Alcaraz v Miami nezvládl semifinálovou bitvu se Sinnerem a přijde o post jedničky

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Alcaraz v Miami nezvládl semifinálovou bitvu se Sinnerem a přijde o post jedničky
Jannik Sinner v tříhodinové bitvě udolal Alcaraze.
Jannik Sinner v tříhodinové bitvě udolal Alcaraze.
Profimedia
Španěl Carlos Alcaraz (19) ani na třetí pokus nedokáže obhájit titul z předchozí sezony. Na Masters 1000 v Miami v semifinále podlehl po třech hodinách boje 7:6, 4:6, 2:6 Janniku Sinnerovi (21), nestane se nejmladším vítězem kalendářního Sunshine Doublu a přijde o post světové jedničky. Italskému tenistovi se tak povedla odveta za dva týdny staré vyřazení z Indian Wells, na Floridě zopakoval svůj předloňský výsledek a s Daniilem Medveděvem si zahraje o první titul z Masters.

Carlos Alcaraz v první polovině března ovládl Indian Wells, jako první teenager se stal majitelem obou trofejí z březnových akcí Sunshine Double a vrátil se na post světové jedničky.

Nyní v Miami, kde loni slavil první velký triumf, mohl dokonce jako nejmladší a první od roku 2017 (Roger Federer) zkompletovat kalendářní Sunshine Double. Poprvé obhájit titul ale ani na třetí pokus nedokázal.

Stejně jako loni ve finále na antuce v chorvatském Umagu ho o šanci připravil Jannik Sinner. Na Floridě o dva roky staršímu Italovi, kterého porazil před dvěma týdny v Kalifornii, podlehl v tříhodinové semifinálové bitvě 7:6, 4:6, 2:6.

Alcaraz přitom vedl 7:6, 4:3 a měl dva brejkboly. Ale nevyužil je. Naopak prohrál pět gamů v řadě, během nichž vyhrál jen 2 z 21 výměn, a zpátky do zápasu se už nevrátil. Respektive Sinner mu to neumožnil. Ital tak v sedmém vzájemném střetnutí potřetí zvítězil, na tvrdém povrchu uspěl až na čtvrtý pokus.

Sestřih zápasu Alcaraz – Sinner.
Livesport

"Ta výhra pro mě moc znamená. Oba jsme hráli na vysoké úrovni, dal jsem do toho všechno. Ve třetím setu jsem cítil, že se Carlos trochu trápil, tak jsem se na něj snažil zatlačit. Oba jsme hráli velmi agresivně a dnes to sedlo o trochu více mě, takže jsem moc šťastný," radoval se Sinner.

"Byl to skvělý zápas, oba jsme hráli na vysoké úrovni. V zápasech s Jannikem je vždy spousta skvělých výměn," reagoval Alcaraz na parádní výměnu o 25 úderech ze sedmého gamu, v níž soupeře nedokázal přetlačit. "Na takovou skvělou výměnu vždy potřebujete dva hráče," doplnil Sinner.

Alcaraz sesazen z čela žebříčku

Alcaraz tak bude po pouhých dvou týdnech sesazen z čela světového žebříčku, v němž aktuálně tráví svůj celkově 22. týden. Na post světové jedničky se vrátí Srb Novak Djokovič, přestože kvůli chybějícímu očkování proti Covidu-19 nesměl vstoupit do země a v Indian Wells ani v Miami nestartoval.

"Měl jsem ve druhém setu šanci na brejk a doservírování zápasu, ale proti Jannikovi je to vždy těžké. Jsem teď samozřejmě zklamaný a je náročné to popsat slovy. Ale nepřemýšlím o tom, že jsem přišel o post jedničky a šanci na Sunshine Double. Je to škoda, ale mám před sebou spoustu let, abych se o to ještě znovu pokusil," prohlásil zklamaný, nicméně odhodlaný Alcaraz.

Přehled zápasu Alcaraz – Sinner 7:6, 4:6, 2:6

Kromě Umagu a Miami Alcaraz neuspěl při obhajobě titulu také letos na antuce v brazilském Riu de Janeiro, kde ve finále i kvůli zranění podlehl Britu Cameronu Norriemu.

Rodák z Murcii se v únoru vrátil na kurty po více než tříměsíční pauze zaviněné zraněními břišního svalu a hamstringu a od té doby prohrál teprve druhý z 20 zápasů. Antukové jaro by měl zahájit stejně jako celá světová špička od 9. dubna na Masters v Monte Carlu.

Světová jedenáctka Sinner v Miami potvrzuje skvělou formu. Poprvé v kariéře získal skalp světové jedničky a podruhé na jednom turnaji porazil dva hráče TOP 10. Celkovou bilanci si s nimi vylepšil na 13-23, z posledních pěti pokusů čtyřikrát vyhrál. Po Australian Open vyhrál 16 z 18 zápasů, byť byl mezitím nemocný, a letošní bilanci vylepšil na 21-4.

Sinner se prodral do svého celkově 10. finále a druhého na podnicích Masters 1000, v Miami zopakoval svůj výsledek z roku 2021. O 7. a dosud nejcennější titul si zahraje s Daniilem Medveděvem, na kterého recept dosud nenašel. Naposledy mu podlehl před měsícem ve finále v hale v Rotterdamu. Medveděv v prvním semifinále zdolal rovněž ve třech setech krajana Karena Chačanova.

"Tady jsou jiné podmínky než v Rotterdamu. Jsem moc rád, že se s ním utkám v dalším finále. Naposledy jsem prohrál, ale pokusím se udělat nějaké změny stejně jako dnes proti Carlosovi a hrát co nejlépe. Na tomto kurtu se cítím dobře a mám na něj skvělé vzpomínky. Takže doufám, že to ve finále využiju," řekl Sinner, jenž hraje v Miami potřetí a ani jednou nechyběl ve čtvrtfinále.

Ve světovém žebříčku si už rodák ze San Candida zajistil posun na 9. místo a vyrovnání svého maxima. V případě zisku nejcennější trofeje se vyhoupne na post světové šestky.