Hlavní obsah
Aktuální dění

Češi nadávali na poštu, teď oplakávají možné uzavření poboček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Teplice, Ústecko/wikimedia.commons/Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication.

Starostové obcí se v pátek dozvěděli o zrušení některých poboček České pošty. Výběr se jim zdá nešťastný a s řadou občanů se proti rozhodnutí bouří.

Článek

Starostové obcí se v pátek dozvěděli, které pobočky České pošty se u nich budou letos v červnu nejspíš zavírat. Došlo tak na první kroky, kterými se ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) snaží o záchranu podniku, jenž se už roky topí v dluzích.

Mimopražští se bouří proti uzavření poboček České pošty

Bouří se jak lidé, tak někteří politici. Například primátor Ostravy Tomáš Macura požaduje po vládě přehodnocení. Jen v Ostravě se má rušit 19 míst České pošty a zbyde tak nejméně poboček na hlavu za všech měst v ČR. Více jich zanikne už jen v Praze, celkem 35. V přepočtu na obyvatele na tom ale Praha zůstane výrazně lépe. Což lidem neuniklo a na sociálních sítích vyjadřují vůči Praze velkou nevoli.

Celkově má být v  Moravskoslezském kraji t uzavřeno nejvíce poboček ze všech krajů. Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák k tomu říká: „Všichni chápeme, že je potřeba Českou poštu transformovat. Co je ale velmi špatně pochopitelné je fakt, že ze 14 krajů (včetně Prahy) se ruší celá šestina poboček jenom v našem kraji.“

Vlna nevole se zdvihla i v Plzeňském kraji. „Rušení poboček České pošty je další faul na české občany,“ vyjádřil se plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO).

Podle čeho se pobočky vybíraly?

Oficiálně sice Česká pošta uvádí kritéria, podle kterých vybírala pobočky, jež se mají zrušit. V oficiálním prohlášení uvedla: „Redukce poboček byla stanovena podle parametrů Českého telekomunikačního úřadu, konkrétní pošty pak byly vybrány podle návštěvnosti klientů, podle počtu uskutečněných transakcí, ekonomické rentability svého provozu a podle kritérií, jež jsou důležitá z pohledu klienta, jako jsou např. bezbariérový vstup nebo dostupnost MHD.“

Nicméně lidé nad tím kroutí hlavou. Jen v Ostravě dojde k tomu, že staří lidé, kteří na poštu chodit nejvíce, budou muset na pobočku i několik kilometrů. Takže parametr vzdálenosti tady neobstojí.

Jinde jsou zase rušené pošty, které jsou vytížené a dělají se na nich fronty. Místo jejich likvidace by spíš místní potřebovali rozšíření pracovních hodin i na víkendy. „Chcete vidět ty fronty a vztek?“ obávají se prostřednictvím Twitteru místní občané.

Podobný problém řeší v Hradci Králové, kde se uzavře pobočka na největším sídlišti. Výběr poštovních poboček, které se mají uzavřít, je podle primátorky Hradce Králové Pavlíny Springerové (HDK) faktickou likvidací České pošty, říká v rozhovoru pro MF DNES.

Zůstává tedy záhadou, podle jakého klíče se rozhodovalo o zrušení konkrétních poboček ČP. Sice se jedná o státní podnik, který je na pokraji zhroucení a jeho transformace je nutná. Ale výběr toho, co se zruší, budí jisté pochybnosti.

Podle diskusí v online prostoru i těch postaru, tváří v tvář, je evidentní, že ze služeb ČP pošty nikdo nadšený není, protože jednoznačně zaspala dobu, na druhé straně ji stále na některé služby potřebujeme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Uzavření

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz