Spojte se s námi


Motorsport

Verstappen podvacáté v kariéře bere pole position! Pérez odstartuje z posledního místa. Jak dopadla kvalifikace VC Austrálie?

Formule 1 měla dnes v sobotu 1.4. na programu třetí kvalifikaci v sezóně 2023. Královna motorsportu se přesunula z blízkého východu až na druhý konec světa do australského Melbourne. Na městském okruhu Albert Park vybojoval pole position Max Verstappen.

Publikováno

dne

Formule 1 měla dnes v sobotu 1.4. na programu třetí kvalifikaci v sezóně 2023. Královna motorsportu se přesunula z blízkého východu až na druhý konec světa do australského Melbourne. Na městském okruhu Albert Park vybojoval pole position Max Verstappen. Výrazný skok kupředu zaznamenal Mercedes s druhým a třetím místem. Z posledního místa po nehodě v první části kvalifikace odstartuje Pérez.

Q1

Pouze devět pilotů stihlo zajet rychlý čas, než musely na trať být vyvěšeny červené vlajky. Checo Pérez před třetí zatáčkou zablokoval kola a následně vyklouzal z trati až do štěrku. Mexičan si už v průběhu tréninků stěžoval na balanc vozu, svou nehodu na rádiové komunikaci s týmem přisoudil stejnému problému.

Po restartu kvalifikace byl evidentní opatrný přístup všech pilotů, kteří nestihli zajet ani jedno kolo. Po prvních pokusech všech závodníků tak na druhé pozici figuroval Alex Albon pouhých 8 setin za Maxem Verstappenem.

Skvěle se dařilo Haasu. Americká stáj dokázala držet tempo s Ferrari a bez větších problémů protáhla oba své vozy do druhé kvalifikace.

Sobotu, na kterou bude chtít rychle zapomenout, zažila Alfa Romeo. Valtteri Bottas se svými časy nedokázal přiblížit žádnému z ostatních pilotů, a na start se tak postaví do poslední řady. Ani Čou Kuan-jü výkonem neoslnil. Čas 1:18,540 stačil pouze na 17. místo.

S kvalifikací se brzy rozloučil i Logan Sargeant. Nováček ve službách Williamsu ztratil na svého týmového kolegu 6 desetin sekundy.

Nejlepším z nepostupujících se stal Oscar Piastri. Pouhé dva týdny po devátém místě v kvalifikaci v Džiddě se tak na domácí Velké ceně musí spokojit s 16. pozicí na startu.

Q2

S druhou kvalifikací se vrátil trend, který byl k vidění i v předchozích Velkých cenách. Verstappen těsně následovaný Alonsem a za nimi obrovský odstup na třetí místo.

Velmi těsný byl před posledními pokusy souboj okolo posledních postupových příček. Mezi osmým Hamiltonem a jedenáctým Gaslym byl rozestup jen 3 setiny.

V tomto souboji nebyl důležitý vítěz, ale poražený. Tím se stal Esteban Ocon, jenž jen tak tak prošvihnul poslední příležitost na rychlý pokus, a skončil tak 7 tisícin za desátým Albonem.

Z druhé kvalifikace vypadli oba závodníci AlphaTauri. Júki Cunoda se na startovním roštu postaví na 12. místo. Nyck de Vries se zařadí na místo 15.

Zklamáním byl určitě čas Kevina Magnussena, dánský pilot ztratil na kolegu Hülkenberga 7 desetin a vybojoval si tak pouze 14. příčku.

Trápení Mclarenu pokračuje dál. Lando Norris nedokázal v druhé kvalifikaci udržet tempo se zbytkem středu pole a skončil třináctý.

Q3

Poslední část kvalifikace přinesla obavy z deště, který se měl na trať začít snášet 4 minuty před vyvěšením šachovnicové vlajky.

Pro týmy tak bylo extrémně důležité zajet rychlé časy brzy, což je pro kvalifikace nestandardní. Úvodní pokusy nevyšly ideálně Verstappenovi, který sice obsadil prozatimní první příčku, ale jen 9 tisícin za ním si na pole position brousil zuby Lewis Hamilton.

I díky absenci očekávaného deště v závěru kvalifikace byl poslední pokus nizozemského pilota již výrazně lepší. Čas 1:16,732 stačil dvojnásobnému šampionovi na druhou pole position v sezóně a dvacátou v kariéře.

Za Verstappenem se po překvapivém výkonu seřadily monoposty Mercedesu. George Russell jako jediný kromě Verstappena zajel čas pod 1:17. Hamilton se se ztrátou jedné desetiny umístil třetí.

Zklamaný ze svého výkonu bude jistě Charles Leclerc. Se svým SF-23 se na start postaví jako poslední z top 4 týmů, vyjma Péreze, který odstartuje z posledního místa.

Jako raketa létal skrz druhý sektor Alex Albon. Na Williamsu tak porazil zbytek středu pole a v nedělním závodě bude útočit na důležité body z osmého místa.

Celkové pořadí top 10 si můžete prohlédnout na příspěvku níže.

Zdroje: F1TV, Twitter

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.