech.

"Z diplomatického hlediska se zdá, že válka na Ukrajině vytyčila ostrou dělící čáru mezi Ruskem podporovaným Východem a Západem," napsal koncem loňského roku pro Economic Observatory politolog Matthew Bishop ze Sheffieldské univerzity. "V důsledku toho se někteří evropští a američtí politici obávají, že se BRICS může stát méně ekonomickým klubem rozvíjejících se mocností, které se snaží ovlivňovat globální růst a rozvoj, a více politickým klubem definovaným svým autoritářským nacionalismem."

Maihold ze SWP souhlasí. Podle něj není aliance BRICS ani tak protikladem Západu, jako spíše fórem pro suverénnější a autonomnější myšlení. V bipolárním světě podle něj Jihoafrická republika, Indie a Brazílie jednoduše "soutěžily o lepší podmínky".

Zkratku BRIC, která původně znamenala Brazílii, Rusko, Indii a Čínu, vymyslel Jim O'Neill v roce 2001, kdy byl hlavním ekonomem nadnárodní investiční banky Goldman Sachs. V té době všechny čtyři země vykazovaly trvale vysoké tempo hospodářského růstu a označení BRICS představovalo ekonomický optimismus ohledně budoucnosti těchto zemí. Odpůrci tohoto označení tvrdili, že tyto země jsou příliš různorodé na to, aby byly takto sdruženy, a že se ve skutečnosti jedná pouze o marketingový tah společnosti Goldman Sachs.

To, co možná začalo jako marketingový tah na podporu investorů, se však stalo platformou pro mezivládní spolupráci podobnou skupině G7. V roce 2009 se v ruském Jekatěrinburgu konal první summit těchto čtyř zemí. V roce 2010 byla ke skupině přizvána Jihoafrická republika, která přidala písmeno "S" do názvu BRICS.

Zpochybnění modelu Světové banky

V roce 2014 země BRICS s počátečním kapitálem 50 miliard dolarů (asi 46 miliard Kč) založily Novou rozvojovou banku jako alternativu ke Světové bance a Mezinárodnímu měnovému fondu. Kromě toho vytvořily mechanismus likvidity nazvaný Ujednání o podmíněných rezervách, který má členům pomoci s platebními problémy.

Tyto nabídky byly atraktivní nejen pro samotné země BRICS, ale také pro mnoho dalších rozvojových a rozvíjejících se ekonomik, které měly bolestné zkušenosti s programy strukturálních úprav MMF a úspornými opatřeními. V důsledku toho mnoho zemí projevilo zájem o vstup do skupiny BRICS.

Maihold dodal, že Čína tuto platformu využívá pro své globální politické ambice, a poukázal na její nabídku zprostředkovat válku na Ukrajině a na společné vojenské cvičení s Ruskem v Jihoafrické republice.

Maihold se domnívá, že Západ si této změny kurzu všiml a snaží se jí čelit. "Jsou velmi ostražití," říká. "Na summit G7 v Německu v roce 2022 pozvali Jihoafrickou republiku a Indii, aby nevznikl dojem, že G7 je proti BRICS.

Překlad CFP: http://infobrics.org/post/38069/

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Komentáře  

#3 Jarda K. 2023-04-01 17:49
Slnko je pred Ukrižovaním a Znovuzrodením, teraz ako Jaguarie Slnko plne eruptívnych škvŕn a CME plazmy do otvoreneho vesmiru naokolo.A to potrva do roku 2033,roku Novus Ordo Seclorum a Veľkeho Jubilejneho roku v 2033, ako 2.Prichod Krista-slnka narodeneho v Zimny slnovrat,decemb er 25. Slnka sa prepóluje a takisto Zem a ine planery v Sol-om-onovom Slnecnom chráme= slnecnej sustave...Vstup ujeme do odobia chaosu a moci satana na Západe...Svet prejde 7 rokmi súženia, čo je 84 mesiacov...Bude nuklearna vojna a depopulacia sveta.A o tom bol aj 11.september 2001, Covid 19, a teraz prichadzajuci Hladomor! Rusko,ako Stínac Hada a Draka,teda U+SAtana, ho zotne okolo 2025,do jednej hodiny,casove! Takze sledujte pozorne " proroka" a hovorcu MEDVEĎA, Medvedeva z Ruska! Viem co naznačuje! U+SAtan sa nedozije 250.ročneho Imperia v roku 2026! Toto je Tao-Chod a Cesta Nebies, a Jiddiš Divadlo politikov na Zemi pod kontrolou dvoch pólov zidov,Modrych sionidtov Zapadu pod satanom, a Červenych zidov v Chabad Lubavičeroch s Berl Lazarom okolo Rus.Putina a jeho Červenej lóže coraz viac Žltnucej k novemu Vychodu slnka nad Čínou s komunistickou vladou! Žlty Číňan bude novym kolonistom v Severnej Amerike po ciernych Olmekoch= Jaguaroch, cervenych Indianoch a Bielych europanoch! A Eropa bude nové radioktivne archeologické nalezisko tiež, ako je v Indii Mohenjo-daro! 7.5 miliardy gojskych duší je na odchode do cyklu znovuzrodenia.. .A židaci z oboch taborov,ich " j-elitá" zalezú do bunkrov pod Coloradom a Yamtau na Urale!!!
Citovat
#2 miroslav petr 2023-04-01 13:44
svět se rozdělí na dvě půlky,v jedné bude ráj+v druhé opravdové peklo
Citovat
#1 Kluk 2023-04-01 13:09
Günther Maihold, zástupce ředitele Německého institutu pro mezinárodní a bezpečnostní otázky (SWP) by se měl především starat o "své" Německo, aby náhodou nešlo zu grunt :-))
Citovat

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře